ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάχη για το “ξετρύπωμα” των οφειλετών

01:07 - 31 Μαρ 2011 | Οικονομία
Έναν ιδιότυπο τρόπο βρήκε το υπουργείο οικονομικών για να εισπράξει τις απαιτήσεις του, καθώς μετά από διασταύρωση στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι από τους προμηθευτές του ιδιωτικού τομέα είναι παράλληλα από τους σημαντικότερους οφειλέτες του δημοσίου.
Προκειμένου να μη χάσει χρόνο στην αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, το οικονομικό επιτελείο κατέστησε τις ίδιες τις επιχειρήσεις “εισπράκτορες” του. Πιο συγκεκριμένα, εταιρεία που διέθετε πάνω από 290 προμηθευτές, οι οποίοι ταυτόχρονα ήταν και οφειλέτες του Δημοσίου, ανέλαβε το ρόλο να συγκεντρώσει για λογαριασμό του Δημοσίου τα περί 28,6 εκατ. ευρώ οφειλών των προμηθευτών της, αντί να πληρώσει άμεσα αυτούς. Πρόκειται περί μίας ιδιότυπης συμφωνίας, κατά την οποία η επιχείρηση θα πληρώνει τις υποχρεώσεις στο Δημόσιο, αντί στους προμηθευτές της, εωσότου αποπληρωθεί το χρέος τους στο κράτος.
Οι διασταυρώσεις ήδη έχουν οδηγήσει στην “ταυτοποίηση” περίπου 66,7 εκατ. ευρώ από 300 προμηθευτές λιανεμπορικών αλυσίδων, και ιδιαίτερα super market. Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι θα συνεχίσουν τις στοχευμένες και συντονισμένες ενέργειες για την αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με στόχο, την αύξηση των εσόδων. Μάλιστα, έχουν ήδη δοθεί οι απαραίτητες εντολές στις εφορίες να σπεύδουν να εγγράφουν πρώτες υποθήκη στα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου προκειμένου να προλάβουν τις τράπεζες. Πρόκειται για μέτρο διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου κατά την πτωχευτική διαδικασία.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο έχει “στρατολογήσει” κάθε πηγή που μπορεί να οδηγήσει στο “ξετρύπωμα” οφειλετών, καθώς έχουν δοθεί οδηγίες για το “ξεσκόνισμα” δικαστικών αποφάσεων που κηρύσσουν πτώχευση, διαδικασίες συνδιαλλαγής, άδειες εκποίησης εμπορευμάτων και κινητών, κ.α.. Παράλληλα, έχει δοθεί οδηγία σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι μεγάλου ύψους και η είσπραξή τους καθυστερεί πάνω από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, έχει κρίσιμη σημασία για τη διασφάλιση των απαιτήσεων των Δημοσίου, η άμεση εγγραφή υποθήκης από τη ΔΟΥ σε ακίνητο ή ακίνητα του πρωτοφειλέτη και των συνυποχρέων ανάλογης οικονομικής αξίας, ώστε να εξασφαλίζεται η προνομιακή ικανοποίηση του Δημοσίου όχι μόνο ως πιστωτή με γενικό προνόμιο αλλά και ως ενυπόθηκου δανειστή.

Από τη μεριά τους, οι αρμόδιες ΔΟΥ πρέπει να μεριμνούν για τη χρονική προτεραιότητα (δηλαδή την καλή υποθηκική τάξη) της υποθήκης που εγγράφεται υπέρ του Δημοσίου, κατά προτίμηση δε να εγγράφουν υποθήκες σε ακίνητα ελεύθερα βαρών. Και τούτο διότι, όπως είναι γνωστό, στην υποθήκη ισχύει η αρχή της χρονικής προτεραιότητας, κατά την οποία η προτεραιότητα μεταξύ των ενυπόθηκων δανειστών κανονίζεται από τη χρονολογική τάξη της εγγραφής της υποθήκης τους. Για τον λόγο αυτό, οι ΔΟΥ πρέπει να παρακολουθούν τη φορολογική συμπεριφορά των οφειλετών τους, όσο οι επιχειρήσεις αυτών είναι ακόμη υγιείς και παράγουν εισόδημα και να επιβάλλουν τα αναγκαία διασφαλιστικά μέτρα, προτού η επιχείρηση του οφειλέτη ενδεχομένως περιέλθει σε οικονομική αδυναμία, δεδομένου ότι η εγγραφή υποθηκών στα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη από άλλους πιστωτές - κυρίως τράπεζες - λαμβάνει χώρα κατά κανόνα όσο η επιχείρησή του είναι υγιής. Σε κάθε περίπτωση η εγγραφή υποθήκης πρέπει να λαμβάνει χώρα, προτού ο οφειλέτης περιέλθει σε κατάσταση παύσης πληρωμών, ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος απώλειας της ασφάλειας του Δημοσίου λόγω μεταγενέστερης ανάκλησης του μέτρου αυτού από το σύνδικο.
Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα όταν διαπιστώνεται καθυστέρηση πληρωμής τρεχουσών φορολογικών οφειλών. Για τους λόγους αυτούς, τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ πρέπει να ενημερώνουν χωρίς καθυστέρηση τα αρμόδια τμήματα ελέγχου ή τα κατά περίπτωση αρμόδια ελεγκτικά κέντρα όταν διαπιστώνεται καθυστέρηση τρεχουσών φορολογικών οφειλών κατά τα ανωτέρω, ώστε να διενεργούνται οι εκκρεμούντες φορολογικοί έλεγχοι στην επιχείρηση του οφειλέτη και να γίνονται οι σχετικές βεβαιώσεις άμεσα.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:22 - 31 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.