ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απειλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση οι οίκοι αξιολόγησης

11:59 - 31 Μαρ 2011 | Οικονομία
(upd 2) Στην αντεπίθεση πέρασαν οι οίκοι αξιολόγησης που απειλούν να διακόψουν την κάλυψη υπερχερωμένων κρατών της ΕΕ μετά το σάλο που προκάλεσε η υποβάθμιση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, καθώς και οι απειλές υποβάθμισης για άλλες χώρες της ΕΕ.
Οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας  προειδοποίησαν την Κομισιόν ότι ενδέχεται να διακόψουν την κάλυψη υπερχρεωμένων  ευρωπαϊκών κρατών, εάν η ΕΕ επιμείνει σε σχέδιο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους για  λανθασμένες κρίσεις τους, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο ζήτημα.
Οι τριβές μεταξύ των Βρυξελλών και των τριών μεγάλων οίκων έχουν αυξηθεί μετά την  απόφαση της Standard & Poor's να υποβαθμίσει την Πορτογαλία και να βάλει στην Ελλάδα  χαμηλότερη αξιολόγηση και από την Αίγυπτο. Η Moody's και η Fitch έχουν υποβαθμίσει και αυτές ορισμένες χώρες της ευρωζώνης τους  τελευταίους μήνες, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.
Προκειμένου να υπάρχει έλεγχος στους οίκους αξιολόγησης, οι αποφάσεις των οποίων  έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις χρηματαγορές και το κόστος δανεισμού των κρατών, η Κομισιόν  εξετάζει το ενδεχόμενο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους σε περίπτωση που μία  υποβάθμιση αποδειχθεί λανθασμένη. Δεν έχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο, ο τρόπος που κάτι τέτοιο  θα αποδεικνύεται.
Οι οίκοι αξιολόγησης αντιδρούν στην εν λόγω πρόταση καθώς ανησυχούν ότι ίσως εγερθούν  αξιώσεις από χιλιάδες ομολογιούχους, απειλώντας ότι ίσως αναγκαστούν να διακόψουν  εντελώς την αξιολόγηση ορισμένων κρατών. 
Σε έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, η Standard & Poor's εκφράζει τις  ανησυχίες της, λέγοντας ότι μία "νέα νομική ευθύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό  των αξιολογήσεων για υπερχρεωμένα κράτη".
"Οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι φτιαγμένες για να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη", είπε  μάνατζερ της αγοράς αργά την Τετάρτη. "Τους κινδύνους πρέπει να τους αναλαμβάνουν οι  επενδυτές", συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, σφίγγει ο ασφυκτικός “κλοιός” γύρω από την Ελλάδα... Σε μία συνεχή “μάχη” με τους διεθνούς οίκους αξιολόγησης επιδίδεται η χώρα μας τις τελευταίες μέρες. Σαν να μην έφτανε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας κατά δύο βαθμίδες από την S&P την Τρίτη, μόλις χθες η Fitch χτύπησε “καμπανάκι”, προειδοποιώντας για νέα υποβάθμιση, ενώ σήμερα και η Moodys δηλώνει ανοιχτά ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβαθμίσεων για τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωπαικής περιοχής. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ παρόλο που διαβεβαιώνει ότι ΔΝΤ και Κομισιόν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, ωστόσο ταυτόχρονα ο ίδιος “βλέπει” κινδύνους ως προς την απολπηρωμή του ελληνικού χρέους...


 

Ρέγκλινγκ

“Τροχοπέδη” στην ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της βάζει ο επικεφαλής του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ... Μιλώντας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «όλες οι υπεύθυνες αρχές, το ΔΝT, η ΕΚΤ και η Κομισιόν, υποθέτουν μέχρι σήμερα ότι η Αθήνα μπορεί να πληρώσει όλο το χρέος της. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι». Παράλληλα, ο επικεφαλής του EFSF υποβαθμίζει το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι οι αγορές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως μόνο τρεις χώρες αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα.

«Ο κίνδυνος να επηρεάσει μία χώρα που είναι σε κρίση μία άλλη χώρα είναι αρκετά μικρότερος σε σύγκριση με ότι ήταν πριν από έξι μήνες. Η προσοχή έχει επικεντρωθεί σε τρεις μικρές χώρες, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ισπανία δεν ανήκει πλέον σε αυτή τη λίστα», τονίζει. Αναφερόμενος στην Ιρλανδία, είπε πως υποθέτει ότι οι τράπεζες δεν θα χρειασθούν επιπλέον κεφάλαια των 35 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δεσμευθεί στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτιμά («δεν μπορεί να φανταστεί») πως ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM), που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013, δεν πρόκειται να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, καθώς απαιτείται η ομοφωνία των 17 χωρών της Ευρωζώνης.

Moodys

Και νέο "καμπανάκι"... Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η Moodys υποβάθμισης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, μετά τις αποφάσεις της συνόδου  κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.
"Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, οι αξιολογήσεις μας για τις χώρες της ευρωζώνης θα  καθορίζονται από τρεις υποθέσεις που επιβεβαιώθηκαν από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής:  έλλειψη στήριξης φερεγγυότητας, διακριτή πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρεών και άλλων  μορφών κρατικής χρεωκοπίας, και η εκτίμησή μας πως οι συνθήκες χρηματοδότησης θα  παραμείνουν δύσκολες", είπε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.
Τόσο η Fitch όσο και η Standard & Poor's είπαν νωρίτερα στην εβδομάδα ότι οι αποφάσεις  των Ευρωπαίων ηγετών για το μόνιμο ταμείο διάσωσης (ESM) είναι αρνητικές για τους ιδιώτες  ομολογιούχους γιατί προβλέπουν αναδιάρθρωση κρατικών χρεών.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:42 - 31 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.