ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα νούμερα δε βγαίνουν... – Τι είδαν το ΔΝΤ και οι Γερμανοί;

01:49 - 04 Απρ 2011 | Οικονομία
Μετά το spread, στην καθημερινότητα των Ελλήνων μπήκε και η λέξη αναδιάρθρωση. Μετά τη νυπογραφή του Μνημονίου το Μάιο του 2010, η ελληνική κυβέρνηση ίσως να περνά τις χειρότερες μέρες της με τους Γερμανούς και πάλι να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο άκρως αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα μας.

Νέο δημοσιεύμα του γερμανικού Der Spiegel επικαλούμενο πηγές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται να προχωρήσει σε συνεννόηση με τους πιστωτές της για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε προδημοσίευση αποσπασμάτων του άρθρου που θα κυκλοφορήσει στο Der Spiegel σήμερα αναφέρεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού κορυφαίοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ συζήτησαν για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Οι άνθρωποι του ΔΝΤ ρίχνουν στο τραπέζι τρεις προτάσεις:

    * μείωση του χρέους με το λεγόμενο «κούρεμα» (haircut)

    * επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων

    * μείωση των τοκοχρεολυσίων

Και οι τρεις προτάσεις συνεπάγονται ότι οι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα πρέπει να υποστούν μείωση των κερδών τους.

Παρότι το δημοσίευμα επικρίθηκε και διαψεύστηκε τόσο από την Ελλάδα όσο και από το ΔΝΤ, το γεγονός ότι οι στόχοι του Μνημονίου φαίνονται άπιαστοι, οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν υπερβολικά, και τα ελλείμματα φαίνονται πεισματικά καθηλωμένα στα ύψη, η λύση αυτή φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές.

Τα νούμερα δε βγαίνουν, το υφεσιακό περιβάλλον δε φαίνεται να ανατρέπεται, η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο ναδίρ και οι «φόροι σκότωσαν τους φόρους». Με αυτά τα στοιχεία του «ελληνικού κάδρου» φαίνεται ότι η αναδιάρθρωση δύσκολα θα αποφευχθεί...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.