ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ απειλεί το μνημόνιο

02:06 - 05 Απρ 2011 | Οικονομία
Βόμβα στην υλοποίηση του μνημονίου αναμένεται να αποτελέσει το ενδεχόμενο αύξηση του επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη. Μια αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ της τάξης του 1% σωρευτικά, εξουδετερώνει πλήρως το όφελος των 6 δισ. ευρώ που συνεπάγεται η μείωση του ετοικίου που κέρδισε η χώρα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής μαζί με την επιμήκυνση.
Ηδη από πέρυσι τον Μάρτιο το τρίμηνο euribor έχει αυξηθεί κατά 0,50% χωρίς σε αυτό να υπολογίζεται η πρόθεση της ΕΚΤ για νέα αύξηση κατά 0,25% τον Απρίλιο. Προβλέψεις μάλιστα τραπεζικών παραγόντων δεν αποκλείουν η αύξηση να ξεπεράσει ακόμη και την μία εκατοστιαία μονάδα. Η αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος και την υστέρηση των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του έτους δημιουργούν σημαντικές επιπρόσθετες δυσκολίες στις νέες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, κλιμάκιο της οποίας κατέφθασε χθες στην Αθήνα για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμού πλαισίου 2012 2015, του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και των πρόσθετων μέτρων για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού.

 

Αποκρατικοποιήσεις

 

Με στόχο την είσπραξη 15 δισ.ευρώ την επόμενη τριετία από τα 50 δισ.ευρώ το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει μέχρι τις 15 Απριλίου αναλυτικό σχέδιο του προγράμματος με όλα τα ποσοστικά στοιχεία και χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους. Πέραν του καθορισμού των συμβούλων για Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε, Ελληνικό και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και εκείνων για τον τραπεζικό τομέα, τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων των εταιρειών που βρίσκονται πρώτυες στη λίστα του προγράμματος (επέκταση σύμβασης ΟΠΑΠ, συμβάσεις παραχώρησης, περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κρατικά Λαχεία, υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου)

Κάθε ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις σε έργα υποδομής είναι ευπρόσδεκτο, δηλώνει ο υπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα της αξιοποίησης των ακινήτων του δημοσίου μέσω δημιουργίας εταιρειών την οποία και χαρακτηρίζει πολύ σημαντική για την τουριστική ανάπτυξη Οι σύμβουλοι θα παρουσιάσουν μία πρώτη καταγραφή τον Ιούνιο του 2011, η οποία και θα επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και στην προετοιμασία των χρηματοοικονομικών εργαλείων για την πραγματοποίηση αξιών από την ακίνητη περιουσία. Το επικρατέστερο σενάριο έχει να κάνει με την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Ακινήτων αλλά και την ίδρυση χαρτοφυλακίων με παραχώρησή των δικαιωμάτων σε ιδιώτες για πολλά χρόνια.

 

Παπακωνσταντίνου

 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών πάντως σε συνέντευξή του στους «FT» υποστήριξε ότι δεν υφίσταται κόπωση από την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, το οποίο βρίσκεται σε μια φάση, όπου πρέπει να εφαρμοσθούν μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί. Μερικές, ανέφερε, ήδη εφαρμόστηκαν, αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνος για να υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές στις δομές και στον τρόπο που λειτουργεί η δημόσια διοίκηση, όπως επίσης και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, είπε ο Υπουργός.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάνοντας λόγο για συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ να μειωθεί η εξάρτησή τους από την πηγή αυτή. Τόνισε, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Η απεξάρτηση θα γίνει σταδιακά, ανέφερε καθώς οι τράπεζες θα αποκτούν πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά κεφαλαίων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν παρέλειψε να αναφερθεί για μία ακόμη φορά στις εκθέσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, που δημιουργούν, όπως είπε, ένα συστημικό πρόβλημα για την Ελλάδα, καθώς αξιολογούν με βάση τις αντιλήψεις των αγορών, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο Προέβλεψε ωστόσο ότι για το θέμα θα αντιμετωπισθεί συνολικά από την ΕΕ

Τελευταία τροποποίηση στις 14:23 - 05 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.