ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κουτρουμάνης: "Καμία σκέψη μείωσης των συντάξεων την επόμενη πενταετία"

14:31 - 05 Απρ 2011 | Οικονομία
Δεν υπάρχει σενάριο μείωσης δαπανών στην καταβολή συντάξεων, για την επόμενη πενταετία, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής παρακολούθησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Αντιθέτως, προβλέπεται να αυξηθούν μέσα στην επόμενη τετραετία οι δαπάνες για συνταξιοδότηση κατά 1,2 δισ. ευρώ, όχι από αύξηση των συντάξεων, αλλά από την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η κατάσταση με την παρατεταμένη ύφεση, την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση μισθών επιβαρρύνει τα ταμεία. Κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας αυξάνει την απώλεια κατά 300 εκ. ευρώ για το ΙΚΑ, ή 450 εκ. ευρώ με τα επιδόματα, ενώ μία μονάδα μείωσης των αποδοχών, σημαίνει απώλεια για το ΙΚΑ περίπου 115 εκ ευρώ το χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι τυχόν μείωση (αν επέλθει) κατά μέσο όρο κατά 6%, θα επιφέρει πτώση των εσόδων στο ΙΚΑ από εισφορές κατά 700 εκ ευρώ μέσα στο 2011.
Μέτρο για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής χαρακτήρισε ο υπουργός το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που ελαφρύνει την εργοδοτική πλευρά με την καταβολή από εδώ και πέρα των εισφορών και την πληρωμή τμηματικά του 20% έναντι των παλαιών οφειλών (5,9 δις για το ΙΚΑ, 3,9 δις για τον ΟΑΕΕ).
Στην κατεύθυνση περαιτέρω εξασφάλισης εσόδων είναι η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας που κυμαίνεται σήμερα στο 25%, με στόχο να μειωθεί στην ερχόμενη τετραετία στο 12%. Στο σκέλος των δαπανών, υπουργός υπογράμμισε την εξοικονόμηση 1,77 δις ευρώ το 2010 από τον περιορισμό της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.
Ο κ Κουτρουμάνης είπε ακόμη ότι από τις διασταυρώσεις προέκυψαν χιλιάδες περιπτώσεις διπλοσυνταξιούχων, αλλά και παράνομων δικαιούχων ΕΚΑΣ, προσδιόρισε όμως ότι η παρανομία έγκειται είτε στη μη δήλωση της δεύτερης σύνταξης, είτε στην παράνομη είσπραξη ταυτόχρονα σύνταξης εξ ιδίων καταβολών, αλλά και από παραχώρηση (π.χ. χηρεία).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.