ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες δεσμεύσεις Παπακωνσταντίνου στην τρόικα για ΔΕΚΟ, αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα αγορών, περικοπές

01:12 - 07 Απρ 2011 | Οικονομία
Νωρίτερα, από κάθε άλλη φορά βρέθηκε χθες στην Αθήνα το υψηλό κλιμάκιο της τρόικας, χωρίς τον κ. Σερβάζ Ντερούζ, που κατά την προηγούμενη αποστολή είχε προακαταλάβει την κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δις. ευρώ. Αντικατάστάτης του, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, είναι ο Γερμανός κ. Γιούργκεν Κρέγκερ που εργάζεται στην ίδια διεύθυνση της ΕΕ και συγκεκριμένα στη Γενική διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Επίσημη ωστόσο αιτιολογία της αλλαγής φρουράς είναι η αναβάθμιση του κ. Ντερούζ ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα αναλαμβάνει την εποπτεία της Πορτογαλίας.

Πάντως, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010, αλλά και από την υστέρηση των εσόδων του τρέχοντος προυπολογισμού, αποτελούν το μεγαλύτερο πονοκέφαλο του οικονομικού επιτελείου, όπως αυτός εκδηλώθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υψηλού κλιμακίου της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία η συνολική υστέρηση των δημοσίων εσόδων ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του έτους  παρατηρείται μείωση της τάξης του 10% σε σχέση με τους μηνιαίους στόχους του προυπολογισμού. Συγκεκριμένα οι εισπράξεις ανέρχονται σε περίπου 11,2 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τον στόχο του οικονομικού επιτελείου στο πρώτο τρίμηνο τα έσοδα θα έπρεπε να ανέρχονται στο ποσό των 12,5 δισ. ευρώ.
Κατόπιν αυτών το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο  να παρουσιάσει στην τρόικα μέτρα διορθωτικού χαρακτήρα, που στην ουσία θα αναθεωρούν τον προυπολογισμό  του 2011, παράλληλα με το σχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012-2015. Πρόκειται για μέτρα άνω των 4,2  δισ. ευρώ, αν λάβει κανείς υπόψη ότι στην παραπάνω υστέρηση του 1,3 δισ. ευρώ, θα πρέπει να προστεθούν το   1,2 δισ. ευρώ συνεπεία της επι τα χείρω αναθεώρησης του περυσινού ελλείμματος και το λεγόμενο μαξιλάρι ασφαλείας που είχε απαιτήσει η τρόικα στην προηγούμενη επίσκεψή της, ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Τα άμεσα μέτρα θα πρέπει να βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις πρόσθετες παρεμβάσεις του Μεοσπρόθεσμου Πλαισίου, ύψους 22 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ και απορρέουν από την υποχρέωση που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη διαμηνύσει ότι τα 2/3 της προσαρμογής αυτής θα προέλθουν από τις δαπάνες και το υπόλοιπο 1/3 από τα έσοδα. Αυτό σημαίνει νέο συμμάζεμα του κράτους κατά 12 δισ. ευρώ (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μισθούς, συντάξεις επιδόματα, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων κ.λπ.) και εισπρακτικές ρυθμίσεις ύψους 6 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αναδιάρθρωση των μεγάλων ή ζημιογόνων επιχειρήσεων, το κλείσιμο των μη αναγκαίων φορέων, η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, η περαιτέρω μείωση των στρατιωτικών δαπανών αλλά και η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

Αναλυτικότερα οι παρεμβάσεις που έπεσαν στο τραπέζι κατά τη χθεσινή σύσκεψη, και αφορούν την τριετία 2012-2014 είναι:

- Ενιαίο μισθολόγιο με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών 1 δισ. ευρώ Η μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά περίπου 0,5% με 0,7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση θα επέλθει μέσω της μείωσης ή ακόμη και της κατάργησης των επιδομάτων, των προαγωγών, μετατάξεων ή απλών μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, τις καταργήσεις θέσεων και την πλήρη οριζοντιοποίηση των αμοιβών σε όλο το Δημόσιο.

- Φορολογία: Νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (όπως οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά). 

- Σύνδεση των φοροαπαλλαγών και των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια

- Αποκρατικοποιήσεις: Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, από την οποία προσδοκά η κυβέρνηση σημαντικά έσοδα ύψους από το σύνολο των 50 δισ. ευρώ του προγράμματος, όπως αυτό «φορτώθηκε» από την τρόικα  στην τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου. Η προτεινόμενη μέθοδος αξιοποίησης αφορά κυρίως σε συμβάσεις παραχώρησης, ενώ εξετάζεται, επίσης, η δημιουργία εταιρειών ακινήτων ομοειδούς χαρακτήρα (π.χ. αστικά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, εμπορικά ακίνητα) με σκοπό την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο.

- Ανοιγμα αγορών σε εμπόριο, τουρισμό και ενέργεια.

- Φορείς Δημοσίου: Κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο.

- ΔΕΚΟ: Κλείσιμο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, αύξηση των τιμολογίων, μείωση των επιδοτήσεων και  του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:54 - 07 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.