ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το "κρυφτό" δηλώσεων και διαψεύσεων παίζουν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα

15:50 - 11 Απρ 2011 | Οικονομία
(upd 4) Το "κρυφτό" δηλώσεων και διαψεύσεων σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες... Ενώ το Σαββατοκύριακο τον κύκλο των μέσων ενημέρωσης έκαναν πληροφορίες που ήθελαν τους αρχηγούς της ευρωπαικής περιοχής να διαφωνούν ως προς την αναγκαιότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, σήμερα οι σχετικές διαπραγματεύσεις διαψεύδονται.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε την Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν αποτελεί υπό εξέταση επιλογή». Διέψευσε τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις της αναδιάρθρωσης στην τελευταία σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, στην Ουγγαρία, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
«Δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση», τόνισε ο κ. Αλταφάζ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το ίδιο ακριβώς ξεκαθάρισε ο κ. Ρεν, τόσο την Παρασκευή, όσο και το Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Γκόντολο της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο του άτυπου Ecofin.
Ο κ. Αλταφάζ υπογράμμισε, ακόμη, ότι ο Όλι Ρεν είναι αντίθετος με μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Ο επίτροπος Ρεν συμμετέχει σε πολλές συζητήσεις και σε διαφορετικά πλαίσια για την Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπός του και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το ζήτημα της ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τέθηκε επί τάπητος το περασμένο Σάββατο σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επίτροπο Όλι Ρεν. Κατά την τηλεδιάσκεψη εκφράστηκαν αμφιβολίες για τις δυνατότητες της Ελλάδας να εξυπηρετήσει ομαλά το χρέος της και να επιστρέψει στις αγορές το 2012.
Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι υπουργοί φέρονται να έθεσαν το ερώτημα εάν θα ήταν σκόπιμο να δρομολογηθεί η αναδιάρθρωση.
Ο κ. Τρισέ φέρεται να διαφώνησε κάθετα με τους συνομιλητές του και αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα. Σύμφωνα με το Spiegel «ο κ. Σόιμπλε και ορισμένοι ομόλογοί του οργίζονται όλο και περισσότερο με τον κ. Τρισέ». Κατά το περιοδικό, ο κ. Τρισέ αρνείται κατηγορηματικά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διότι αυτό θα μειώσει και τα κέρδη της ΕΚΤ λόγων των ελληνικών ομολόγων που κατέχει.

 

Reuters: Αναδιαρθρώστε τώρα το ελληνικό χρέος

 

Το συντομότερο δυνατό θα πρέπει η Ελλάδα να επιδιώξει αναδιάρθρωση του συνολικού της χρέους, ερχόμενη σε συμφωνία με τους πιστωτές, υποστηρίζει σημερινή ανάλυση του Reuters, υποστηρίζοντας ότι κάθε καθυστέρηση καθιστά ολοένα και πιο προβληματική την επιβεβλημένη αναδιάρθρωση.

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται τα 110 δις. του δανείου διάσωσης για την αποπληρωμή ομολόγων που ωριμάζουν, τόσο μεταφέρεται τελικώς το χρέος της Ελλάδας στα χέρια των χωρών της ΕΕ και του ΔΝΤ, με τα περιθώρια ελιγμών να περιορίζονται σημαντικά. Εάν η χώρα θέλει να διατηρήσει κάποιο βαθμό φερεγγυότητας πρέπει να προσπαθήσει να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές το συντομότερο δυνατόν, τονίζεται στην ανάλυση.

«Σε δυο χρόνια, πάνω από το 60% του ελληνικού χρέους θα έχει περάσει από τους ιδιώτες πιστωτές στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Οι εταίροι της Ελλάδας στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα έχουν τον πρώτο λόγο σε όποια μελλοντική αναδιάρθρωση, στη δομή χρέους της χώρας και ως εκ τούτου, στην πρόσβασή της στις αγορές, υπογραμμίζει η ανάλυση.

Στην ανάλυση σημειώνεται επίσης πως υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες που λειτουργούν υπέρ της Ελλάδας. Περίπου το 90% των χρεών είναι με σταθερό και αποτιμημένο σε ευρώ και διέπονται από την ελληνική νομοθεσία. Αν συνεχιστεί η καθυστέρηση το ΔΝΤ και η Ε.Ε. θα έχουν τον τελευταίο λόγο για οποιαδήποτε μελλοντική αναδιάρθρωση του χρέους και κατά συνέπεια για την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Τέλος, η ανάλυση επισημαίνει ότι οι δόσεις των 6,59 δισ. ευρώ στις 18 Μαΐου και των 6,82 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου δεν θα παρουσιάσει δυσκολίες.


Νωρίτερα το "R" μετέδιδε:
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να εξακολουθεί να διατείνεται ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την αναδιάρθρωση του χρέους της, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε από τη Νέα Υόρκη και ο Ντομινίκ Στρος Καν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα που θέλει το ΔΝΤ να ασκεί πιέσεις για αναδιάρθρωση στη χώρα μας, ωστόσο, εκ νέου αμφιβολίες και περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να ανταπεξέλθει της οικονομικής κρίσης έρχονται και πάλι στην επιφάνεια...

Και ενώ όλη η Ευρώπη κάθεται σε "αναμμένα κάρβουνα" ενόψει του συνολικού «πακέτου» μέτρων ενάντια στην παγκόσμια κρίση χρέους, για το οποίο καλούνται να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί μέχρι τον Ιούνιο, το ελληνικό ζήτημα παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων και των συσκέψεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωπαικής περιοχής. Την ώρα που στην «ατζέντα» του Εcofin το Σαββατοκύριακο στη Βουδαπέστη η διάσωση της Πορτογαλίας ήταν το κυρίαρχο θέμα, Ρεν, Τρισέ, Σόιμπλε και Λαγκάρντ προβληματίζονταν για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του επόμενου τεύχους του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών των σημαντικότερων χωρών της Ευρωζώνης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ διαφωνούν για την αναγκαιότητα πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Όπως αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης, στο επόμενο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel επισημαίνεται ότι σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη ορισμένων υπουργών Οικονομικών με τον Τρισέ το περασμένο Σάββατο, εκφράστηκαν αμφιβολίες αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της και να βγει ξανά στις αγορές τον επόμενο χρόνο. Ο Τρισέ ωστόσο αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα, καθώς φοβάται ότι η Ευρωζώνη και οι τράπεζας που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα θα υποστούν ζημιά από μία τέτοια συζήτηση.
Ο Σόμπλε ανησυχεί, ο Ρεν αποκλείει την αναδιάρθρωση

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, αμφιβολίες εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε για το κατά πόσο αποτελεσματική θα είναι για την Ελλάδα η επιμήκυνση του χρέους της στα 7,5 χρόνια, την οποία κατόρθωσε το ελληνικό επιτελείο να αποσπάσει από τους ηγέτες της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής της 11ς Μαρτίου. Ειδικότερα, στο Eurogroup στην Ουγγαρία, ο Σόιμπλε τόνισε πως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές υποχρεώσεις τα επόμενα χρόνια. "Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που συμφωνήσαμε επί της αρχής να επεκτείνουμε τη διάρκεια του δανείου. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αυτό θα είναι αρκετό," τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας πως η πορεία της Ελλάδας θα πρέπει να είναι υπό στενή παρακολούθηση. 
Στον αντίποδα, από την πλευρά ο Κοιμισιάριος Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, κ. Όλι Ρεν εξακολουθεί να αποκλείει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Αποκλείουμε την αναδιάρθρωση», τόνισε ο ίδιος πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κεντρικών τραπεζών.

"Καμπανάκι" Γιούνκερ για το ελληνικό έλλειμμα

"Καμπανάκι" για το έλλειμμα του ελληνικού Δημοσίου χτύπησε ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.Όπως μεταδίδει το Reuters, τα σχόλια του Γιούνκερ υπογραμμίζουν τις ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταματήσει τη διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ δαπανών και εσόδων. "Υπενθυμίσαμε στις ελληνικές αρχές πως είναι σημαντικό να επιμείνουν στους στόχους που έχουν τεθεί για τα επόμενα έτη," ανέφερε ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

ΟΟΣΑ: "Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί και άλλο χρόνο να αποπληρώσει το χρέος"

Την άποψη ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω χρόνο για να αποπληρώσει τα χρέη της προς τους κατόχους ομολόγων, με μια αλλαγή των όρων που δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί χρεοκοπία, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το πρόγραμμα προσαρμογής μιας χώρας όπως στην Ελλάδα, είναι πολύ επίπονο, και εάν μια αναπροσαρμογή των όρων των αποπληρωμών είναι κάτι που απαιτείται προκειμένου να αποδώσουν αυτές οι δύσκολες τακτικές, τότε αυτό είναι που πρέπει να γίνει».

Τελευταία τροποποίηση στις 23:05 - 11 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.