ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κουτρουμάνης: "Θα γίνουν περικοπές στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα"

14:57 - 13 Απρ 2011 | Οικονομία
Τον «εξορθολογισμό» των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο -στο μέλλον- της σύνδεσης του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια.

Μιλώντας την Τετάρτη στον ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι υπάρχουν κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ το χρόνο. Δήλωσε ότι το ΕΚΑΣ το λάμβαναν άνθρωποι, έχοντας εισόδημα 50 και 100 και σε ακραίες περιπτώσεις 400.000 ευρώ το χρόνο. Ο κ. Κουτρουμάνης απέκλεισε σε αυτή τη φάση τη σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά τόνισε ότι «ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα».
 Για τις δεσμεύσεις του υπουργείου εργασίας για την επόμενη τριετία στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Κουτρουμάνης σημείωσε πως «δεν δεσμευτήκαμε για περικοπές 7,5 δισ. ευρώ. Δεσμευτήκαμε και είναι στο σχεδιασμό που κάναμε όλο αυτό το διάστημα σε συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών, για αύξηση των εσόδων κατά 4,5 δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών που φθάνει το επίπεδο των 3 δισ. ευρώ από τώρα μέχρι και το 2015».
Η εντατικοποίηση των προσπαθειών για μείωση της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας θα τονώσουν τα έσοδα, σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης, λέγοντας πως «ο στόχος μας είναι μέχρι το 2015 να έχουμε περιορίσει στο μισό την ανασφάλιστη εργασία και δεν είναι ένας ανέφικτος στόχος».
 Αναφερόμενος στα αποτελέσματα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία, είπε πως «τα αποτελέσματα που έχουμε για τον πρώτο χρόνο, το 2010, είναι ενθαρρυντικά. Δηλαδή, μειώσαμε τη δαπάνη για φάρμακα κατά 850 εκατ. ευρώ και συνολικά τις δαπάνες για υγεία πάνω από 1,077 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009. Υπάρχουν περιθώρια για παραπέρα βελτίωση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.