ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το τελευταίο της χαρτί παίζει η κυβέρνηση – Ποια είναι τα σχέδια για τις αποκρατικοποιήσεις, τις επενδύσεις και τη λιτότητα

01:06 - 14 Απρ 2011 | Οικονομία
Το θερμόμετρο στους διαδρόμους του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, καθώς αύριο θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας 2012-2015, σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή για τη χώρα μας.
Με τους στόχους και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πείσει τις αγορές και τους Ευρωπαίους ότι μπορεί να θέσει υπό έλεγχο και υπό βιώσιμη τροχιά το χρέος, και να διαβεβαιώσει ότι η απόκλιση του ελλείμματος το 2010 θα καλυφθεί το 2011.

Μέχρι τις 16 Μαΐου θα έρθει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή με τη μορφή πολυνομοσχεδίου και στις αρχές Ιουνίου θα ψηφιστεί στη Βουλή. Αρχικά, αναμενόταν να ψηφιστεί στη Βουλή έως τα μέσα Μαΐου. Η επίσημη αιτιολόγηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών για αυτή την καθυστέρηση είναι ότι μόλις τα τελευταία εικοσιτετράωρα ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου με τους υπουργούς και ότι το προσεχές διάστημα θα πρέπει να γραφτεί στο χαρτί όλο αυτό το πλάνο.

Στην κυβερνητική παράταξη υπάρχει αγωνία για την ομαλή αποδοχή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλά και των πρόσθετων μέτρων που πρέπει να ληφθούν ως το τέλος του έτους εξαιτίας της αναθεώρησης του ελλείμματος. Δεν αποκλείεται βέβαια να εφαρμοστούν νωρίτερα ορισμένα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ώστε να καλυφθεί - ουσιαστικά και επικοινωνιακά- με τον τρόπο αυτόν ένα κομμάτι της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού.

Λιτότητα

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μείωση των δαπανών στο Δημόσιο με έμφαση τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και στοχευμένες κοινωνικές παροχές. Εκτός από το πακέτο των 23 δισ. ευρώ, εντός του έτους προβλέπονται μέτρα 2 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο τέλος του 2011 στα 19 δισ. ευρώ. Από τα 23 δισ. ευρώ, τα 14 δισ. θα προέλθουν από τη μείωση των δαπανών και τα 9 δισ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων. Επιπλέον, βάζει στόχο τα πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης, αρχής (δηλαδή μαζί με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα) από το 2012 και μετά: από 0,9% του ΑΕΠ το 2012, σε 3% το 2013, σε 5,5% το 2014 και σε πλεόνασμα 6% το 2015%.

Οι κυβερνητικές ωστόσο ανακοινώσεις δε θα περιλαμβάνουν λεπτοµέρειες, καθώς ακόμη δεν έχουν βρεθεί αξιόπιστα εξειδικευµένα µέτρα αυτού του ύψους. Είναι χαρακτηριστικό ότι µόνον από τους Οργανισµούς Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτιµάται ότι µπορούν να εξασφαλιστούν περίπου 9,6 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν κυρίως από τη µείωση της ιατροφαρµακευτικής δαπάνης, όπως και – σε µικρότερο βαθµό – από την περικοπή επιδοµάτων (π.χ. ΕΚΑΣ και ΟΑΕ∆), αλλά και την καταπολέµηση της εισφοροδιαφυγής των Ταµείων. Επίσης, στο τραπέζι έχουν κατατεθεί προτάσεις για εξοικονόµηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ που µπορεί να προέλθει απ’ τους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 2,5 δισ. ευρώ από τις ∆ΕΚΟ, 1,5-2 δισ. ευρώ από τις προµήθειες αµυντικού εξοπλισµού, 2,5-3 δισ. ευρώ από τα νοσοκοµεία και 400-500 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Παιδείας.

Fast track σε όλες τις επενδύσεις

Στο εθνικό σχέδιο εκτός των µέτρων δηµοσιονοµικής σταθερότητας του μεσοπρόθεσµου πρόγραµµατος θα περιλαµβάνονται και µέτρα για την ανάπτυξη, καθώς και για την προστασία των ασθενέστερων τάξεων που πλήττονται από τη σκληρή λιτότητα.

Όπως άλλωστε έχει αναφέρει και ο πρόεδρος του Invest in Greece, Αρ. Συγγρός, σε πρόσφατη ομιλία του, θα υπάρξει επέκταση της διαδικασίας της ταχείας αδειοδότησης -γνωστό ως fast track- σε όλες τις επενδύσεις, και όχι μόνο στις χαρακτηριζόμενες ως στρατηγικές

Αποκρατικοποιήσεις

Με τις αποτιμήσεις στο ταμπλό να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ για την τριετία, το οποίο θα προβλέπει περαιτέρω πώληση πακέτου µετοχών του ΟΤΕ από φέτος, αλλά και της ∆ΕΗ και του ΟΠΑΠ σε µεταγενέστερο χρόνο, αφού ολοκληρωθούν κινήσεις που θα αυξήσουν την αξία του. Το πρόγραµµα βασίζεται σε µεγάλο βαθµό στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και εκτιµά ότι ο τελικός στόχος των 50 δισ. ευρώ είναι εφικτός εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ακινήτων και αντιµετώπισης των νοµικών εµποδίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:11 - 14 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.