ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και ενώ οι αγορές προεξοφλούν την αναδιάρθρωση... o Smaghi τη χαρακτηρίζει καταστροφή!

01:15 - 14 Απρ 2011 | Οικονομία
(upd 4) Kαι ενώ αγορές, ξένοι αναλυτές και επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία για την Ελλάδα, παρά τις συνεχείς κατηγορηματικές διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι η η αναδιάθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναγακαία για τη χώρα, ο Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάνει τη διαφορά και τάσσεται κατά της ελληνικής αναδιάρθρωσης, τονίζοντας ότι κατι τέτοιο θα σημάνει την καταστροφή για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη του στην ιταλική Il Sole ο Smaghi τονίζει ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, τότε θα μιλάμε για καταστροφή, καθώς η παραπάνω κίνηση θα συντρίψει τις τράπεζες και την οικονομία της χώρας.
«Σύμφωνα με τη ανάλυσή μας, αναδιάρθρωση χρεών θα οδηγήσει σε πτώχευση μεγάλο τμήμα του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας» δήλωσε ο Bini Smaghiκαι συμπλήρωσε «η ελληνική οικονομία θα γονατίσει με καταστροφικά αποτελέσματα στην κοινωνική συνοχή και την διατήρηση της δημοκρατίας σε αυτή την χώρα»
«Τέλος, είναι θέμα της Ελλάδας να αποφασίσει τον δρόμο που θα προχωρήσει, δεδομένου ότι θα υποφέρει τις χειρότερες επιπτώσεις. Και οι άλλες χώρες όμως, θα πρέπει να μην την ωθούν προς την καταστροφή».
Νωρίτερα, το "R" μετέδιδε:

Η αγορά θεωρεί τετελεσμένο γεγονός την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - Κανείς δεν πιστεύει την επίσημη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αγγίζουν (και πάλι) επίπεδα ρεκόρ, παρά τις διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας. Είναι ξεκάθαρο. Οι αγορές πλέον αποτιμούν μία εξαιρετικά υψηλή πιθανότητα να υπάρξει σύντομα το περίφημο greek restructuring και σύμφωνα με τους traders, εάν η αυξημένη τρέχουσα συχνότητα των ειδήσεων και των τίτλων στα διεθνή ΜΜΕ γύρω από το ελληνικό haircut, κερδίσει κι άλλο momentum, τότε θα ανανεώσει τις πίεσεις και στην υπόλοιπη περιφέρεια και θα γονατίσει περισσότερο από ποτε, τα κρατικά τους ομόλογα.

Οπως πολύ χαρακτηριστικά σχολίασε ένας trader στο Λονδίνο «νομίζω πλέον - και αυτή ή άποψη κυριαρχεί και στην αγορά - ότι το κούρεμαα των ελληνικών ομολόγων θα γίνει πιο σύντομα και από το επόμενο κούρεμα των μαλλιών μου!».

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της UniCredit, Elia Lattuga, η αγορά αποτιμά πλήρως ένα haircut της τάξης του 30% στα ελληνικά ομόλογα και δίνει και 80-85% πιθανότητες να είναι υψηλότερο, δηλαδή 50%.

Οπως τονίζει ο Lattuga, όλο και περισσότεροι μιλούν πλέον για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η οποία θα χτυπήσει την αγορά και την οικονομία της Ελλάδας, αγνοούν όμως το γεγονός του ότι κάτι τέτοιο δεν θα αφήσει αλώβητες και τις άλλες προβληματικές χώρες, και αυτό πλέον παίρνει τη μορφή μίας τεράστιας πρόκλησης για τις πολιτικές αποφάσεις.

Οπως υπογραμμίζει και ο Peter Schaffrik, επικεφαλής της στρατηγικής της ευρωπαϊκής αγοράς σταθερού εισοδήματος της RBC Capital Markets, o κόσμος είναι πλέον εξαιρετικά αρνητικός για την Ελάδα και υπάρχει τεράστιος σκεπτικισμός στην αγορα. Οπως λέει χαρακτηριστικά, κανείς δεν πιστεύει την επίσημη γραμμή. Κανείς δεν πιστεύει πια το ότι η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και το ότι - όπως δήλωσε και ο υπούργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου - η ελληνική κυβέρνηση θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και θα εξαλείψουν την ανάγκη για αναδιάρθρωση. Οπως τονίζει ο Schaffrik, η Ελλάδα είναι μία πολύ διαφορετική ιστορία από ότι είναι η Πορτογαλίαι και η Ιρλανδία, και είναι στη χειρότερη θέση όλων. Η Ιρλανδία, όπως προσθέτει, είναι για πολλούς λόγους το πιο θετικό story, και η Πορτογαλία βρίσκεται κάπου στη μέση.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:44 - 14 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.