ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Κάναμε αίτηση για αναδιάρθρωση στο ΔΝΤ", αλλά η κυβέρνηση διαψεύδει!...Στις 1.140 μ.β. το spread...

01:09 - 18 Απρ 2011 | Οικονομία
(upd 5) Στο "σκοτάδι" παραμένει το ζήτημα της επιμήκυνσης του συνόλου του ελληνικού χρέους. Και ενώ δημοσίευμα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθύνει σχετικό αίτημα στο ΔΝΤ και στην ΕΕ και ότι η εν λόγω διαδικασία θα αρχίσει να συζητείται από τον Ιούνιο, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ διαψεύδει κατηγορηματικά το εν λόγω σενάριο, επικαλούμενος τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον, όπου τόνισε ότι "δεν ζητήσαμε επιμήκυνση", ενώ είπε "'οχι" για ακόμη μία φορά στην αναδιάρθρωση. "Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο υπουργός εξάντλησε το θέμα χθες", δήλωσε ο αξιωματούχοςτου ΥΠΟΙΚ στο πρακτορείο Reuters. Την ίδια ώρα, το spread ελληνικού δεκαετούς ομολόγου παραμένει στην "κορυφή", καθώς ενισχύεται στις 1.099 μονάδες βάσης.
Τον Ιούνιο οι συζητήσεις περί επιμήκυνσης του συνολικού χρέους;

Δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ και την ΕΕ επιμήκυνση και για τα εκτός Μνημονίου οφειλόμενα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η σχετική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει να συζητείται τον Ιούνιο. Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, το αίτημα της κυβέρνησης διαβίβασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τόσο στην άτυπη σύνοδο του ECOFIN στην Ουγγαρία όσο και κατά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, στις αρχές Απριλίου. Σχετικές συζητήσεις γίνονται αυτές τις ημέρες στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

 Ο στόχος είναι η επιμήκυνση να υλοποιηθεί μέσα στο 2012, ενώ για την ώρα – όπως είπε στην «Ελευθεροτυπία» αξιωματούχος του ΔΝΤ- με εντολή του Ντομινίκ Στρος Καν «μέχρι την τελευταία στιγμή θα έρχονται διαψεύσεις». Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης συναίνεση και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, που είπε στον Γ. Παπακωνσταντίνου πως «πρέπει να το κάνετε».

Παπακωνσταντίνου στην Ουάσινγκτον: Νέο "όχι" στην αναδιάρθρωση - "Δεν ζητήσαμε επιμήκυνση"
Με ένα εκ νέου κατηγορηματικό «όχι» ως προς την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την επιμήκυνση ολόκληρου του χρέους σε δηλώσεις του, έπειτα από το πέρας της συνάντησής του με τον επικεφαλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Ντομινίκ Στρος Καν, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον.Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου ο κ. Στρος Καν του διαβίβασε ότι αυτή τη στιγμή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει, διότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος. «Δεν το συζητούν», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Έχω κουρασθεί να το λέω. Δεν παίζει», ενώ ερωτηθείς αν λέει την αλήθεια, απάντησε: «Την αλήθεια στον ελληνικό λαό τη λέμε κάθε μέρα».
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην επιστροφή στις αγορές, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση υπάρχει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης. Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι μετά το καλοκαίρι θα βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας στις αγορές, λόγω της εφαρμογής του προγράμματος και των πρώτων θετικών εξελίξεων, αλλά και ως απόρροια της εισόδου και της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης, που εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις πιέσεις των αγορών στην ευρωζώνη.

«Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα για να ανοίξουν οι αγορές και διαψεύδουμε τις Κασσάνδρες, όπως το έκαναν και άλλες χώρες στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Σημειώνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, και να υπάρξει κάποια καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις αγορές υπάρχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESF).Παράλληλα, την άποψη ότι θα χρειαστούν 18 μήνες για να αναδιοργανωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός εξέφρασε ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφορικά με το ζήτημα της υστέρησης των εσόδων.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο του ΔΝΤ συζητήθηκαν η πορεία του προγράμματος και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, τα οποία εμφανίζονται παρότι, όπως είπε, το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ.
Από την πλευρά του ο κ. Στρος Καν δήλωσε ικανοποιημένος από την έως τώρα προσπάθεια της Ελλάδας, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα διέρχεται την πιο δύσκολη φάση πολιτικά, καθώς τα μέτρα προκαλούν αναμενόμενες αντιδράσεις, χωρίς να έχουν αρχίσει ακόμη να γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα. Στο μεταξύ, μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η δημόσια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης δεν βοηθά την Ελλάδα, ενώ προχώρησε και σε διευκρινίσεις σχετικά με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, κ. Γ.Παπανδρέου για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το πρόγραμμα με όλες τις επιμέρους παρεμβάσεις και τα ετήσια όρια δαπανών, ανά υπουργείο, θα ενσωματωθούν σε ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί με νομοσχέδιο στην Βουλή μέχρι τις 15 Μαίου.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «δημόσια περιουσία που δεν αξιοποιείται αποτελεί σπατάλη όταν ζητάμε τόσες θυσίες από τον ελληνικό λαό». Παράλληλα, κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική στα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόνισε την αναγκαιότητα του περιορισμού του ελλείμματος, και ζήτησε «να μας πουν με ποιο άλλο τρόπο θα σταματήσει η χώρα να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει».
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχεται ο ίδιος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν ασκεί προσωπική πολιτική αλλά την κυβερνητική, και ότι ο ίδιος «κρίνεται από τους Έλληνες πολίτες και, βεβαίως, ανά πάσα στιγμή από τον πρωθυπουργό».
Και συμπλήρωσε: «Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου. Εκφράζω την πολιτική μιας κυβέρνησης που αποφάσισε να μην αφήσει τη χώρα να πάει στον τοίχο. Να μην την αφήσει να χρεοκοπήσει». Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκρουσθεί με τα συμφέροντα που την αντιμάχονται και τις λαϊκίστικες φωνές, και θα κάνει αυτό που πρέπει χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
Τέλος, ο ίδιος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα για τον οποίο σημείωσε ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί, και στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι είναι ώρα για τολμηρές αποφάσεις.

Τραπεζίτες και Ευρωπαίοι αρχηγοί κατά της αναδιάρθρωσης

"Καταστροφική" χαρακτηρίζει την πιθανή αναδιάρθρωση τόσο για το ελληνικό χρέος, όσο και για το πορτογαλικό και το ιρλανδικό η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Ειδικότερα, σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε: «Όχι, αναμφίβολα όχι, σας το λέω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο... όχι, δεν υπάρχει κανένα θέμα συζήτησης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους». «Θα ήταν καταστροφικό γιατί θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για αυτές τις χώρες να επιστρέψουν στις χρηματαγορές» δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Στόχος σήμερα είναι να τους δώσουμε ένα δεκανίκι ενώ προσπαθούν να ορθοποδήσουν, αλλά στη συνέχεια να μπορούν να λειτουργήσουν ξανά και να βρίσκουν χρηματοδότηση στις αγορές»
Την ίδια στιγμή, την ίδια άποψη εκφράζουν και κεντρικοί τραπεζίτες. Συγκεκριμένα, ότι στην Ελλάδα μένει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη, αλλά το θέμα δεν είναι η αναδιάρθρωση χρεών αυτή την στιγμή επεσήμανε το Jozeph Makush, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Νωρίτερα την Δευτέρα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής  Τράπεζας Nout Wellink δήλωσε στην Wall Street Journal ότι οι συζητήσεις για το αναπόφευκτο της  αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι "προς το συμφέρον κανενός".
"Θα πάρει την πίεση από την Ελλάδα...και πιθανό να προκαλέσει μετάδοση του προβλήματος",  δήλωσε.
Ο Wellink, που είναι και επικεφαλής της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία,  προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η χρεοκοπία κράτους-μέλους της ευρωζώνης θα είχε  "σοβαρές" επιπτώσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα του ευρωσυστήματος.
Ταυτόχρονα, την ίδια άποψη ότι οι επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού  χρέους θα ήταν "καταστροφικές", εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van  Rompuy σε συνέντευξη την Κυριακή, αποκλείοντας για άλλη μια φορά μια τέτοια κίνηση.
"Το αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης θα ήταν πραγματικά καταστροφικό", δήλωσε ο van  Rompuy σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι. " Δεν έχει τεθεί στο τραπέζι η αναδιάρθρωση του ελληνικού  χρέους".
"Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις θετικές", συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε επισήμως την  στήριξή της στην άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν σχεδιάζει αναδιάρθρωση του χρέους της.
"Θεωρούμε απόλυτα βάσιμο ό,τι μεταδίδεται από τα πρακτορεία ειδήσεων ως στάση του  ελληνικού υπουργείου Οικονομικών", δήλωσε σε ενημέρωση τύπου ο αναπληρωτής κυβερνητικός  εκπρόσωπος Christoph Steegmans. "Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα σε αυτό". Στο ίδιο μοτίβο και η Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει ότι δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

... αλλά για κάποιους είναι μείζον θέμα - Ποιοί τη θέλουν, γιατί και πως

Μετά τους Γερμανούς, έχουν πάρει σειρά και οι Βρετανοί που «σφηροκοπούν» τη διεθνή κοινότητα με συνεχή δημοσιεύματα περί αδυναμίας της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της. Τα σενάρια πολλά: Από πλήρη και άτακτη χρεοκοπία έως αναδιάρθρωση μέρους του χρέους. Αν και περίπου 18 μήνες πριν τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείτο, πλέον με 126% του ΑΕΠ χρέος και έλλειμμα πάνω από 10% τα σενάρια πέρνουν ολοένα και πιο ρεαλιστική υπόσταση.
Το κύριο επιχείρημά μίας τέτοιας επιλογής, όπως τόνισε σε χθεσινή του συνέντευξη και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είναι ότι η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους προϋποθέτει επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας οι οποίες είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθούν. Μάλιστα, προ ημερών, το περιοδικό Economist ανέφερε ότι το σχέδιο που καταρτίστηκε τον περασμένο Μάιο για να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της χώρας έχει γίνει το ίδιο η παγίδα της, αφού η οικονομία έχει κολλήσει σε έναν φαύλο κύκλο.
Οι δημοσιονομικές αποτυχίες έχουν κάνει τις αγορές ακόμη πιο επιφυλακτικές έναντι του ελληνικού χρέους. Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σχεδόν στο 13%. Οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας συνεχίζουν τις υποβαθμίσεις, γεγονός που κάνει ολοένα και πιο πιθανή την ανάγκη περισσότερων κεφαλαίων πέραν των 110 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με τη σεναριολογία, αυτό που διαμορφώνει καθοριστικά την εκτίμηση των αγορών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι η αδυναμία υλοποίησης του Μνημονίου τόσο στο διαρθρωτικό όσο και στο δημοσιονομικό σκέλος του.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η συνεννόηση με τους δανειστές μας για την «τακτοποίηση» του χρέους» μοιάζει αναπόφευκτη. Η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές: Η πρώτη αφορά στο λεγόμενο «κούρεμα» των ομολόγων, δηλαδή στη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Η δεύτερη αυτή επιλογή αφορά, είτε στην αλλαγή του επιτοκίου, είτε στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων. Και στις δύο περιπτώσεις, η κυβέρνηση πρέπει προηγουμένως να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της, οι οποίοι θα δεχθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα που έχουν, με τα νέα που θα εκδώσει η χώρα.
Ωστόσο, μπορεί τα αποτελέσματα της αναδιάρθρωσης του χρέους να φαίνονται άμεσα αναφορικά με τις υποχρεώσεις μίας χώρας, αλλά για την ίδια την οικονομίας μπορεί να αποβουν καταστροφικά εάν δεν υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα. Αν δηλαδή επιλεχτεί «άτακτη» ή υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους, τότε θα ακολουθήσουν:
•Πιθανή πρόκληση μίας τραπεζικής κρίσης. Οι τράπεζες είναι συνήθως αυτές που κατέχουν σημαντικό μέρος των ομολόγων δημοσίου, τα οποία υποχρεώνονται να απομειώσουν – διαγράψουν. Η έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια δημοσιονομική σταθερότητα σημειώνει ότι οι ξένοι επενδυτές σταδιακά περιορίζουν την έκθεσή τους σε ομόλογα χωρών με μεγάλα spread, και ταυτόχρονα αυξάνεται το ποσοστό δημόσιου χρέους που έχουν απορροφήσει οι ελληνικές τράπεζες.
•Πιθανή εκτεταμένη οικονομική κρίση. Η εσωτερική κατανάλωση μειώνεται, οι επενδυτές σταματούν κάθε δραστηριότητα τους, η παραγωγή συρρικνώνεται, ο πληθωρισμός «καλπάζει» λόγω ελλείψεως προϊόντων, το χρηματιστήριο καταρρέει, η αγορά των ακινήτων παγώνει λόγω απουσίας αγοραστών
•Οι ξένοι επενδυτές δε δανείζουν για μεγάλο διάστημα τη χώρα υπό το φόβο της αναξιοπιστίας
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η έξοδος είναι στον ορίζοντα και υποστηρίζει το πρόγραμμα που εφαρμόζει. Ο κ. Παπακωνσταντίνου βλέπει μάλιστα κάποια ενθαρρυντικά σημάδια: την ταχεία αύξηση των εξαγωγών κατά τους τελευταίους μήνες, τη σημαντική μείωση του κόστους εργασίας και ενδείξεις για το ότι ο τουρισμός θα ενισχυθεί αργότερα αυτό το έτος.
Ωστόσο, όπως είπε και ο πρώην πρωθυπουργίς η εμπειρία δείχνει ότι «μια λύση που κινείται στα απώτατα όρια των δυνατοτήτων της οικονομίας δεν αποτελεί ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:35 - 18 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.