ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δ.Ν.Τ. και ΕΕ θέλουν να αποτρέψουν πτώχευση της Ελλάδας, γράφει γερμανική εφημερίδα

12:03 - 18 Απρ 2011 | Οικονομία
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν να αποτρέψουν πτώχευση της Ελλάδας, αναφέρει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, «FAZ» τη Δευτέρα, για την εαρινή σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Επισήμως δεν αποτελούσε αντικείμενο των διαβουλεύσεων των υπουργών Οικονομικών της G-20, αλλά "στους διαδρόμους η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ήταν ένα μεγάλο θέμα. Οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των εταίρων της G-20", γράφει η "FAZ".

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας διαπλέκεται και με τις προσπάθειες για την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση». Η εφημερίδα τονίζει ότι «το ΔΝΤ μένει να πάρει την απόφαση και να ακολουθήσει το παράδειγμα των ηγετών της ΕΕ που αποφάσισαν το Μάρτιο να επιμηκύνουν την αποπληρωμή των δανείων του μεριδίου τους στο πακέτο διάσωσης και να μειώσουν το επιτόκιο. Το ΔΝΤ είχε δηλώσει πρόθυμο για το βήμα αυτό μετά από αίτημα της Ελλάδας τον Δεκέμβριο.
 Το τωρινό βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα θα μετατραπεί σε μία «συμφωνία επιμήκυνσης πίστωσης» (Extended Fund Facility, EFF), όπως πήρε ήδη η Ιρλανδία την προηγούμενη χρονιά».
Στο μεταξύ ο Γερμανός υπ. Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε (FDP) επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας «Bundesbank» στις αποφάσεις του μελλοντικού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM. Σύμφωνα με τη FAZ, ο κ. Μπρίντερλε θέλει η «Μπούντεσμπανκ» να ορίσει το ένα από τα δύο μέλη της Γερμανίας στο Συμβούλιο Διευθυντών του ESM. Ο κ. Μπρίντερλε εκτιμά ότι με την παρουσία της Μπούντεσμπανκ στο Συμβούλιο θα υπάρχει ένας «αποτελεσματικός μηχανισμός ασφάλειας κατά μίας εσπευσμένης ενεργοποίησης του μηχανισμού».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.