ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι δηλώνουν τραπεζίτες και Ευρωπαίοι αρχηγοί για την αναδιάθρωση του ελληνικού χρέους

14:32 - 18 Απρ 2011 | Οικονομία
"Καταστροφική" χαρακτηρίζει την πιθανή αναδιάρθρωση τόσο για το ελληνικό χρέος, όσο και για το πορτογαλικό και το ιρλανδικό η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Ειδικότερα, σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε:
«Όχι, αναμφίβολα όχι, σας το λέω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο... όχι, δεν υπάρχει κανένα θέμα συζήτησης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους». «Θα ήταν καταστροφικό γιατί θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για αυτές τις χώρες να επιστρέψουν στις χρηματαγορές» δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Στόχος σήμερα είναι να τους δώσουμε ένα δεκανίκι ενώ προσπαθούν να ορθοποδήσουν, αλλά στη συνέχεια να μπορούν να λειτουργήσουν ξανά και να βρίσκουν χρηματοδότηση στις αγορές»
Την ίδια στιγμή, την ίδια άποψη εκφράζουν και κεντρικοί τραπεζίτες. Συγκεκριμένα, ότι στην Ελλάδα μένει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη, αλλά το θέμα δεν είναι η αναδιάρθρωση χρεών αυτή την στιγμή επεσήμανε οJozeph Makush, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Νωρίτερα τη Δευτέρα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής  Τράπεζας Nout Wellink δήλωσε στην Wall Street Journal ότι οι συζητήσεις για το αναπόφευκτο της  αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι "προς το συμφέρον κανενός". "Θα πάρει την πίεση από την Ελλάδα...και πιθανό να προκαλέσει μετάδοση του προβλήματος",  δήλωσε.
Ο Wellink, που είναι και επικεφαλής της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία,  προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η χρεοκοπία κράτους-μέλους της ευρωζώνης θα είχε  "σοβαρές" επιπτώσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα του ευρωσυστήματος.
Ταυτόχρονα, την ίδια άποψη ότι οι επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού  χρέους θα ήταν "καταστροφικές", εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van  Rompuy σε συνέντευξη την Κυριακή, αποκλείοντας για άλλη μια φορά μια τέτοια κίνηση.
"Το αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης θα ήταν πραγματικά καταστροφικό", δήλωσε ο van  Rompuy σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι. " Δεν έχει τεθεί στο τραπέζι η αναδιάρθρωση του ελληνικού  χρέους". "Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις θετικές", συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε επισήμως την  στήριξή της στην άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν σχεδιάζει αναδιάρθρωση του χρέους της."Θεωρούμε απόλυτα βάσιμο ό,τι μεταδίδεται από τα πρακτορεία ειδήσεων ως στάση του  ελληνικού υπουργείου Οικονομικών", δήλωσε σε ενημέρωση τύπου ο αναπληρωτής κυβερνητικός  εκπρόσωπος Christoph Steegmans. "Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα σε αυτό". Στο ίδιο μοτίβο και η Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει ότι δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:35 - 18 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.