ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΕΕ: 40% μειώθηκε η βιομηχανική δραστηριότητα σε 25 χρόνια

20:12 - 03 Ιουλ 2006 | Οικονομία
Την τελευταία 25ετία, η συμμετοχή της βιομηχανικής δραστηριότητας στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας, μειώθηκε περίπου κατά 40% και η μείωση αυτή προκαλεί σειρά προβλημάτων, όπως κοινωνικών (π.χ. στην απασχόληση), οικονομικών (π.χ. στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας) ή άλλων (π.χ. εκπαιδευτικών) κ.λπ. Έτσι, ενώ το 1979, η μεταποίηση συνεισέφερε το 22% του ΑΕΠ και ο ευρύτερος βιομηχανικός τομέας το 33%, το 2005 η συνεισφορά της μεταποίησης έχει πέσει στο 11%, ενώ όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι πια κατά τα 2/3 οικονομίες υπηρεσιών. Στο μεταξύ έχει συντελεστεί μια διεργασία αναδιάρθρωσης και μετασχηματισμού που έχει αναδείξει νέους κλάδους και νέες επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιάννη Αλαβάνο και τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γιάννη Παπαδόπουλο, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του τριήμερου 3ου μεταπολιτευτικού Συνεδρίου για τη Βιομηχανία που οργανώνει το ΤΕΕ, με θέμα «Ελληνική Βιομηχανία: προς την οικονομία της γνώσης».

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι ένα πολύ χαρακτηριστικό γνώρισμα του μετασχηματισμού που συντελείται στη δομή της βιομηχανίας και της οικονομίας είναι η αύξηση του ειδικού βάρους της γνώσης στη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας. Η γνώση δε συνδέεται μόνο με τις ερευνητικές δραστηριότητες και τις προωθημένες τεχνολογίες ή τους κλάδους υψηλής τεχνολογίας. Και οι παραδοσιακοί κλάδοι έχουν πλούσιο απόθεμα και ισχυρή βάση γνώσης.

Εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών τόνισε τον καθοριστικό ρόλο του μηχανικού στη νέα εποχή και πρότεινε την καθιέρωση μόνιμης συνεργασίας υπουργείου και ΤΕΕ σε διάφορους τομείς.

Οι λύσεις που προτάθηκαν

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΤΕΕ στο ερώτημα «ποιες προοπτικές υπάρχουν;», τόνισε ότι «αξίζει να προσπαθήσουμε – και έχουμε χρέος να το κάνουμε:

·Να προσδιορίσουμε, με γνώση και ρεαλισμό, τα πεδία των νέων τεχνολογιών, όπου συντρέχουν (ή μπορεί να συντρέξουν) οι προϋποθέσεις, ώστε να συμμετάσχει και η χώρα μας στην έρευνα, την ανά­πτυ­ξη και την παρα­γωγική αξιοποίησή τους.

·Να αναδείξουμε με σαφήνεια τη μέγιστη σημασία που έχει η διάδοση και χρήση της νέας γνώσης και των νέων τεχνολογιών σε όλο το σώμα των αποκαλούμενων «παραδοσιακών δραστηριοτήτων» ειδικότερα στη βιομηχανία, γενικότερα στο σύ­νολο της κοινωνίας και οικονομίας.

·Να εντοπίσουμε με συνέπεια το είδος της επιχειρηματικότητας που έχουμε σήμερα ανάγκη. Να περάσουμε από την επιχειρηματικότητα της ανάγκης, του χαμηλού κόστους, σε μια επιχειρηματικότητα ευκαιριών και προοπτικών, ικανή να απορρο­φά τη διαθέσιμη και συνεχώς εμπλουτιζόμενη νέα (ρητή και άρρητη) γνώση, να δια­κρίνεται στον το­μέα της καινοτομίας, να δημιουργεί ισχυρά και μακράς διάρκειας ανταγωνι­στικά πλεονεκτήματα.

·Να μελετήσουμε την παρέμβαση μας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης. Ούτως ή άλλως στην Ευρώπη το 99% των εταιρειών που ασχολούνται στην μεταποιητική βιομηχανία είναι ΜΜΕ. Στην Ελλάδα αποδεικνύονται αρκετά ισχυρές για να επιβιώνουν, αλλά και ανίσχυρες για να πραγματοποιήσουν ένα ποιοτικό άλμα. Η μείωση της απασχόλησης στον μεταποιητικό τομέα θίγει κυρίως τους αυτοαπασχολούμενους. Θα πρέπει να μελετήσουμε ποιες μικρές ή ακόμα και πολύ μικρές μονάδες πριν από το δρόμο της εξαφάνισης είναι σκόπιμο να αναζητήσουν πλεονεκτήματα σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, αξιοποιώντας το μεγάλο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της χώρας.

·Να προσδιορίσουμε με σωφροσύνη τις προσαρμογές που ζητάμε από τα Πανε­πι­στήμιά μας και ειδικότερα από τα Πολυτεχνεία μας. Να υποστηρίξουμε τα αυτο­νόητα, δηλαδή το δημόσιο, αυτοτελή και ακαδημαϊκό τους χαρακτήρα, αλλά και την ανάγκη να συμβάλλουν και σήμερα, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των νέων κοινωνικών και οικονομικών αναγκών.

·Να απαιτήσουμε τη στήριξη μιας νέας προσπάθειας από ένα ευέλικτο, γρήγορο, διαφανή και αποτελεσματικό μηχανισμό δημόσιας διοίκησης».

Στην αρχή της ομιλίας του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο του Μηχανικού στην νέα Εποχή, σε ό,τι αφορά τη μετατροπή της νέας γνώσης και των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

«Το ΤΕΕ με την πολύπλευρη γνώση που κεφαλαιοποιεί μπορεί να έχει σημαίνοντα ρόλο στην εξειδίκευση και την εφαρμογή μιας σειράς από επιλογές και δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης,» και στο σημείο αυτό πρότεινε να καθιερωθεί μια μορφή μόνιμης συνεργασίας σε διάφορους τομείς όπως:

·Η αναμόρφωση του Συστήματος Προμηθειών του Δημοσίου με επαναπροσδιορισμό των τεχνικών και τεχνολογικών προδιαγραφών, όπως απαιτούν οι τεχνολογικές ε

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.