ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ορφανίδης: Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν επιζήμια για την ελληνική οικονομία και την Ευρωζώνη

17:58 - 20 Απρ 2011 | Οικονομία
Το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και μία αναδιάρθρωση του θα ήταν επιζήμια για την ελληνική οικονομία και την Ευρωζώνη στο σύνολό της, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει ντόμινο, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Αθανάσιος Ορφανίδης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ.
"Κατά την άποψή μου, μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι απαραίτητη εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα (σ.σ.: που έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ). Αλλά, πιο σημαντικό είναι ότι η αναδιάρθρωση δεν θα ήταν σοφή επιλογή. Κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν, η αναδιάρθρωση θα ήταν αρκετά επιζήμια για την ελληνική οικονομία. Επιπρόσθετα, πιστεύω ότι θα ήταν αρκετά επιζήμια για την Ευρωζώνη συνολικά, εξ αιτίας της πιθανότητας ενός αποτελέσματος ντόμινο. Εφόσον η αναδιάρθρωση δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε απαραίτητη, πιστεύω ότι δεν βοηθά να συντηρείται το θέμα από αξιωματούχους της ΕΕ", είπε ο κ. Ορφανίδης.
Ο κ. Ορφανίδης πρόσθεσε ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. "Στην περίπτωση μίας χώρας - μέλους της Ευρωζώνης, η συζήτηση για την αναδιάρθρωση δεν μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία, με την έννοια που θα μπορούσε να γίνει για άλλες χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Ο λόγος είναι πολύ απλός: Μία χώρα της ΕΕ μπορεί να βασισθεί στην πολιτική στήριξη και αλληλεγγύη από άλλες χώρες - μέλη. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση κατά της στήριξης μίας χώρας - μέλους για να επιβληθεί μία αναδιάρθρωση", δήλωσε ο κ. Ορφανίδης.
Αναφερόμενος στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι αυτή είναι διαχειρίσιμη. "Εξετάσαμε την κατάσταση και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, αν και υπάρχει έκθεση του τραπεζικού μας συστήματος, αυτή είναι διαχειρίσιμη", είπε.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.