ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εκτιμήσεις των ξένων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

00:49 - 21 Απρ 2011 | Οικονομία
(upd 4) Μία πολυ ενδιαφέρουσα ανάλυση της Deutsche Bank καταγράφει τα κόστη και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην υλοποίηση του σεναρίου της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, κυρίως σε ότι αφορά την αξιοπιστία της ΕΕ καθώς και τις παράπλευρες απώλειες που θα προκαλέσει ένα τέτοιο γεγονός στην ΕΕ αλλά και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.Οπως επισημαίνει ο οίκος, η ΕΕ μόλις συμφώνησε στην παράταση της διάρκειας του δανείου της Ελλάδας και εάν τώρα ξεκινήσει καμπάνια υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, τότε η αξιοπιστία της πολιτικής της θα πάει… περίπατο.
Επίσης, αν και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, έχει μειωθεί κατά 24 δις ευρώ το τελευταίο εξάμηνο και διαμορφώνεται στα 154 δις ευρώ πλέον, παραμένει αρκετά σημαντική κι αυτό κάνει τους πολιτικούς να πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά πριν προκαλέσουν την όποια αναταρχή στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών αναγγέλλοντας άμεση αναδιάρθρωση του συνόλου του ελληνικού χρέους, που σημαίνει haircut στα ελληνικά ομόλογα τουλάχιστον κατά 50%. Μία τέτοια αλλαγή πολιτικής θα δημιουργούσε όχι μόνο αρνητικές συνέπειες στις αγορές αλλά - το πιο σημαντικό - θα απειλούσε σοβαρά με ένταση της κρίσης σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Επίσης, σύμφωνα με την Deutsche Bank, ένα haircut της τάξης του 50% θα επιβάλει άμεσες ζημίες στην ΕΕ της τάξης των 19,2 δις ευρώ, με πάνω απο 5 δις ευρώ να είναι το κόστος για την Γερμανία, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει σοβαρότατο ζήτημα στην Γερμανία. Και στο haircut αυτό, και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να υποστεί ζημιές αφού έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας 77 δις ευρώ από την περιφέρεια, με το μισό ποσό αυτών να εκτιμάται ότι είναι σε ελληνικά ομόλογα.
Ενα τελευταίο που επισημαίνει η τράπεζα είναι πως ο μηχανισμός ESM αν και έχει «εγκριθεί» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να γίνει ωστόσο «νόμος», χρειάζεται να εγκριθεί ομόφωνα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Εάν δεν εγκριθεί - και αυτό μπορεί να συμβεί λόγω της δυσαρέσκειας που θα υπάρξει λόγω των παράπλευρων απωλειών που θα αναγκαστούν τράπεζες και κυβερνήσεις να υποστούν σε περίπτωση haircut των ελληνικών ομολόγων - δεν θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2013, όταν λήγει και το EFSF.
Σύμφωνα λοιπόν με τη Deutsche Bank, αν και είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η άμεση και ολοκληρωτική αναδιάρθρωση είναι πολύ δύσκολο πολιτικά και οικονομικά να συμβεί, και έτσι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για την Ελλάδα είναι μία μαλακή, εθελοντική αναδιάρθρωση.

"Κόβει" τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Citigroup – Στο 40% το haircut για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Σε σημαντικές μειώσεις των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Citigroup, στην σημερινή έκθεση της για τις ελληνικές τράπεζες και την επίδραση που θα έχει η διαχείριση του ελληνικού χρέους σ' αυτές.
Διατηρώντας τη σύσταση της "πώλησης", για την ΑΤΕ, την Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι τιμές στόχοι που δίνει είναι 0,25 ευρώ για την πρώτη (από 0,50 ευρώ προηγουμένως), 0,75 ευρώ για την Πειραιώς, από 1,35 ευρώ προηγουμένως, και 0,90 ευρώ για το ΤΤ, όπως και στην προηγούμενη αξιολόγηση της. Τη σύσταση της διακράτησης διατηρεί για τη Eurobank και τη Marfin Popular. Οι τιμές στόχοι είναι 4 ευρώ για την πρώτη, από 4,5 ευρώ προηγουμένως, και 0,95 ευρώ, από 1,08 ευρώ προηγουμένως για τη δεύτερη. Στις κορυφαίες επιλογές παραμένει η Τρ. Κύπρου, η τιμή στόχος της οποίας όμως μειώθηκε στα 3,25 ευρώ από 3,5 ευρώ προηγουμένως.

Η Citigroup βλέπει σημαντικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε πρωτοφανή ύφεση, την ώρα που η κατανάλωση και οι επενδύσεις φαίνεται να μην δείχνουν σημάδια ότι μπορεί να ανακάμψουν. Ωστόσο, θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλά εργαλεία στη διάθεση της που θα τη βοηθήσουν να ανατρέψει την δύσκολη κατάσταση. Μερικά από αυτά είναι: μεγαλύτερη λιτότητα, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων, μείωση του επιτοκίου δανεισμού, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και το τελευταίο εργαλείο που έχει είναι και το haircut.
Οι ελληνικές όμως τράπεζες θα είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο εάν επιλεγεί η τελευταία λύση. Υποθέτοντας ότι εάν το haircut φτάσει στο 40%, τότε ο μέσος δείκτης Core Tier1 θα διαμορφωθεί στο 5,3%, επίπεδα που θα οδηγήσουν σε κεφαλαιακές ανάγκες περίπου 4 δισ. ευρώ για να μπορέσουν οι τράπεζες να επανέλθουν στο 7% που απαιτείται για τον εν λόγω δείκτη. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Πειραιώς και η ΑΤΕ είναι οι τρεις τράπεζες που φαίνονται περισσότερο ευάλωτες σ' αυτό το σενάριο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι περίπου το 12% του ελληνικού χρέους κατέχεται από το μηχανισμό, το 14% από τις ελληνικές τράπεζες, το 15% από ξένες τράπεζες, το ίδιο ποσοστό από μη τραπεζικούς ελληνικού φορές και το 44% από ξένους πιστωτές.

Το βραχυπρόθεσμο outlook της χώρας παραμένει "γκρίζο" αναφέρει η Citigroup. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι η χαμηλότερη της ευρωζώνης, οι εξαγωγές παραμένουν εξαιρετικά αδύναμες, το κόστος εργασίας μη ανταγωνιστικό. Και μάλιστα, δεδομένης της απουσίας εθνικού νομίσματος, το κόστος εργασίας είναι σχεδόν αδύνατο να μειωθεί σημαντικά. Υπό αυτές τις συνθήκες, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 90%. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει ένα haircut της τάξεως του 42%, το οποίο συνοδευόμενο με επιπλέον μέτρα να οδηγήσει το 2013 το χρέος στο 90% του ΑΕΠ, και μέχρι το 2020 να υποχωρήσει στο 60% του ΑΕΠ.

Goldman Sachs
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η εκτόξευση των ελληνικών CDS πάνω από τις 1300 μονάδες βάσης, σηματοδοτεί με βεβαιότητα πλέον την έντονα αυξημένη πιθανότητα που δίνει η αγορά για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προσεχώς. Οι οικονομολόγοι του διεθνούς οίκου εκτιμούν ότι θα υπάρξει εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας το 2012, ενώ δεν εκτιμούν πως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα μπουν σύντομα στην ίδια αυτή διαδικασία.
Σύμφωνα με την Goldman, ένα haircut της τάξης του 20%-60% στα ελληνικά ομόλογα, θα χτυπήσει τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 13–42 δις ευρώ. Οπως σημειώνει, σε σχέση με το σύνολο του ευρωπαϊκού κλάδου, αυτό το ποσό είναι μικρό και αντιπροσωπεύει μόνο το 1%-3% του συνολικού Tier 1 κεφαλαίου των ευρωπαϊκών τραπεζών, άρα το πλήγμα δεν θα είναι και τόσο σημαντικό.
Αντίθετα, το πλήγμα θα εόναι τεράστιο για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ζημιές κεφαλαίων της τάξης των 8-25 δις ευρώ ή το 26%-80% του συνόλου των κεφαλαίων τους, και το 50%-160% της χρηματιστηριακής τους αξίας. Σύμφωνα με την άποψη της Goldman, το πιο ρεαλιστικό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες είναι πως θα χρειαστούν σημαντικό όγκο νέων κεφαλαίων για να καλύψουν τις ζημιές από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Societe Generale
Σύμφωνα με νέα έκθεση της Societe Generale, η Ελλάδα θα χρειαστεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012 και να αντλήσει 26,7 δισ. ευρώ ( ή το 12% του ΑΕΠ της), όμως εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς, κάτι τέτοιο είναι εντελώς απίθανο να το καταφέρει. Ετσι, η Ελλάδα έχει δύο επιλογές α) να δεχθεί περαιτέρω δημοσιονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ ή β) να προχωρήσει σε κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους της.
Οπως επισημαίνει ο οίκος, δεδομένου του υψηλότερου κινδύνου μετάδοσης πλέον, δεν υπάρχει κάνενας λόγος να τολμήσει η χώρα να προχωρήσει σε εθελοντική αναδιάρθρωση. Σύμφωνα με την Societe Generale, η πιο πιθανή λύση για την Ελλάδα είναι το να της δωθεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Επαναγορές ευρώ-ομολόγων τύπου Brady η ομολόγου του EFSF στη δευτερογενή αγορά, είναι επίσης μία πιθανή λύθση. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει ο οίκος, η πολιτική βούληση του να δωθεί στην Ελλάδα περαιτέρω βοήθεια, αναμένεται να βρει πολλά εμπόδια και να προκαλέσει ισχυρότατη μεταβλητότητα στην αγορά και πολλά έκτακα meetings των ηγετών της Ευρωζώνης.

JP Morgan
Σύμφωνα με την JP Morgan, ο στόχος του ΔΝΤ και της ΕΕ όταν «βοήθησαν» την Ελλάδα, ήταν διπλός: πρώτα να δώσουν κάποια ανάσα για να μπορέσει να αποδείξει στις αγορές ότι είναι προσπαθεί να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, και δεύτερον να προστατέψουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης και να περιορίσουν την μετάδοση σε άλλα κράτη. Οπως τονίζει ο οίκος, θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι αρχές δεν κατάφεραν τίποτα από τα δύο και συγκεκριμένα, πως η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί.
Μεγάλο κομμάτι της αγοράς θεωρεί πλέον ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. Ομως οι οικονομολόγοι της JP Morgan επισημαίνουν ότι η αναδιάρθρωση ίσως και να μην πάει την Ελλάδα και πολύ μακριά, όσο τουλάχιστον συνεχίζει να έχει τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα, και εκρηκτικό επίπεδο χρέους.
Ωστόσο, όπως τονίζεται, αυτό δεν σημαίνει πως μια αναδιάρθρωση χρέους δεν θα «βοηθούσε» στα δημοσιονομικά θέματα της Ελλάδας. Από πιστωτικής πλευράς, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια... «κακή» εταιρεία, με κακή κεφαλαιακή δομή. Λογικά, θα αναμενόταν πως αυτή η εταιρεία θα «βαρούσε κανόνι». Ομως, εάν μπουν στην εικόνα το συστημικό ή και το πολιτικό ρίσκο, τότε ίσως και μην επιτραπεί να συμβει αυτό.
Σύμφωνα με την JP Morgan, ούτε, όμως, ένα σενάριο όπου η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει βοήθεια από την ΕΕ είναι πολυ πιθανό επίσης, όχι μόνο λόγω των «ηθικών κινδύνων» αλλά και λόγω των πολλών διαφωνιών σε πολιτικό επίπεδο.
Ετσι, σύμφωνα με τον οίκο, δεν θα ήταν και τόσο... μη-ρεαλιστικό ένα σενάριο για την Ελλάδα, στο οποίο θα υπάρξει και η ανάληψη του βάρους από κάποιους...
Οπως καταλήγει η JP Morgan, η έκθεσή της αυτή δεν λέει πως η αναδιάρθρωση θα συμβεί άμεσα, αλλά είναι απλώς μια αναγνώριση πως η αναδιάρθρωση έχει κάποιο ρόλο να παίξει σε ένα περιβάλλον, στο οποίο το ρίσκο στη ρευστότητα και το ρίσκο χρεοκοπίας, έχουν μπερδευτεί. Και στην πραγματικότητα, όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στις αγορές, αυτά τα δύο, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:43 - 24 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.