ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην τελική ευθεία για την επόμενη «δόση» των 12 δισ. ευρω

01:17 - 26 Απρ 2011 | Οικονομία
Στην τελική ευθεία για την επόμενη «δόση» των 12 δισ. ευρω
Με καθυστέρηση ξεκινά η «εβδομάδα των παθών» για την ελληνική κυβέρνηση, αφού από σήμερα, Τρίτη, ξεκινά η προετοιμασία για την άφιξη της Τρόικας στην Αθήνα στο μικροσκόπιο της οποίας θα τεθεί η πορεία του προγράμματος σταθερότητας και αποκρατικοποιήσεων.
Σήμερα, Τρίτη η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία του ελλείμματος του 2010. Από το ύψος του ελλείμματος και από την πορεία του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο, θα προσδιορισθεί και το ύψος των πρόσθετων μέτρων του 2011, που υπολογίζεται περί τα 3 δισ. ευρώ.
Τις προσεχείς ημέρες, θα πρέπει να εξειδικευθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων για να παρουσιασθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου στη Βουλή και να ψηφισθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου, αφού θα έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις με την τρόικα.
Οριστική μορφή έχει λάβει πλέον και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων ή μετοχοποιήσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, καθώς τα πρώτα 30 προγράμματα έχουν ήδη αποφασιστεί και ο συγκεντρωτικός πίνακας θα παραδοθεί στην τρόικα στις 3 Μαΐου.
Στόχος είναι να εισπραχθούν μόνο το 2011 τουλάχιστον 2 - 4 δισ. ευρώ απο το συνολικό πακέτο των 50 δισ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με προσδοκόμενα έσοδα ως το 2015, 35 δισ. ευρώ.
Η τρόικα θα ενημερωθεί και για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012-15, η εφαρμογή του οποίου όμως προϋποθέτει την ολοκλήρωση παρεμβάσεων που βρίσκονται την παρούσα περίοδο σε εξέλιξη. Ο στόχος για εξοικονόμηση 24 δισ. ευρώ σε μια τετραετία θα στηριχθεί σε σημαντικό βαθμό στην περιστολή των δαπανών και κυρίως στην καλύτερη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Έτσι, αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για το ενιαίο μισθολόγιο και την ενιαία αρχή πληρωμών, αλλά και για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ.
Στις αρχές Μαΐου θα πραγματοποιήσει την τακτική επίσκεψη της η τρόικα, οπότε οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα αξιολογήσουν τις επιδόσεις της χώρας για τη χορήγηση της επόμενης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
Τελευταία τροποποίηση στις 01:38 - 26 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.