ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φαβορί ο Μάριο Ντράγκι για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

15:12 - 02 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Επικρατέστερο για τη θέση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεταξύ όλων των υποψηφίων, θεωρούν το Μάριο Ντράγκι αναλυτές και διεθνής τύπος, καθώς ο κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ τον ερχόμενο Οκτώβριο αποχωρεί από την συγκεκριμένη θέση. Μετά την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του από τη Γαλλία, την Ισπανία και μία σειρά από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, απομένει ουσιαστικά μόνο η στήριξη από τη Γερμανία τον επόμενο μήνα, ώστε να είναι και τυπικά ο διάδοχος του κ. Τρισέ, όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Η γερμανική εφημερίδα Μπιλντ (Bild), η οποία είχε ταχθεί κατά του κ. Ντράγκι, όταν ο Γερμανός συνυποψήφιός του κ. Άξελ Βέμπερ αποχώρησε αιφνιδιαστικά από την κούρσα της διαδοχής πριν από λίγους μήνες, σημείωνε σε δημοσίευμά της την περασμένη Παρασκευή ότι και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα δώσει την έγκρισή της για τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη.

Σύμφωνα με αναλύσεις στο διεθνή τύπο, ο κ. Ντράγκι φρόντισε να γίνει συμπαθής στη Γερμανία, με δηλώσεις του ότι θα επιδιώξει σθεναρά τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε στις 13 Απριλίου ότι "η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη τις νέες πληθωριστικές εντάσεις που προκαλούνται από τις αυξανόμενες τιμές τροφίμων και ενέργειας", υπονοώντας ότι είναι απαραίτητες και άλλες αυξήσεις στα επιτόκια μετά την κίνηση που έγινε τον Απρίλιο, με την αύξηση του βασικού επιτοκίου της στο 1,25% από το 1%.

Οι αλλαγές στη σύνθεση της ΕΚΤ δεν θα περιοριστούν στη διαδοχή του κ. Τρισέ από τον κ. Ντράγκι, καθώς, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, προβλέπεται να αλλάξει φέτος το ένα τρίτο του 23μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.

Ο κ. Ντράγκι, ο αποκαλούμενος από τις ιταλικές εφημερίδες "σούπερ Μάριο", έχει διαμορφώσει το προφίλ του πιο αναγνωρισμένου διεθνώς οικονομολόγου της Ιταλίας. Την δεκαετία του '90 συνέβαλε στην ένταξη της Ιταλίας στην ΟΝΕ, παρά το πρόβλημα υψηλού χρέους που είχε η χώρα. Από το 2005 ανέλαβε επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας και του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Forum), του οργανισμού για την εποπτεία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Την περίοδο από το 2002 έως το 2005, διετέλεσε αντιπρόεδρος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.