ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Constancio: Έχουν όφελος αυτοί που συντηρούν τα σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας

16:08 - 03 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Με εκτεταμένο κερδοσκοπικό παιγνίδι «από μεμονωμένα άτομα αλλά και θεσμικούς επενδυτές» συνέδεσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Vitor Constâncio τη συνεχιζόμενη - παρά τις διαψεύσεις - φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους απαντώντας στην ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρία Άννυ Ποδηματά, η οποία και κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χειραγώγηση της αγοράς CDS στην περίπτωση του ελληνικού χρέους.
Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων με τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, αναφερόμενος στη φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, είπε τα εξής:

«Κυκλοφορούν φήμες για αναδιάρθρωση, οι φήμες διαψεύδονται, αλλά κάποιοι, μεμονωμένα άτομα αλλά και θεσμικοί επενδυτές, επιθυμούν να διατηρούν και να ανατροφοδοτούν τις φήμες, γιατί σε περίπτωση αναδιάρθρωσης θα ωφεληθούν, θα βγάλουν χρήματα».

Παίρνοντας το λόγο, η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρία Άννυ  Ποδηματά συμφώνησε με τον κ.  Constâncio, ότι «κάποιοι κύκλοι, παρά τις διαψεύσεις,  εξακολουθούν να κερδίζουν σημαντικά, μέσω της αγοράς CDS, από την φημολογία εις βάρος της ελληνικής οικονομίας» και χαρακτήρισε «λυπηρό να παραμένουμε ανήμποροι απέναντι στη φημολογία αυτή», η οποία, πέραν των άλλων,  «υπονομεύει σταθερά και συστηματικά τις προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού για εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε τη συμφωνία τους με τις διαπιστώσεις αυτές και υπογράμμισε ότι «σε αυτή την συγκυρία, είναι καθοριστικής σημασίας να ενισχύσουμε την αντίληψη αξιοπιστίας του ελληνικού προγράμματος», επισημαίνοντας μάλιστα ότι «εκείνο που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να  δημιουργούμε  εκ των προτέρων εντυπώσεις περί αποτυχίας του εν λόγω προγράμματος».

Ο κ. Constâncio άσκησε ανοικτά κριτική στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου 2010 (σ.σ. όπου παρουσιάστηκαν αρχικά οι γερμανικές θέσεις για το Μόνιμο Μηχανισμό και την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα), λέγοντας ότι «όλη αυτή η ιστορία (της ανόδου των spreads)  ξεκίνησε από τον Οκτώβριο, όταν μιλήσαμε για εξαρχής εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο μηχανισμό, αργότερα ξεκαθαρίσαμε τα ζητήματα που αφορούν τη συμμετοχή των ιδιωτών σε δεύτερο στάδιο, αλλά ήταν αργά, γιατί το τζίνι είχε ήδη βγει από το μπουκάλι» !

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών «προχωρώντας αποφασιστικά στην υλοποίηση των τολμηρών και μεγάλων στόχων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων» και εφαρμόζοντας ένα «φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα  δημοσιονομικής στρατηγικής».

Τέλος, σημειώνεται ότι η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς CDS, επισημαίνοντας ότι «η αδιαφανής στους ρυθμιστές και συγκεντρωμένη στα χέρια ελάχιστων επενδυτών αγορά των CDS έχει εκτιναχθεί σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα, που δεν δικαιολογούνται από την ανάγκη αντιστάθμισης κινδύνου, γεγονός που δηλώνει σαφώς ένα παιχνίδι κερδοσκοπίας σε βάρος των ελληνικών ομολόγων με κύριο στοίχημα τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας». Στην ερώτησή της η κυρία Ποδηματά ερωτά την Επιτροπή «εάν, πέρα της έρευνας που ανακοινώθηκε για την παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού στην αγορά ασφαλίστρων κινδύνων, προτίθεται η Επιτροπή να ερευνήσει και τη διαφαινόμενη χειραγώγηση της αγοράς CDS στην περίπτωση του ελληνικού χρέους από τη μειοψηφία των επενδυτών που τα διακινούν».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:41 - 03 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.