ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Στο μικροσκόπιο οι κρατικές ενισχύσεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

19:24 - 04 Ιουλ 2006 | Οικονομία
Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνουν, όπως αποφασίστηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, οι κρατικές ενισχύσεις οι οποίες είχαν χορηγηθεί μεταξύ 1996 και 2002 στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) του Σκαραμαγκά.

Πρόκειται για επέκταση της διαδικασίας έρευνας που είχε ξεκινήσει το 2004, όταν η Κομισιόν είχε αποφασίσει να κινήσει τη διαδικασία έρευνας για τις τροποποιήσεις επενδυτικού σχεδίου που χρηματοδοτήθηκε με επενδυτική ενίσχυση προς την ΕΝΑΕ, καθώς και για διάφορα δάνεια και εγγυήσεις που χορηγήθηκαν στο ναυπηγείο από την κρατικής ιδιοκτησίας τράπεζα ΕΤΒΑ.

Η έρευνα επεκτείνεται σε διάφορα πιθανά άλλα μέτρα ενισχύσεων, τα οποία το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας έκρινε πως η Ελλάδα δεν κοινοποίησε, όπως εισφορές κεφαλαίου, εγγυήσεις και δάνεια που ελήφθησαν από την ΕΝΑΕ με δημόσιους πόρους, επιδοτήσεις μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων της ΕΝΑΕ και ρήτρα αποζημίωσης που χορηγήθηκε από το ελληνικό κράτος στην HDW/Ferrostaal έναντι της υποχρέωσης επιστροφής παράνομης ενίσχυσης που ελήφθη από την ΕΝΑΕ.

Η επέκταση της επίσημης διαδικασίας έρευνας, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, θα επιτρέψει στα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν παρατηρήσεις σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα που εξετάζονται, γεγονός που πάντως δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Η αρμόδια για τον ανταγωνισμό επίτροπος Νίλι Κρους τόνισε ότι «τα κράτη μέλη πρέπει να τηρούν τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ και οι εταιρείες να μη διατηρούνται τεχνητά στη ζωή με συνεχείς κρατικές παρεμβάσεις».

Για τον τομέα των ναυπηγείων, η ίδια επεσήμανε ότι «η συνθήκη ΕΚ εξασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να προστατεύουν τα έννομα συμφέροντά τους στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, αλλά αυτή η ρήτρα διασφάλισης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τη χορήγηση παράνομης ενίσχυσης σε μη στρατιωτικές δραστηριότητες».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.