ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας σε όλα τα υπουργεία - Ποιες οι παρατηρήσεις και τι ζητά περαιτέρω

08:37 - 04 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Στη "σκιά" της αναδιάρθρωσης η Ελλάδα υποδέχθηκε την Τρίτη τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο έσπευσε αμέσως αφενός να πραγματοποιήσει τους πρώτους του ελέγχους και αφετέρου να επισημάνει ήδη τις πρώτες παρατηρήσεις, ζητώντας διόρθρωση όπου χρειάζεται.
Οι "σαρωτικοί" έλεγχοι του κλιμακίου της τρόικας έκαναν το "ντεμπούτο" τους, όπως ήταν αναμενόμενο, από το υπουργείο Οικονομικών και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Κατά τη συνάντησή του με τους αρμόδιους φορείς το εν λόγω κλιμάκιο ζήτησε ρεαλιστικότερους όρους στο Μεσοπρόθεμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την εξοικονόμηση 26 δισ. ευρώ από φέτος και έως το 2015. Με απλά λόγια δηλαδή ασκούνται πιέσεις έτσι ώστε η μείωση του ελλείμματος να μην βασιστεί στο τριετές Εθνικό Πρόγραμμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής που μόλις τη Δευτέρα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά κύριο γνώμονα να αποτελέσει ο περιορσιμός των δαπανών στα πρώτα χρόνια τουλάχιστον.

Την ίδια στιγμή, το κλιμάκιο της τρόικας θέλησε να λάβει σχετική ενημέρωση γύρω από τα πεπραγμένα του πρώτου τριμήνου και την πορεία των εσόδων. Παράλληλά, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στην πώληση του εμπορικού τμήματός του.

Οι έλεγχοι όμως δεν σταματούν εδώ... Σήμερα αναμένονται περαιτέρω επισκέψεις του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας και σε άλλα υπουργεία, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα καταφτάνουν οι επικεφαλής της τρόικας και έτσι τα συμπεράσματα των ελέγχων θα πρέπει να είναι έτοιμα. Σημειώνεται ότι από την ετυμηγορία των τροικανών διακυβεύεται η επόμενη δόση του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Επόμενος σταθμός του κλιμακίου είναι το υπουργείο Υποδομών, με την εξυγίανση των ΟΣΕ και ΟΑΣΑ να μπαίνουν στο "μικροσκόπιο". Στη συνέχεια, το κλιμάκιο θα περάσει και από το υπουργείο Εργασίας, όπου θα συζητηθεί εκτενέστερα το ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων.

Από την Πέμπτη όμως ξεκινούν τα δύσκολα, με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας να βάζει στο "στόχαστρο" τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ενώ την Παρασκευή τα "μάτια" στρέφονται στο Πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και στις "προβληματικές" ΔΕΚΟ.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:22 - 04 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.