ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάτι ψήνεται... - Για επιμήκυνση μιλάει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Η. Πολεμαρχάκης

10:05 - 04 Μαϊ 2011 | Οικονομία
(upd) Την άποψη ότι αυτό που προέχει είναι η επιμήκυνση των δανείων της Ελλάδας και όχι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο οικονομικός σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, κ. Ηρακλής Πολεμαρχάκης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση στο London School of Economics.
«Το θέμα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί», δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Πολεμαρχάκης, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. «Πιστεύω πως ο επανασχεδιασμός των 100 δισ. ευρώ που δόθηκαν από το ΔΝΤ και την ΕΕ, αυτό είναι κάτι που μπορεί εύκολα να γίνει», σημείωσε. "Προς το παρόν δεν χρειάζεται να μιλάμε για τίποτε άλλο πέραν ενδεχομένως του ευκολότερου", τόνισε ο κ. Πολεμαρχάκης.«Για το πολύ άμεσο μέλλον, όλοι γνωρίζουμε πως η χρηματοδότηση που απαιτείται για τις ελληνικές τράπεζες καλύπτεται για τα επόμενα 2-3 χρόνια από το Μνημόνιο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σχετικά με τις πιέσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πίεση, ενώ υπογράμμισε ότι στο μέλλον πρέπει να γίνουν υπολογισμοί.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να πραγματοποιεί παρασκηνιακές επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να περιοριστούν τα σενάρΙα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με "Τα Νέα", πληροφορίες φέρουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει πραγµατοποιήσει σειρά τηλεφωνικών επαφών τόσο µε ηγέτες µεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και µε παράγοντες των Βρυξελλών σε µια προσπάθεια να αποσυµφορηθεί η πίεση που υφίσταται η Ελλάδα τόσο από τα δηµοσιεύµατα του ξένου Τύπου όσο, κυρίως, από τις δηλώσεις αναλυτών και εµπειρογνωµόνων που βρίσκονται κοντά σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου έχει αποκοµίσει ήδη τη θετική «ψήφο» στις προσπάθειές του να αποτραπεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τόσο από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης όσο και από τους ηγέτες της Γερµανίας και της Γαλλίας Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί.

Αναδιάρθρωση μια ώρα αρχίτερα! / Κάντε το όπως η Ουκρανία, το Πακιστάν και η Ουρουγουάη!

Το σίριαλ του restructuring συνεχίζεται απτόητο, με τους αναλυτές πλέον να προειδοποιούν πως ο κλοιός τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους πολιτικούς της Ευρωζώνης, σφίγγει όλο και περισσότερο, στέλνοντας το μήνυμα πως ούτε η επιμήκυνση της πληρωμής των έκτακτων δανείων αρκεί για να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς είναι απλά μία προσωρινή λύση η οποία δεν χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα του.

Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ, Alessandro Leipold, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν τεράστιο λάθος με το να απορρίπτουν την αναδιάρθρωση των χρεών σε χώρες όπως η Ελλάδα πριν το 2013 και πρέπει να πάρουν άμεσα μαθήματα από τις αναδιαρθρώσεις των στις αναδυόμενες αγορές. Το μάθημα λοιπόν σύμφωνα με τον Leipold είναι : Kάντε το νωρίς και κάντε το προληπτικά, καθώς οι κίνδυνοι της καθυστέρησης αυτή της απόφασης θα αποδειχθούν πολύ μεγαλύτεροι.

Οπως επισημαίνει, η ΕΕ πρέπει να αρχίσει να κοιτά προς την κατεύθυνση μίας προληπτικής ανταλλαγής ομολόγων, όπως ακριβώς συνέβη στην Ουρανία, το Πακιστάν και την Ουρουγουάη, όπου ανταλλάχηκαν τα παλαιά με νέα ομόλογα με διαφορετικούς όρους, πριν καταλήξει η χώρα στο default. Ο δρόμος που χαράχθηκε από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, θα δείξει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί, και μάλιστα άμεσα, για την Ελλάδα, καταλήγει ο Leipold.

Αυξάνονται οι πιθανότητες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φέτος, σύμφωνα με την JP Morgan, η οποία ωστόσο θεωρεί ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι που να εγγυάται αυτήν την εξέλιξη άμεσα. Οπως σημειώνει, αν και δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκτίμηση ότι το χρέος της Ελλάδας θα ανδαιαρθρωθεί το 2011, ωστόσο δεν μπορέι να μην τονίζει ότι θεωρεί πως είναι πολύ πιο πιθανό πλέον να συμβεί αρκετά νωρίτερα από το 2013.
Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή τη BNP Ρaribas, κ. Patrick Jacq, η αγορά ήδη δείχνει στην Ελλάδα την πόρτα της αναδιάρθρωσης του χρέους της. Οπως σημειώνει, μπορεί οι Ελληνες πολιτικοί και οι αξιωματούχοι της ΕΕ και της ΕΚΤ να δηλώνουν «κατά» αυτής της εξέλιξης, όμως η αγορά δεν φαίνεται να το πιστεύει αυτό και ούτε εκτιμά ότι η επιμήκυνση του δανείου των 110 δις ευρώ θα αποτελέσει τη λύση για το ελληνικό θέμα, καθώς δεν χτυπά στην ρίζα του προβλήματος, που είναι η μείωση του βάρους του χρέους της Ελλάδας.

Οπως επισημαίνει η BNP, αυτή κατάσταση με τα διάφορα σενάρια και τις διαψεύσεις για την Ελλάδα, αναμένεται να συνεχιστεί για αρκέτες εβδομάδες ή και μήνες ακόμη, και το μοναδικό αποτέλεσμα θα είναι η εξαιρετικά υψηλή μεταβλητότητα στην αγορά και όχι η αποφυγή του αναγκαίου που είναι τελικά η αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Bayerische Landesbank, κ. Μarius Daheim, η αγορά πλέον αποτιμά όλο και περισσότερο όχι απλά την ανδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά αυτήν συνοδευόμενη από ένα επιθετικό haircut των ελληνικών ομολόγων. Οπως προσθέτει, δεν πρόκειται σύντομα να υπάρξει αλλαγή της ψυχολογίας της αγοράς απεναντι στην Ελλάδα, έστω και εάν οι αποδόσεις σημείωσαν μία μικρή υποχώρηση χθες, καθώς κανείς δεν θέλει να είναι τοποθετημένος σε μία αγορά η οποιά μυρίζει αναδιάρθρωση.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:08 - 04 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.