ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Χρηματιστήριο σήμερα: Η ΕΤΕ στα 5 ευρώ και η Πειραιώς στο 1 ευρώ...

14:56 - 04 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Πράξεις κάτω από τις 1.400 μονάδες πραγματοποιούνται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μετά τις 13.00, καθώς οι φήμες για αναδιάρθρωση παραμένουν και μάλιστα συντηρούνται και από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ταυτόχρονα, στην αγορά έχει κάνει 'ζημιά' η φημολογία για έξοδο τραπεζών από τους δείκτες της Morgan Stanley στην επικείμενη αναθεώρηση στις 16 Μαϊου, ενώ η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ύφεσης μοιάζει ανεπαρκής και στηλιτεύεται τόσο από το εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Οι τράπεζες πληρώνουν το μάρμαρο της πτώση, με τη μετοχή της Εθνικής να διαπραγματεύεται στα όρια των 5 ευρώ, ενδεικτικό της απαξίωσης που υπάρχει ή μάλλον, που κυριαρχεί στην αγορά. Στη μετοχή έχουν αλλάξει χέρια, σχεδόν 2 εκατ. τεμάχια . Οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, ενώ οι ξένοι εξακολουθούν να σορτάρουν μετοχές του 20άρη. Οι απώλειες για την Alpha ξεπερνούν το 3%, χάνοντας και τα 3,70 ευρώ, περίπου κατά 2% υποχωρεί η Eurobank, στα 3,55 ευρώ ενώ στο 1,05 ευρώ διαπραγματεύεται η Πειραιώς με αξιοσέβαστο όγκο 1,5 εκατ. τεμαχίων. Για τεχνικούς λόγους ενισχύεται η μετοχή της Αγροτικής, περίπου κατά 2%, ενώ οριακή είναι η αντίδραση σε ΔΕΗ και Jumbo. Αμετάβλητη στα 3,24 ευρώ γύρισε η Ελλάκτωρ, ενώ “μαζεύτηκαν” τα κέρδη σε Σιδενόρ, Ιντραλότ, Πλαίσιο.

Όπως έγραφε νωρίτερα το “R”, με πολλές από τις μετοχές του 20άρη, όπως για παράδειγμα η μετοχή της Αγροτικής, να έχουν διορθώσει έως και 55% από τα υψηλά του 2011 και έως 65% από πέρσι που η χώρα υπέγραψε το μνημόνιο, το θρίλερ όχι μόνο συνεχίζεται στην αγορά, αλλά δεν είναι και άμεσα ορατό το τέλος του. Eδώ και δύο μέρες ο υπουργός Οικονομικών δίνει τη μία συνέντευξη μετά την άλλη, και περισσότερο από τον καθένα, οριοθέτησε το «που βρισκόμαστε», σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί ότι βρισκόμαστε στη μέση της προσπάθειας και πως χρειάζεται ακόμα να γίνουν πολλά... Στα λόγια του υπουργού Οικονομικών βρίσκει κανείς το λόγο που η χώρα μας δέχεται και πάλι το ένα μετά το άλλο τα χαστούκια από τους ξένους. Σε μία από τις συνεντεύξεις του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «μεταξύ των απόψεων που ακούγονται για αναδιάρθρθωση του χρέους, δεν εκφράζονται από φίλους μας. Πολλές από αυτές είναι σκόπιμες και υποβολιμαίες».

Στο πλαίσιο αυτό, η... «φρέσκια» έκθεση της Deutsche Bank (από τις 26 Απριλίου...), που έκανε το γύρο της αγοράς χθες και αναφερόταν στο ενδεχόμενο να βρεθούν εκτός MSCI οι μετοχές των Eurobank και της Alpha, μόνο φιλικά διακείμενη προς τη χώρα και το χρηματιστήριό της δεν ήταν... Ένα νέο «μπαγιάτικο», σχολιάζουν οι χρηματιστές, που πέρασε από e-mail σε e-mail στην Αθήνα και το Λονδίνο έκανε τη ζημιά. Σημειωτέον, ότι την Δευτέρα, η αγορά του Λονδίνου, όπως και την Παρασκευή ήταν κλειστή λόγω αργίας (εξαιτίας των βασιλικών γάμων και της Πρωτομαγιάς). Όσο μπαγιάτικο κι αν ήταν το νέο, τη ζημιά την έκανε. Όπως πριν από το Πάσχα τη ζημιά είχε κάνει ένα note της Citigroup ότι επίκειτο χρεοκοπία μέσα στην αργία! Πάντως, Eurobank και Alpha υποχωρούσαν έντονα λίγο πριν από το πέρας των συναλλαγών, με την πρώτη μετοχή να κάνει χαμηλό στα 3,59 ευρώ και να κλείνει στα 3,62 με απώλειες 3,98% και η δεύτερη έφτασε στα χαμηλά των 3,70 ευρώ για να κλείσει με πτώση 2,84%, στα 3,77 ευρώ. Ο όγκος στην Eurobank δεν άγγιξε καν το 1 εκατ. τεμάχια και στην Alpha το 1,6 εκατ. τεμάχια.

Κι επειδή είναι πολύ δύσκολο να γίνει πιστευτό κάτι τέτοιο, επαγγελματίες του χώρου αποδίδουν τη νέα «βουτιά» στις τράπεζες σε εντολές πώλησης που υπάρχουν από συγκεκριμένους ξένους οι οποίοι εξακολουθούν να ποντάρουν στη χρεοκοπία, έστω κι αν αυτή έρθει με τη μορφή της αναδιάρθρθωσης. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι το τρέχον δεκαήμερο είναι από τα πιο κρίσιμα εδώ και ένα χρόνο που η χώρα μπήκε στο μνημόνιο, αφού λήγουν τα CDS. Τα spreads έχουν διπλασιαστεί από πέρσι και το Χ.Α. βρίσκεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, αφού για μία ακόμα φορά απειλούνται οι 1.400 μονάδες. Έλληνες και ξένοι διαχειριστές ζητούν από την κυβέρνηση -πλέον σε όλους τους τόνους- να σπάσει αυγά και να ανακοινώσει ρεαλιστικά μέτρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι στόχοι για έσοδα 12 δισ. από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μάλλον υπερβολικοί... Μία ακόμα ευκαιρία υπάρχει με τις αποκρατικοποιήσεις, τη στιγμή που η τρόικα θα... «στρατοπεδεύσει» στη χώρα μας μέχρι τις 18 Μαίου, που σημαίνει ότι η επενδυτική κοινότητα θα είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Μάλιστα, στην αγορά κυκλοφόρησαν χθες φήμες ότι διακυβεύεται η πέμπτη δόση, ως μέσο πίεσης της τρόικας προς την κυβέρνηση για μέτρα.


Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 15:47 - 04 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.