ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ξενοδόχοι κρέμονται... από τα χείλη του πρωθυπουργού

17:17 - 04 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Από τα χείλη του πρωθυπουργού κρέμονται οι ξενοδόχοι της χώρας, αφού στη σημερινή ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, αναμένεται να εξαγγελθούν νομοσχέδια για την στήριξη του τουρισμού.
Η δημιουργία τουριστικής κατοικίας -εντός των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων- που θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων, θα είναι η βασική εξαγγελία, και η αξιοποίηση των κρατικών εκτάσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης της κυβέρνησης.

Στην πρωινή κλειστή συνεδρίαση του ΣΕΤΕ στην προεδρία τον Νίκο Αγγελόπουλο διαδέχθηκε ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ν. Καραμούζης, υπογράμμισε ότι: «Επιθυμούμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου που αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, τη ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας και διαδραματίζει συνεπώς καθοριστικό ρόλο για την επανεκκίνηση της».

Σημείωσε ότι η τράπεζα έχει το 20% των τουριστικών χρηματοδοτήσεων (1,5 δισ. ευρώ) και ότι έχει προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις δανείων ύψους 400 εκ. ευρώ και σε νέες εκταμιεύσεις ύψους 300 εκ ευρώ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της Κλειστής Συνεδρίασης του ΣΕΤΕ το πρωί, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος σημείωσε ότι στην ομιλία του πρωθυπουργού θα εξειδικευθούν πολιτικές που αφορούν στο σύνολο του τομέα που έχει χαρακτηριστεί ο πλέον αναπτυξιακός στην ελληνική οικονομία.

Στο επίκεντρο των εξαγγελιών του κ. Παπανδρέου αναμένεται να βρεθεί η εισαγωγή του θεσμού της τουριστικής κατοικίας στη χώρα και η απλοποίηση των διαδικασιών για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, μέτρα από τα οποία προσδοκώνται σημαντικά έσοδα αλλά και η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα αναδειχθούν είναι ο τομέας της κρουαζιέρας, των περιφερειακών αεροδρομίων, των επιδοτήσεων θέσεων εργασίας και το άνοιγμα των επαγγελμάτων, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ πέρα από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Παράλληλα θα τονιστεί το «παράδειγμα συνεργασίας» μεταξύ πολιτείας και δυνάμεων της αγοράς στον τουρισμό, για τη μεγιστοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων, σε συνέχεια της δύσκολης περσινής χρονιάς, καθώς και η εξέλιξη της συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του ΣΕΤΕ.

Νωρίτερα στον χαιρετισμό του στην έναρξη της Κλειστής Συνεδρίασης του ΣΕΤΕ και με αφορμή τη λήξη της θητείας του προέδρου του Συνδέσμου κ. Ν. Αγγελόπουλου και την ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Α. Ανδρεάδη, ο υπουργός τόνισε τη συμβολή του απερχόμενου προέδρου στην αντιμετώπιση της περσινής «πολύ δύσκολης χρονιάς», ενώ τόνισε την αλλαγή νοοτροπίας στον ΕΟΤ.

Από την πλευρά της η τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη παρουσιάζοντας τις θέσεις για τον τομέα, υπογράμμισε τη στήριξη του κόμματος σε ό,τι αφορά την τουριστική κατοικία, ενώ ζήτησε την πλήρη απελευθέρωση της κρουαζιέρας.

Στην ομιλία του ως απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ ο κ. Αγγελόπουλος εστίασε στη σημασία της διαμόρφωσης ενός ελκυστικότερου επιχειρηματικού πλαισίου δράσης στη χώρα, αλλά και τη συνεργασία - όπου είναι αυτό δυνατό - με τον δημόσιο τομέα, αναφερόμενος στο σχέδιο για την Εταιρεία Μάρκετινγκ, όσο και στον εξωραϊσμό των αεροδρομίων και τις συνεργασίες με τις Περιφέρειες.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:03 - 04 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.