ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνδυνος για κρίση ρευστότητας στην Ευρώπη λόγω της αναδιάρθρωσης

01:20 - 05 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Οι αναλυτές διαμηνύουν πως οδεύουμε προς ένα εξαιρετικά κρίσιμο καλοκαίρι στις διεθνείς αγορές, και το μεγάλο πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωποι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είναι, αν και απλό, πολυ δυσάσεστο. Η Μέρκελ, ο Τρισέ και, σε μικρότερο βαθμό, ο Σαρκοζί, έχουν να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: πρέπει να διασωθούν οι τράπεζες ή πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν πειραιτέρω τις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και κυρίως η Ελλάδα;

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, με τις συζητήσεις γύρω από το «πότε» και όχι πλεόν το «εάν» της αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πάρα πολύ σύντομα η αγορά δεν θα μπορεί πλέον να αγνοεί την άσχημη κατάσταση του ευρωπαϊκόυ τραπεζικού συστήματος, όταν και οι επιπτώσεις greek restructuring γίνουν ξεκάθαρες.

Οπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της  High Frequency Economics, κ. Carl Weinberg, μόλις την περασμένη εβδομάδα, 241 τράπεζες κατέθεσαν προσφορές για το repo window της ΕΚΤ. Γιατί τόσες πολλές τράπεζες χρειάζονται πλέον να κάνουν χρήση της αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, αφού αυτά τα κεφάλαια δεν έχουν ελκυστική τιμή; Οπως εκτιμά ο Weinberg, το μόνο που μπορεί να υποθέσει κανείς είναι, πως οι τράπεζες με υπερβάλλοντα αποθεματικά βλέπουν έναν αυξανόμενο αριθμό άλλων τραπεζών ως υπερβολικά επικίνδυνες, σε περίπτωση που εκραγεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, λόγω της αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν έναν τεράστιο αριθμό ελληνικών κρατικών ομολόγων στα βιβλία τους, όπως και ιρλανδικά και πορτογαλικά.

Καθώς η αγορά λοιπόν περιμένει να δει την τελική απόφαση που θα παρθεί γύρω από το πώς θα γίνει ( και όχι το εάν γίνει ) η αναδιάρθρωση στην Ελλάδα, οι τράπεζες είναι εξαιρετικά «νευρικές» καθώς γνωρίζουν πως εκτός εάν υπάρξει μία κλασσική συμβιβαστική συμφωνία στην ΕΕ, θα είναι αντιμέτωπες με σημαντικότατες ζημιές στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους. Οπως τονίζει ο Weinberg, η τεράστιας δημοφιλία των repos της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα είναι ένα πολύ κακό σημάδι το οποίο μαρτυρά πως οι τράπεζες πλέον αμφιβάλλουν εντελώς για την πιστοληπτική ικανότητα των «συναδέλφων» τους τραπεζών. Οι τράπεζες αυτή τη στιγμή κινούνται έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μία πιο βαθιά, πιο σοβαρή και πιο ευρεία κρίση στην Ευρωζώνη, λόγω της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η διατραπεζική αγορά κλείνει και αυτό σίγουρα δεν είναι καλό για το σύστημα, υπογραμμίζει ο Weinberg.

Οπως καταλήγει, οι επενδυτές που ήλπιζαν για λίγο… ήλιο στην Ελλάδα και την Πορτογαλία το καλοκαίρι, κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν στα γραφεία τους και να αναρωτιούνται γιατί αγνόησαν για τόσο πολύ μεγάλο διάστημα, την κρίση…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.