ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα σενάρια των HSBC, UBS και JP Morgan για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

10:02 - 06 Μαϊ 2011 | Οικονομία
(upd 4) Ολοένα και περαιτέρω πιέσεις ασκούνται στην Ελλάδα για άμεση λύση ενάντια στο οικονομικό της πρόβλημα ενόψει της λήξης των CDS στις 18 Μαίου, με τους ξένους να "παίζουν" ελληνική χρεοκοπία.
Τα επικρατέστερα σενάρια ως προς την κατάληξη του ελληνικού χρέους είναι η αναδιάρθρωση, το haircut, το νέο πακέτο στήριξης από την Ευρωπαική Επιτροπή, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για επιμήκυνση του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, προτάσσοντας το ενδεχόμενο αυτό ως το προέχον ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τη χώρα. Αυτό υποστήριξαν από τη μία ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Ηρακλής Πολεμαρχάκης και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Και όλα αυτά την ώρα που οι εμπειρογνώμονες της τρόικας πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους στην Αθήνα από τους οποίους την ερχόμενη εβδομάδα οι επικεφαλείς της τρόικας θα βγάλουν την ετυμηγορία τους για την πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ.  Mε το spread 10ετούς στις 1.296 μονάδες βάσης οφέλη για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης από μία πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους "βλέπει" ο οικονομικός σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Λαρς Φελντ, μιλώντας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.Τονίζοντας ότι η άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ακόμη και εντός του 2011 με τη βοήθεια των πιστωτών θα βοηθούσε στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του ESM, η ισχύς του οποίου θα ενεργοποιηθεί από το 2013, ο οικονομικός σύμβουλος της κυρίας Μέρκελ εκφράζει θέσεις που η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να διατυπώσει δημοσίως.

"Το ζήτημα για να το κάνεις νωρίτερα ή η απαίτηση να γίνει νωρίτερα παρά αργότερα είναι ότι θέλεις από τους -ιδιώτες- πιστωτές να παίξουν ένα ρόλο", σημείωσε ο Φελντ, εννοώντας ότι πρέπει να αναλάβουν το κόστος που τους αναλογεί σε μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση.

Για τον ESM, το ζήτημα είναι «να κερδίσει σε αξιοπιστία, έπειτα μία ελληνική αναδιάρθρωση θα ήταν ένα πολύ καλό σήμα για την αγορά και δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει αυτές τις δυσκολίες με το χρέος της, η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών ακόμα και φέτος θα ήταν χρήσιμη», προσέθεσε.

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit» επικαλούμενο κτιμήσεις του «Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Έρευνας Ανάπτυξης» του Ντίσελντορφ, αναφέρει ότι μέχρι τα 40 δισ. θα μπορούσε να φτάσει το κόστος που θα είχε για τη Γερμανία ένα «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου του Ντίσελντορφ που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, οι γερμανικές τράπεζες θα επιβαρύνονταν με 25 δισ. ευρώ σε περίπτωση «κουρέματος» κατά 50% του ελληνικού χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι είναι απαραίτητο για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία. Σε αυτά προστίθενται άλλα 4,2 δισ. ευρώ από τις μέχρι τώρα καταβληθείσες δόσεις της δανειακής βοήθειας, οι οποίες «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως οι απαιτήσεις των ιδιωτών πιστωτών και γι' αυτό θα περικόπτονταν επίσης κατά 50%».

HSBC
Την ίδια στιγμή, ή επιμήκυνση ή εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι τα δύο επικρατέστερα σενάρια για την Ελλάδα, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της HSBC, στην οποία τονίζεται ότι η υποχρεωτική αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων πριν το 2013 είναι σχδόν απίθανη.
Αυτά είναι τα τρία σενάρια για το ελληνικό κρατικό χρέος από την HSBC:

-να μην υπάρξει καθόλου αναδιάθρωσή του (ποσοστό 20%),

-να υπάρξει βραχυχρόνιο reprofiling (ποσοστό 30%) και

-να υπάρξει μακροχρόνια μεθοδευμένη αναδιάρθρωση (ποσοστό 35%).

UBS
Δεν θεωρείται ως δίλημμα το ερώτημα ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή δεύτερο πακέτο βοήθειας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η UBS σε report της, στο οποίο τονίζει ότι ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας μπορεί να είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί πολιτικά, καθώς έτσι θα αποδειχθεί ίσως η ελληνική χρεοκοπία, ωστόσο, οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης χρέους- γνωστές και άγνωστες- είναι ακραίες και απρόβλεπτες.

Όπως λέει η UBS, ακόμη και ο «εθελοντικός ανασχεδιασμός» του χρέους δεν θα είναι επαρκής για να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσε να αποτελέσει «πρώτο βήμα» για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αναφέρεται στην έκθεση.

JP Morgan 
Η JP Morgan τάσσεται υπέρ επιμύκυνσης τύπου Ουρουγουάης, με επιμήκυνση της αποπληρωμής, παρά αναδιάρθρωσης τύπου Αργεντινής, με "κούρεμα" της αξίας των τίτλων.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέρει, οι κάτοχοι των τίτλων (τράπεζες της Ε.Ε. και της Ελλάδας, ταμεία, ΕΚΤ, funds κ.ά.) θα μπορέσουν να απορροφήσουν το σοκ.

Πιθανή επιμήκυνση θα έχει σημαντικές μακροοικονομικές συνέπειες για τη χώρα, τονίζει, καθώς δεν απαλύνει την πίεση συνέχιστης της δημοσιονομικής σύγκλισης τα επόμενα χρόνια. Αντί αυτού, υπογραμμίζει πως υπάρχει όριο στην επίσημη διαθέσιμη στήριξη προς τη χώρα και, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος του χρέους στον ιδιωτικό τομέα, ασκούνται ισχυρότερες πιέσεις στην Ελλάδα να διασφαλίσει ότι δεν επίκειται "κούρεμα" σε μεταγενέστερη φάση.


Στίγκλιτς
Παράλληλα, χαρακτηρίζοντας "αναπόφευκτη" την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο στενός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, νομπελίστας οικονομολόγος Τζόσεφ Στίγκλιτς, σε συζήτηση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με θέμα «Παγκόσμια Οικονομία: προκλήσεις και προοπτικές», απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του προέδρου των Ελλήνων φοιτητών του πανεπιστημίου Κολούμπια, Χάρη Λυπηρίδη, επιβεβαίωσε αυτά που γράφονται κατά κόρον στον διεθνή Τύπο το τελευταίο διάστημα.

Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθερτυπία", σύμφωνα με το οποίο, ο Στίγκλιτς τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολα προβλήματα που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θεωρεί ότι έγιναν όλα σωστά και ότι πάρθηκαν οι σωστές πολιτικές αποφάσεις. «Θα ήταν καλύτερα να μιλήσω για την Ιρλανδία και όχι για την Ελλάδα» είπε ο ίδιος.
Τελευταία τροποποίηση στις 19:31 - 06 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.