ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις 16 Μαϊου "κληρώνει" για την Ελλάδα - Η "κλειστή" Σύνοδος του Λουξεμβούργου

22:48 - 06 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Στις 16 Μαϊου "κληρώνει" για την Ελλάδα - Η "κλειστή" Σύνοδος του Λουξεμβούργου
(upd 4) Περισσότερο ανησύχησε, παρά καθησύχασε τις αγορές η εν κρυπτώ Σύνοδος του πυρήνα της ευρωζώνης το βράδυ της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο. Ανταποκριτές του Bloomberg στη Wall Street μετέδιδαν την ανακούφισή τους για το γεγονός ότι αυτή η κίνηση των Ευρωπαίων έγινε Παρασκευή και οι αγορές έχουν όλο το Σαββατοκύριακο μπροστά τους να "χωνέψουν" τον απόηχο. Όσο και να θέλουν να αποφύγουν τις αρνητικές σκέψεις και συνειρμούς Έλληνες και ξένοι επενδυτές, το γεγονός ότι σ' αυτό το κλειστό club προσκλήθηκε και η ελληνική πλευρά και σε συνδυασμό με την έντονη χρεοκοπολογία των τελευταίων εβδομάδων εύκολα τα γεγονότα συνδέονται, αν λάβει κανείς υπ' όψιν του ότι στις 18 Μαίου λήγουν τα CDS των ελληνικών ομολόγων...
Πάντως, κατά την κρίσιμη συνάντηση στο θέρετρο που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου ο πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker, σε ανακοίνωση του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνάντησης διαβεβαίωσε ότι δε συζητήθηκε το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ.
Ο Juncker χαρακτήρισε “χαζή ιδέα” και φημολογία τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ επισήμανε ότι συζητήθηκαν διάφορα θέματα τόσο για την ερχόμενη σύνοδο του G20 όσο και για την Ελλάδα. Τη συνάντηση παρακολούθησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet και ο ευρωπαίος επίτροπος Olli Rehn. Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα προσκλήθηκε σ' αυτή τη συνάντηση.
“Δε συζητήσαμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί αναπροσαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της, θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup στις Βρυξέλλες στις 16 Μαΐου

Ο... "Μυστικός Δείπνος"
«Σύσκεψη φάντασμα» διεξήχθη στο Λουξεμβούργο μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν την Παρασκευή οτι αυτό που συζητείται είναι η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους με περίοδο χάρητος δυο ετών – χωρίς δηλαδή να πληρώνονται δόσεις τα επόμενα δυο χρόνια. Η ουσία του θέματος είναι οτι η τρόικα διαπίστωσε οτι το 2011 «δεν βγαίνει» καθώς το υπουργείο Οικονομικών απέτυχε παταγωδώς να περιορίσει το έλλειμμα. Νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες με βάση δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel για την έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ (διαβάστε εδώ). Η λύση αυτή απερριφθη ήδη απο τη σύσκεψη των υπουργών οικονομικών. Επισήμως πάντως δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση σχετικά με το ζήτημα της σύσκεψης και του τι μέλλει γενέσθαι.

Αυξάνει η πίεση
Το βέβαιον είναι οτι οι ευρωπαίοι αυξάνουν την πίεση την ελληνική κυβέρνηση για τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η τρόικα «είδε κόκκινο» όταν διαπίστωσε οτι καμία απο τις μεταρρυθμίσεις δεν προχωράει και η πίεση των ευρωπαίων στην ελληνική κυβέρνηση μεταφράζεται σε ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις. «‘Άλλαξε τους όλους» είναι το μήνυμα της τρόικας στον Έλληνα πρωθυπουργό «αν δεν προχωρούν τις μεταρρυθμίσεις».

Το βέβαιον είναι οτι η κατάσταση με την Ελλάδα έχει φθάσει απο ότι φαίνεται στο απροχώρητο, οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν άλλα περιθώρια ανοχής και αυτή τη στιγμή παίζεται ένα πολύ σκληρό «πόκερ» μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαίων σχετικά με το μέλλον της σχέσης μας με την Ευρωπαική Ένωση.

Παπακωνσταντίνου
Από το Υπουργείο Οικονομικών, στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι ο Υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) το απόγευμα σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:34 - 07 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.