ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Διχάζει" τους Γερμανούς το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

10:18 - 09 Μαϊ 2011 | Οικονομία
'Διχάζει" τους Γερμανούς το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λίγες μέρες έπειτα από το σχετικό δημοσίευμα του Der Spiegel, καθώς και στον απόηχο της μυστικής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι η λιγότερο επώδυνη επιλογή για τη χώρα, υποστηρίζει ο επικεφαλής του γερμανικού think tank, Ifo ο Hans-Werner Sinn, υποστηρίζοντας ότι μόνο με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της.

Στον αντίποδα, άλλοι Γερμανοί οικονομικοί αναλυτές στην εφημερίδα Die Welt τάσσονται κατά του παραπάνω ενδεχομένου. Ειδικότερα, ο Joerg Kraemer, επικεφαλής ανάλυσης της Commerzbank χαρακτηρίζει «οικονομική αυτοκτονία» την ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή. Ο Thomas Mayer, επικεφαλής ανάλυσης της Deutsche Bank τονίζει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργήσει κρίση στην πολιτική και νομισματική ένωση της Ευρώπης και πως θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις για τις τράπεζες σε χώρες της ΕΕ. Παράλληλα, ο Thomas Straubhaar, επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου HWWI , δηλώνει πως ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και θα δημιουργήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις «όπως συνέβη στην περίπτωση της Lehman».

Από την άλλη, Γερμανοί βουλευτές δηλώνουν υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Carsten Schneider, αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό DLF πως τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Τόσο ο Schneider όσο και ο Wolf Klinz, ευρωβουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών ο οποίος ηγείται της επιτροπής για την οικονομική κρίση, επέκριναν την μυστική συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Λουξεμβούργο που οδήγησε σε έντονη φημολογία.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.