ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για το εξαγωγικό εμπόριο προανήγγειλε ο Χρυσοχοίδης

21:22 - 09 Μαϊ 2011 | Οικονομία
«Η Ελλάδα, μέσα στο σκληρό πυρήνα του ευρώ, είναι παρούσα και ανταγωνιστική. Η χώρα μας απευθύνεται πρωτίστως στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι επιχειρήσεις μας σήμερα εξάγουν σε μεγάλες και απαιτητικές αγορές, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, χώρες με υψηλούς δείκτες ανταγωνιστικότητας. Κι όμως, στις χώρες αυτές εξάγουμε σε σημαντικούς αριθμούς, από τρόφιμα μέχρι οικοδομικά υλικά».
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδης απαντώντας σε ερώτηση αν συμφέρει του Έλληνες εξαγωγείς το δυνατό ευρώ, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων σχετικά με τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία για την εξωστρέφεια. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι: «όποιος θόρυβος γίνεται τις τελευταίες μέρες για το ζήτημα της εξόδου της χώρας από το ευρώ, όχι μόνο δεν έχει καμία βάση, αλλά είναι ένας θόρυβος που πρέπει να τελειώνει διότι έχουν τρελαθεί οι αγορές οι οποίες επιτίθενται στο νόμισμα και στη χώρα».
Ο κ. Χρυσοχοϊδης επισήμανε ότι είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να ξαναδεί όλες τις πολιτικές που την συνέστησαν και την ίδρυσαν «πολιτικές στήριξης, αλληλεγγύης και τις πολιτικές της ενιαίας εσωτερικής αγοράς».
Σημείωσε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά ενώ προανήγγειλε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για το εξαγωγικό εμπόριο το οποίο ισχύει από το 1979 σημειώνοντας ότι μέχρι το φθινόπωρο θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου και αρχές 2012 θα εφαρμοστεί. Η μείωση του χρόνου εκτελωνισμού και η δημιουργίας ενός ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος που θα λειτουργεί ως Υπηρεσία μίας Στάσης για τους εξαγωγείς είναι μερικά από τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει η αναμόρφωση του πλαισίου.
Συγκεκριμένα, η δεύτερη φάση της στρατηγικής για τις εξαγωγές που παρουσίασε ο υπουργός περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
- Την αναλυτική καταγραφή των διοικητικών εμποδίων, σε συνεργασία με τους συνδέσμους εξαγωγέων (ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ) και την προώθηση λύσεων, τόσο για επιλεγμένους κλάδους προτεραιότητας (τρόφιμα, δομικά υλικά, φάρμακα, εμπορεύσιμες υπηρεσίες, τεχνολογία, ενέργεια), όσο και ευρύτερα.
- Τη δημιουργία του Single Window, ενός πρωτοποριακού και ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος, που δίνει τη δυνατότητα στην εξαγωγική επιχείρηση να χρησιμοποιήσει το σύνολο της πληροφορίας που σχετίζεται με το εμπόριο και τις συναλλαγές. Έτσι, διασφαλίζεται η διαφάνεια των συναλλαγών, γίνεται καλύτερη εκτίμηση και ανάλυση των δεδομένων, εξασφαλίζονται περισσότερα έσοδα και μειώνεται ο διοικητικός φόρτος. Συγκεκριμένα, μια επιχείρηση θα μπορεί να εκπληρώνει όλες τις απαιτούμενες θεσμικές πράξεις για διαδικασίες εισαγωγής, εξαγωγής και διέλευσης εμπορευμάτων ενώ οι διαδικασίες διέλευσης και εκτελωνισμού εμπορευμάτων προς ή από τρίτη χώρα διευκολύνονται και επιταχύνονται. Κι αυτό διότι μόνο μια φορά θα υποβάλλονται οι αναγκαίες πληροφορίες και δεν θα είναι απαραίτητη η παρουσία των εμπλεκομένων τελωνειακών υπηρεσιών, παρά μόνο εφόσον κριθεί αναγκαίο.

- Δημιουργείται το trade.gov.gr, ένα σύγχρονο πανεθνικό - κεντρικό διαδικτυακό portal ενίσχυσης της εξαγωγικής επιχειρηματικότητας. Εκεί θα συγκεντρωθούν όλα εκείνα τα πολυγλωσσικά, λειτουργικά και τεχνικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για μια κεντρική ελληνική διαδικτυακή παρουσία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των εξαγωγών σε διεθνές επίπεδο.

Εξαγωγείς

Για μία ακόμη φορά οι εξαγωγείς ζήτησαν την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, και η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγεών κ. Χριστίνα Σακελλαρίδγη τόνισε ότι απαιτείται η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τις εξαγωγές, προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση της προσφοράς ανταγωνιστικών προϊόντων, αποτελεσματικότερη προσαρμογή των νέων απαιτήσεων στις διεθνείς αγορές και ανάπτυξη της οικονομικής και εξαγωγικής διπλωματίας για την υποβοήθηση δυναμικότερης παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, η κ. Σακελλαρίδη επεσήμανε ότι οι νέες συνθήκες απαιτούν τη στενότερη συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, των εξαγωγικών επιχειρήσεων και του κράτους και κυρίως την άρση των αντικινήτρων που θέτει το ίδιο το κράτος στην εξαγωγική δραστηριότητα. Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕ κ. Αλκ. Καλαμπόκης ανέφερε ότι εντός του Μαΐου θα ανακοινωθεί το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του οργανισμού για το 2012, ενώ ο προγραμματισμός για το 2011 ανακοινώθηκε σήμερα. Σημείωσε ότι ο ΟΠΕ στοχεύει στη δημιουργία εθνικού σήματος για τα προϊόντα μας, δημιουργεί πελατοκεντρική φιλοσοφία και έχει ξεκινήσει εσωτερική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς και εκτίμησε ότι οι προοπτικές για τις εξαγωγές μας είναι θετικές.
Τόνισε ότι ο νέος οργανισμός στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών και στην άρση των εμποδίων και πρόσθεσε ότι ''οι συνεργασίες είναι μονόδρομος''.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), δρ. Αλ. Παπαρσένος, υπενθύμισε τις επικείμενες δράσεις στήριξης της εξωστρέφειας από το Ταμείο, που δημιουργεί νέες γραμμές χρηματοδότησης για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος είπε: «Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, για άλλη μία φορά, αναφέρω ότι κάτω από τις σημερινές, δυσχερείς συνθήκες, ακόμα και υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρές δυσχέρειες, ώστε - για να επιβιώσουν - διερευνούν λύσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική οικονομία, όπως είναι η μετεγκατάσταση σε χώρες με πιο "φιλικό" επιχειρηματικό και φορολογικό καθεστώς».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.