ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Χωρίς σαφείς όρους δεν έχει βοήθεια", ξεκαθαρίζει ο Σόιμπλε - ΔΝΤ: "Η Ελλάδα δεν μας έχει προσεγγίσει για νέα στήριξη" - Τι λένε Όλι Ρεν και Άκερμαν

08:58 - 12 Μαϊ 2011 | Οικονομία
"Χωρίς σαφείς όρους δεν έχει βοήθεια", ξεκαθαρίζει ο Σόιμπλε - ΔΝΤ: "Η Ελλάδα δεν μας έχει προσεγγίσει για νέα στήριξη" - Τι λένε Όλι Ρεν και Άκερμαν
(upd 4) Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα για το νέο πακέτο στήριξης έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Σόιμπλε. "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει επιπλέον βοήθεια δίχως σαφείς όρους για περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις", διευκρίνισε ο ίδιος, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του συμβουλίου του Eurogroup στις 16 Μαίου οι υπουργοί των χωρών της Ευρωζώνης θα θέσουν επί "τάπητος" το ελληνικό ζήτημα και θα συζητήσουν περί μίας επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα.

Αναφορικά με το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας ύψους 78 δισ. ευρώ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αν και είναι φιλόδοξο, ωστόσο είναι βιώσιμο, ενώ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η χώρα ως αντάλλαγμα για την βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως σημείωσε η χώρα θα πρέπει μεταξύ άλλων να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών στους δημόσιους οργανισμός, να καταργήσει ορισμένες φοροαπαλλαγές και να επιβάλει υψηλότερους φόρους στον καπνό και την αγορά ακινήτων.

"Σας δίνω μερικά από αυτά τα στοιχεία ώστε να δείτε ότι αναφέρονται συγκεκριμένα βήματα και αυτό είναι ένα βιώσιμο σχέδιο", δήλωσε ο Σόιμπλε.

ΔΝΤ: "Η Ελλάδα δεν μας έχει προσεγγίσει για νέα βοήθεια"

Την ίδια στιγμή και ενώ τα σενάρια για το επιπλέον πακέτο στήριξης "οργιάζουν", ο διευθυντής του ΔΝΤ κ. Antonio Borges, παρουσιάζοντας την έκθεση του Ταμείου για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, δήλωσε ότι "μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν μας έχει προσεγγίσει για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας".  Όπως υποστήριξε ο ίδιος, μόνο οι Έλληνες θα αποφασίσουν εάν η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο ή ακόμα ένα πρόγραμμα.

Ο κ. Borges ξεκαθάρισε ότι ΔΝΤ δεν «λειτουργεί» υποθέτοντας ελληνική χρεοκοπία. Επισήμανε πως το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας είναι σημαντικό, όμως «δεν πάνε τα πράγματα πάντα σύμφωνα με το σχέδιο». Τόνισε πάντως πως για όσο διάστημα βρίσκεται σε ισχύ τη πρόγραμμα του ΔΝΤ, αυτό σημαίνει πως το Ταμείο θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι διατηρήσιμο. Παράλληλα, εκτίμησε ότι σε ότι αφορά την Ελλάδα, θα πρέπει να γίνεται ένα βήμα τη φορά, με βάση τις τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου.

Τέλος, ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ αποτελούν λιγότερο από το 20% των περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να αποκρατικοποιηθούν. 'Οπως επισημαίνει, το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της ελληνικής κυβέρνησης ανέρχεται σε 280 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο σε επιχειρήσεις.

Η αύξηση του πακέτου είναι η καλύτερη λύση κατά τον Άκερμαν

Στο μεταξύ, κατηγορηματικός ως προς την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά θετικός ως προς ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα για τα επόμενα δύο χρόνια εμφανίστηκε ο Γιόζεφ Άκερμαν σε συνέντευξή του, στο περιθώριο συνεδρίου στο Σαίντ Γκάλεν της Ελβετίας.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προβεί σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς σε περίπτωση που το κάνει, τότε θα είναι ένα μεγάλο λάθος.

Σύμφωνα με το Bloomberg,  ο κ. Άκερμαν είπε ότι το πακέτο στήριξης της Ελλάδας από ΕΕ-ΔΝΤ, ύψους 110 δισ. ευρώ, θα πρέπει να αυξηθεί για τα επόμενα δύο χρόνια (2012-2013). «Δεν υπάρχει άλλη λύση», υπογράμμισε.

Το πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ λήγει το 2013. Με ένα πακέτο στήριξης ή την επέκταση του υφιστάμενου, θα μπορούσαν να καλυφθούν δανειακές ανάγκες ύψους 27 δισ. ευρώ το 2012 και 32 δισ. ευρώ το 2013.

Το 2012 η Ελλάδα θα έχει συνολικές ανάγκες σε χρηματοδότηση ύψους 66 δισ. ευρώ. Τα 39 δισ. θα καλυφθούν από τις δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 27 δισ. ευρώ θα πρέπει να αντληθούν είτε από τις αγορές (που έχει απομακρυνθεί ως ενδεχόμενο) είτε από τον προσωρινό μηχανισμό ευρω-στήριξης (EFSF).

Όλι Ρεν: Έκκληση στη Νέα Δημοκρατία να υποστηρίξει αμέσως το Μνημόνιο - Ολέθριες οι επιπτώσεις από μία πιθανή αναδιάρθρωση

Από την πλευρά του, ο Κομισιάριος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρεν δήλωσε ότι στα "σκαριά" βρίσκεται ένα νέο σχέδιο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας το 2012, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι οι καθοριστικές αποφάσεις για τη χώρα θα συζητηθούν και καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα ο Φινλανδός Επίτροπος κάλεσε -για πρώτη φορά επισήμως- τη Νέα Δημοκρατία να υποστηρίξει «κατεπειγόντως» το μνημόνιο, αφού -όπως είπε- δεν υπάρχει άλλη λύση και πρέπει άμεσα να σταματήσει η εσωτερική διαμάχη στην Ελλάδα.

«Είναι πολύ νωρίς να εξειδικεύσουμε οποιοδήποτε ποσό αφορά στις ανάγκες χρηματοδότησης ή αναχρηματοδότησης της Ελλάδας το 2012», επεσήμανε ο κ. Ρεν. «Για την ακρίβεια, είναι ακριβώς το καθήκον της αποστολής της ΕΕ που βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην Αθήνα να εξειδικεύσει και να καθορίσει τις ανάγκες του επόμενου έτους. Εμείς θα επιστρέψουμε σε αυτό το θέμα και θα έχουμε μία εμπεριστατωμένη συζήτηση -και πιστεύω τις σχετικές αποφάσεις- για αυτό το ζήτημα τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Όλα αυτά είναι τώρα στο στάδιο της προετοιμασίας από την Κομισιόν και τα μέλη της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα επιστρέψουμε σε αυτό τις επόμενες εβδομάδες στο Ecofin», επανέλαβε ο κ. Όλι Ρεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το αντικείμενο των εκπροσώπων της τρόικας, υποστήριξε ο κ. Ρεν, είναι διπλό: «Να αξιολογήσει αφ' ενός την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και να εξεταστεί ποιες προσπάθειες πρέπει να ενισχυθούν, και αφ' ετέρου να διεξαχθεί μία επικαιροποιημένη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μαζί με τις ανάγκες επαναχρηματοδότησής του».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «πρόωρη» τη συζήτηση για το τι είδους πρόσθετη ενίσχυση θα χρειαστεί η Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως μετά την αξιολόγηση της τρόικας «θα μπορούμε σε μερικές εβδομάδες να κάνουμε μία συζήτηση με γνώση των δεδομένων για τα επόμενα βήματα».

Στο μεταξύ, ο ίδιος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, χαρακτήρισε το εν λόγω σενάριο ως αντιρεαλιστικό, τονίζοντας ότι η εφαρμογή του θα έχει ολέθριες επιπτώσεις, τόσον στην Ελλάδα όσον και στις χώρες της Ευρωζώνης, τις οποίες η πλειονότητα όσων τάσσονται υπέρ αυτού του ενδεχομένου τις αγνοούν.

Σε μία υποθετική κατάσταση, διευκρίνισε ο κ. Ρεν, όπου η Ελλάδα θα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση του χρέους της, θα υφίσταντο ένα μεγάλο «κούρεμα» οι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν στη διάθεση τους ομόλογα αξίας 48 δισ. ευρώ, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και οι Ευρωπαίοι πιστωτές, θα δουν να εξανεμίζεται η αξία αυτών των τίτλων, διευκρίνισε.

Μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, έστω και κατά 30%, τόνισε ο κ. Ρεν, θα προκαλούσε μεγάλη μείωση των διαθέσιμων τραπεζικών κεφαλαίων, εξαέρωση των εγγυήσεων που έχουν λάβει οι τράπεζες και το κυριότερο, θα προκαλούσε μία άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:38 - 13 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.