ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομοβροντία μέτρων!

11:26 - 13 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Την απογοήτευσή τους εκφράζουν οι τροικανοί για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, διαπιστώνοντας ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στους όρους του πακέτου στήριξης, γεγονός που τους "υποχρεώνει" να ζητήσουν την επιβολή πρόσθετων μέτρων ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, έτσι ώστε αφενός να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός σε τροχιά εκτέλεσης και αφετέρου να εξασφαλιστεί οριστικά η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ, το ζήτημα της οποίας προς το παρόν... "αιωρείται".
Πρόκειται για μέτρα διπλάσιου κόστους από αυτά που σχεδίαζε να λάβει η κυβέρνηση συνεπεία της αναθεώρησης του περυσινού ελλείμματος στα επίπεδα του 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% αλλά και της αντιμετώπισης των εφετινών αποκλίσεων του προϋπολογισμού. Στο υπουργείο Οικονομικών ωστόσο δεν επιβεβαιώνουν τις πιέσεις του κλιμακίου για αύξηση των πρόσθετων μέτρων, πλην όμως παραδέχονται την ανάγκη εμπροσθοβαρούς εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου έτσι ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον εφετινές αποκλίσεις.

Συνεπώς, από τα συνολικά 26 δισ. ευρώ που προβλέπονται μέχρι το 2015, για το 2011 δεν θα αρκέσουν μόνο τα 3 δισ. ευρώ, όπως λεγόταν μέχρι σήμερα, αλλά πολύ περισσότερα. Υπενθυμίζεται ότι στο τετράμηνο η συνολική απόκλιση του προϋπολογισμού φθάνει τα 2 δισ. ευρώ, τη στιγμή που μία σειρά προγραμματισμένων μέτρων δεν πρόκειται να αποδώσουν (700 εκατ. από το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια 270 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών) των οποίων η εφαρμογή μετατίθεται για το μέλλον.

Κατόπιν αυτών στρέφονται για μία ακόμη φορά στη συγκράτηση των δαπανών με το οικονομικό επιτελείο να ζητεί περαιτέρω περιορισμό των λειτουργικών εξόδων σε στενό και ευρύτερο τομέα.

Σημειώνεται ότι η πέμπτη δόση ύψους 12 δισ. ευρώ έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, την ίδια ώρα που εντείνονται οι συζητήσεις για ένα νέο μνημόνιο.

Η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί το επόμενο έτος 66 δισ. ευρώ, 15 δισ. για το έλλειμμα, 45 δισ. από λήξεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων και 6 δισ. για άλλες ταμειακές ανάγκες. Από το ποσό αυτό, τα 24 δισ. καλύπτονται από τον μηχανισμό στήριξης, 2 δισ. υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, 13 δισ. ευρώ από εκδόσεις εντόκων γραμματίων και τα 27 θα πρέπει να καλυφθούν είτε από τις αγορές είτε εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, από μία νέα βοήθεια.

Αποκρατικοποιήσεις

Η κυβέρνηση προσδοκά στην άντληση αρκετών δισ. ευρώ ειδικά από τις αποκρατικοποιήσεις έστω κι αν δεν επιτευχθεί απόλυτα ο στόχος των 15 δισ. ευρώ έως το 2013. Τα έσοδα αυτά θα προέλθουν από την αξιοποίηση εταιρειών, υποδομών, δικτύων και ακινήτων, χρηματιστηριακής αγοράς βεβαίως επιτρεπούσης.

Οι εισπράξεις υπολογίζεται ότι θα μειώσουν το χρέος κατά επιπλέον 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2015, καθιστώντας το πιο βιώσιμο με σημαντικά χαμηλότερη επιβάρυνση σε τόκους. Ενδεικτικά, η ολοκλήρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημοσίας περιουσίας το 2015 θα οδηγήσει σε μείωση της ετήσιας δαπάνης για τόκους κατά 3 δισ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συγκεκριμένα επτά τομείς αξιοποίησης που έχουν να κάνουν με υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι), ενέργεια (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ), τηλεπικοινωνίες (OTE, Φάσμα Συχνοτήτων), παίγνια (ΟΠΑΠ, καζίνο, ΟΔΙΕ, Λαχεία, e-gaming), συμμετοχές (ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ), τράπεζες (ΑΤΕ, ΤΤ, ΤΠΔ, συμμετοχές σε ιδιωτικές τράπεζες) και ακίνητα.

Έσοδα

Κι άλλο μαχαίρι στις δαπάνες ζητάει η τρόικα από τη στιγμή που έχουν πατώσει τα έσοδα και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Το κλιμάκιο της ΕΕ και του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της τριμηνιαίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας εντοπίζει δυσκολίες στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, σύμφωνα με αξιωματούχους. Οι επικεφαλής της τρόικας έχουν επαφές με Έλληνες υπουργούς προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά τους στόχους του μνημονίου και να εγκρίνουν την πέμπτη δόση του δανείου των 110 δις ευρώ.

"Πιστεύουν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος αποτυχίας στην είσπραξη των εσόδων και πιέζουν να αυξηθούν οι περικοπές των δαπανών", δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.