ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασάφεια για τη συμμετοχή ιδιωτών στο προσχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης

16:17 - 20 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Το προσχέδιο για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, ο οποίος θα λειτουργήσει από τα μέσα του 2013, δεν προβλέπει ξεκάθαρα τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος στήριξης ή την αναδιάρθρωση χρέους χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Spiegel Online, στο προσχέδιο, το οποίο κυκλοφορεί ήδη στο Βερολίνο, υπάρχουν ασαφείς διατυπώσεις και σε μια πρώτη ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «αναμένεται» η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αν χρειαστεί.
Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, οι μη δεσμευτικές και ασαφείς διατυπώσεις ενισχύουν αυτές τις φωνές που λένε ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης αναμένεται να επικυρωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής ένωσης στις 23-24 Ιουνίου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέστειλε «προληπτική» επιστολή στους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, στην οποία τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη με το προσχέδιο, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες επαφές για την υιοθέτηση των γερμανικών θέσεων, όπως είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις της κυβέρνησης Μέρκελ στο ζήτημα του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης. Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου η πλειοψηφία υπέρ του ESM στην σχετική ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο το φθινόπωρο δεν θεωρείται δεδομένη.
Για τους βουλευτές παίζει σημαντικό ρόλο τόσο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξη, όσο και η διαβεβαίωση ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν για μια ακόμα φορά τα σπασμένα.
Ο νέος αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων και πρώην υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίτερλε τάσσεται υπέρ μιας ευρείας αναδιάρθρωσης, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ αποφεύγει ακόμα και τον όρο.
Επιφυλακτικός ως προς μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση είναι και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι πάντως αποφασισμένος να επιβάλλει τις γερμανικές θέσεις ως προς τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, διαφορετικά εκτιμάται ότι δεν θα συνυπογράψει τη σύσταση του ESM.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.