ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπό πίεση οι ιδιωτικοποιήσεις – Αναμένονται χαμηλές αποτιμήσεις

01:05 - 24 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Στο απόλυτο “μηδέν” θα φτάσουν οι συμμετοχές του δημοσίου σε εισηγμένες εταιρείες, ΔΕΚΟ και τράπεζες, μετά και τις νέες αποφάσεις του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο και αποτέλεσε το επίσημο comeback της κυβέρνησης από το “λήθαργο” των τελευταίων μηνών.
Το σχέδιο που παρουσίασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση 15 εταιρειών και την αξιοποίηση των ακινήτων και των υποδομών της χώρας, ώστε να συγκεντρωθεί το πολυπόθητο νούμερο των 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Στην τελευταία περίπτωση δε, προβλέπεται η δημιουργία ειδικού φορέα («Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας») στον οποίο θα δημιουργηθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.


Το πρόγραμμα ωστόσο βρήκε την αντίσταση πολλών μελών της κυβέρνησης, καθώς ιδιαίτερα στο ζήτημα των εισηγμένων, οι χαμηλές χρηματιστηριακές αξίες, καθιστούν το εγχείρημα εν τη γενέση δύσκολα επιτυχή. Αρκετά ήταν τα στελέχη τόσο της αγοράς όσο και της κυβέρνησης που διαφώνησαν με το χρόνο υλοποίησης του εγχειρήματος, καθώς Μάλιστα, δεδομένης της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας των ποσοστών του Δημοσίου στις εισηγμένες, το ποσό που μπορεί να συγκεντρωθεί δεν ξεπερνά τα 6,5 δισ. ευρώ.


Πιο αναλυτικά:
-Στον ΟΤΕ το Δημόσιο κατέχει 16% του μετοχικού κεφαλαίου ήτοι 550 εκατ. ευρώ
-Στον ΟΛΠ το Δημόσιο κατέχει 74,14% του μετοχικού κεφαλαίου ήτοι 260 εκατ. ευρώ
-Στον ΟΛΘ το Δημόσιο κατέχει 74,27% του μετοχικού κεφαλαίου ήτοι 100 εκατ. ευρώ
-Στον ΟΠΑΠ το Δημόσιο κατέχει 34% του μετοχικού κεφαλαίου ήτοι 1,5 δισ. ευρώ (χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Deutsche Bank AG London Branch και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος)
-Στη ΔΕΗ το Δημόσιο κατέχει 51,12% του μετοχικού κεφαλαίου ήτοι 1,3 δισ. ευρώ
-Στα ΕΛΠΕ το Δημόσιο κατέχει 35,48% του μετοχικού κεφαλαίου ήτοι 760 εκατ. ευρώ
-Στην ΕΥΔΑΠ το Δημόσιο κατέχει 61,33% του μετοχικού κεφαλαίου ήτοι 330 εκατ. ευρώ
-Στον ΕΥΑΘ το Δημόσιο κατέχει 74,02% του μετοχικού κεφαλαίου ήτοι 126 εκατ. ευρώ
Ποσοστά και αποτιμήσεις στον τραπεζικό κλάδο:
-Στο ΤΤ το Δημόσιο κατέχει 34,04% του μετοχικού κεφαλαίου ήτοι 270 εκατ. ευρώ
-Στην Αγροτική τράπεζα το Δημόσιο κατέχει 77,31% του μετοχικού κεφαλαίου ήτοι 600 εκατ. ευρώ
-Στην Εθνική Τράπεζα το Δημόσιο κατέχει 1,23% του μετοχικού κεφαλαίου ήτοι 86,9 εκατ. ευρώ
-Στην Τράπεζα της Ελλάδος το Δημόσιο κατέχει 8,93% του μετοχικού κεφαλαίου ήτοι 63 εκατ. ευρώ
-Στην Τράπεζα Πειραιώς το Δημόσιο κατέχει 2,53% του μετοχικού κεφαλαίου ήτοι 14 εκατ. ευρώ
-Στην Alpha Bank το Δημόσιο κατέχει 0,62% του μετοχικού κεφαλαίου ήτοι 15 εκατ. ευρώ


Το θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί πλέον τόσο από το Δημόσιο όσο και από τους συμβούλους είναι η αποτίμηση της υπεραξίας αυτών των ποσοστών, καθώς η μεταβίβαση του ελέγχου της ΔΕΗ ή του ΟΠΑΠ για παράδειγμα θα σηματοδοτήσει και το έλεγχο σε κερδοφόρες αγορές της χώρας. Οπως λένε όμως αρμόδια στελέχη, σε αυτήν την κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία και με τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα δεν υπάρχει πολυτέλεια για χρονοτριβές και εξαιρέσεις από τον κανόνα των ιδιωτικοποιήσεων και κάνουν λόγο για αναγκαστική στροφή σε σχέση με τις προεκλογικές διακηρύξεις και δεσμεύσεις.


Και καθώς προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις και τα σχέδια αξιοποίησης για τις εταιρίες για τις οποίες έχουν επιλεγεί σύμβουλοι, μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής συμβούλων αποκρατικοποιήσεων, για τη ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνα, τους Περιφερειακούς Αερολιμένες, τα Περιφερειακά Λιμάνια.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:37 - 24 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.