ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Stark: "Έτοιμη η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια αν χρειαστεί"

13:53 - 25 Μαϊ 2011 | Οικονομία
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια και πάλι αν χρειαστεί, είπε ο Juergen Stark, μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου την Τετάρτη.

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή για το αν η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων μετά την αύξησή τους στο 1,25% τον Απρίλιο, ο Stark απάντησε: "Αν χρειαστεί".
"Υποθέτουμε ότι η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης θα συνεχιστεί. Άρα για αυτό τον λόγο υπάρχει μικρότερη ανάγκη για χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική", συμπλήρωσε.
O Stark είπε ότι η τράπεζα δεν θα αντιδράσει αυτόματα στην πρόσφατη επιτάχυνση του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 2,8% τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδο από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
"Αυτή η άνοδος του πληθωρισμού πυροδοτείται κυρίως από τις τιμές των εμπορευμάτων. Για το 2011 κατά μέσο όρο αναμένουμε πληθωρισμό 2,5%", δήλωσε ο Stark.
"Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να πρέπει να παρακολουθούμε αυτή την άνοδο του πληθωρισμού για να διαπιστώσουμε αν είναι πρόσκαιρο φαινόμενο ή αν στις τιμολογήσεις και στον καθορισμό των μισθών υπάρχει ο κίνδυνος δευτερογενών επιπτώσεων".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.