ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αφορολόγητο και φοροαπαλλαγές στο «μάτι» της τρόικας

01:08 - 26 Μαϊ 2011 | Οικονομία
H τρόικα επέστρεψε και άρχισε το κόψε – ράψε στα μέτραπου θα πρέπει να προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Το υπουργείο Οικονομικών αρχίζει σιγά σιγά να σχηματοποιεί το είδος των μέτρων ύψους 1,6 δισ. ευρώ για το 2011 που αφέθηκαν σε εκκρεμότητα κατά την ανακοίνωση των βασικών αρχών του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Η μετάταξη των προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό, η περικοπή των φοροαπαλλαγών, το ψαλίδισμα του αφορολόγητου ορίου και ο ειδικός φόρος στα αναψυκτικά αποτελούν το πεδίο προβληματισμού του οικονομικού επιτελείου, το οποίο ωστόσο φαίνεται να καταλήγει σε ηπιότερες θέσεις.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κ. Γ. Καπελέρης σε συνέντευξή του στον Φλας, η κυβέρνηση εξετάζει πράγματι τη μετάταξη κάποιων προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ πλην όμως αυτή δεν αφορά την αγορά των προϊόντων αλλά την τιμή με την οποία προσφέρονται αυτά σε χώρους εστίασης. Η μόνη σκέψη, τόνισε χαρακτηριστικά, η οποία συζητιέται και τίθεται από την τρόικα είναι να μεταταγεί ο κλάδος της εστίασης και των εστιατορίων στον υψηλό συντελεστή και αυτό από το φθινόπωρο προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές. Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες επερχόμενες ρυθμίσεις ο κ. Καπελέρης ανέφερε τα εξής:

- Αφορολόγητο όριο: Είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζει και όπως εκτιμά δεν θα αφορά στους συνταξιούχους. Μπορεί να υποστηρίζεται σήμερα ότι το αφορολόγητο ανέρχεται στις 12.000 ευρώ επί της ουσίας όμως είναι στις 6.000 ευρώ γιατί το υπόλοιπο είμαστε υποχρεωμένοι να το κλείσουμε με τις αποδείξεις. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΟΟΣΑ που εφαρμόζουν οριζόντια το αφορολόγητο (8 στις 34 χώρες) διατηρώντας μάλιστα το υψηλότερο αφορολόγητο.

- Φοροαπαλλαγές: Η Ελλάδα είναι επίσης από τις λίγες χώρες που δεν έχουν τεθεί ποτέ όροι για το ύψος των απαλλαγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 από τα 98 δισ. ευρώ που δηλώθηκαν ως εισόδημα τα 68 δισ. ευρώ δεν φορολογήθηκαν καθόλου λόγω αφορολογήτου και άλλων απαλλαγών. Άρα στην προκειμένη περίπτωση που πράγματι αναγνωρίζεται ότι λόγω της ύφεσης υπάρχει πρόβλημα στα έσοδα θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν πρόκειται για περικοπή φοροαπαλλαγών, διευκρινίζει ο κ. Καπελέρης αλλά για διαφορετικό τρόπο υπολογισμού τους. Ειδικότερα εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει έκπτωση φόρου αντί της έκπτωσης εισοδήματος.

Εξάλλου με σημαντικά αυξημένους ρυθμούς προχωράει η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φoρολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων μέσω του συστήματος Taxisnet , ο αριθμός των οποίων έχει ξεπεράσει ήδη το 1 εκατ. μέχρι τις 24 Μαίου. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 117% σε σχέση με την αντίστοιχη ημερομηνία του προηγούμενου έτους, ενώ συνολικά το 2010 είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 1.126.073 έντυπα Ε1. Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η ηλεκτρονική υποβολή των συνυποβαλλόμενων εντύπων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι ηλεκτρονικές υποβολές των εντύπων Ε2 και Ε3 για οριστικοποιημένες υποβολές του Ε1, έχουν φτάσει για το μεν Ε2 στις 493.955 υποβολές, παρουσιάζοντας αύξηση 272% σε σχέση με πέρυσι, ενώ για το δε Ε3 οι υποβολές έχουν φτάσει τις 369.810 με αντίστοιχη αύξηση της τάξης του 433%. Για διευκόλυνση των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΓΓΠΣ (http://www.gsis.gr/faq/) δεκάδες ερωτήσεις που λαμβάνει συχνά το κέντρο τεχνικής υποστήριξης μαζί με τις απαντήσεις τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:24 - 26 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.