ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα πρόταση της ΕΚΤ για την Ελλάδα - Αντικατάσταση παλαιών ομολόγων με νέα

11:08 - 26 Μαϊ 2011 | Οικονομία
(upd) Και νέα λύση ενάντια στο ελληνικό πρόβλημα εξετάζει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, στο "τραπέζι" έχει πέσει μία πρόταση ανάλογη με την αποκαλούμενη "Πρωτοβουλία της Βιέννης", κατά την οποία οι ομολογιούχοι δεσμεύονται δημόσια να αγοράσουν νέα ομόλογα από την ελληνική κυβέρνηση σε αντικατάσταση αυτών που λήγουν.
Το παρακτορείο επικαλούμενο αναλυτές της Citigroup και της Deutsche Bank αναφέρει ότι στο "μικροσκόπιο" της ΕΚΤ έχει μπει η παραπάνω εναλλακτική λύση για το ελληνικό πρόβλημα, ύστερα από την ανακοίνωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, τότε η Τράπεζα θα βάλει "φρένο" στην άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών με εγγυήσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Πάντως σύμφωνα με το Bloomberg, την παραπάνω λύση υποστηρίζει τουλάχιστον το μισό ΔΣ της ΕΚΤ, την οποία σημειωτέον ότι είχε αναφέρει και ο επίτροπος Olli Rehn και η οποία ουσιαστικά είναι το σχέδιο που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ το 2009 για την ανατολική Ευρώπη.

«Χωρίς αυτές τις προειδοποιήσεις από την ΕΚΤ, οι Έλληνες δεν θα είχαν προχωρήσει στην ανακοίνωση νέων μέτρων» εκτιμά ο Juergen Michels, επικεφαλής ανάλυσης της Citigroup για την ευρωζώνη. Και συμπλήρωσε: «Η ΕΚΤ από νωρίς έχει δείξει ότι μπορεί να κάμψει τους κανόνες».

«Υπάρχουν όρια στην δέσμευση της ΕΚΤ περί μη αναδιάρθρωσης χρεών» αναφέρει και η Deutsche Bank σε έκθεσή της και συμπληρώνει: «Εάν η ΕΚΤ παραμείνει σε αυτή την θέση, τότε θα επωμιστούν την ευθύνη της επακόλουθης κρίσης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Θα αναλάβει λοιπόν η ΕΚΤ την ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης; Πραγματικά αμφιβάλουμε».
Τελευταία τροποποίηση στις 20:08 - 26 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.