ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεν: Ο χρόνος εξαντλείται...Βρείτε τα - Σαμαράς: Έχουμε Σύνταγμα...

19:44 - 27 Μαϊ 2011 | Οικονομία
(upd) Τη λύπη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτυχία να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα σχετικά με την οικονομική προσαρμογή, ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση χρέους, εκφράζει σε γραπτή δήλωσή του ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν.
Ο κοινοτικός επίτροπος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη διακομματικής συμφωνίας για στήριξη στο κοινό πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ. «θα πρέπει να βρεθεί σύντομα συμφωνία. Ο χρόνος εξαντλείται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με το Φιλανδό επίτροπο «είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να υιοθετήσουν εποικοδομητική στάση και να υποστηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος.

Το εύρος της πρόκλησης αποτελεί τεστ για την ελληνική κοινωνία συνολικά και για το λόγο αυτό απαιτεί τη συμβολή όλων των κομμάτων και των πολιτών», καταλήγει ο Ολι Ρεν.

Τρισέ: Αφήστε την αναδιάρθρωση... προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις

 

Για ακόμη μία φορά επέμεινε εναντίον της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ πιέζοντας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά και πλήρως το πρόγραμμα», τονίζει ο κ. Τρισέ στην εφημερίδα «Aachener Zeitung. «Είναι πολύ σημαντικό να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος, προκειμένου να ανοίξει σταθερά ο δρόμος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», λέει ο κ. Τρισέ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισημαίνει ότι είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Γερμανίας «να προχωρήσει η Ελλάδα στην πορεία της οικονομικής προσαρμογής και να είναι ένας σταθερός εταίρος στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη».

 

Το θέατρο του παραλόγου με τη διάσωση της Ελλάδας…

 

Το θέατρο του παραλόγου παίζεται με την τύχη της πέμπτης δόσης και τη διάσωση της Ελλάδας! Ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί δεν συμφώνησαν σε τίποτα στην Ελλάδα, στο εξωτερικό οι μέχρι χθες απειλές ότι δεν πρ΄λοκειται να πάρουμε τα χρήματα έχουν αρχίσει και κοπάζουν. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωνε χθες ότι δεν θα βάλει η χώρα του λεφτά για την Ελλάδα, αν δεν βάλει πρώτα το ΔΝΤ και την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, δήλωνε ότι η Ελλάδα θα πάρει κανονικά την Πέμπτη δόση!

Ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε την Πέμπτη ότι δεν είναι κατοχυρωμένη η πέμπτη δόση και πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καλύψουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy είπε την Παρασκευή ότι η χώρα του τάσσεται κατά οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης χρέους στην ευρωζώνη, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπεραμυνθεί και θα στηρίξει το ευρώ καθώς και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ευρωζώνης.

Ερωτώμενος τι συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel στα πλαίσια της Συνόδου του G8, o Sarkozy είπε: "Tι συζητήσαμε; Την απόλυτη, πλήρη και αμετάκλητη στήριξή μας στο ευρώ, για την σταθερότητα και την αξιοπιστία του". Ο Sarkozy πρόσθεσε ότι η Γαλλία απορρίπτει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του είδους που προτείνεται από ορισμένους για την Ελλάδα.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη στήριξή τους στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς της ελληνικής κρίσης χρέους και πως η στήριξη στην ελληνική κρίση αποτελεί σημαντικό πολιτικό μήνυμα, που έχει σκοπό να δείξει ότι η επίλυση της ελληνικής κρίσης συνάδει με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Και βεβαίως για το τι μέλλει γενέσθαι ως προς την ελληνική κρίση χρέους, την απάντηση έδωσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο υπηρεσιακός επικεφαλής του ΔΝΤ John Lipsky ο οποίος είπε ότι τo πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο έχουν στηρίξει η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους της, δήλωσε την Παρασκευή. "Έχουμε δρομολογήσει ένα πρόγραμμα με τις ελληνικές αρχές, που έχει τη στήριξη τη δική μας και των Ευρωπαίων εταίρων μας, και αυτό το πρόγραμμα δεν προβλέπει καμία αναδιάρθρωση ή αναμόρφωση (reprofiling) ή οτιδήποτε άλλο", είπε ο Lipsky σε συνέντευξή του στη Γαλλία με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:29 - 27 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.