ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύο εβδομάδες αγωνίας για την πέμπτη δόση...

00:28 - 30 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Το Spiegel ξανακτύπησε. Αυτή τη φορά έθιξε το ζήτημα της επόμενης δόσης εκφράζοντας ανοικτά τις αμφιβολίες που έχουν λίγο πολύ εκφραστεί από πολλές πλευρές τις τελευταίες ημέρες, αναφέροντας ότι στην επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας διαπιστώνεται «πλήρη αδυναμία της Ελλάδας να επιτύχει τους στόχους προσαρμογής».
Παρά τις διαψεύσεις τόσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και από την Αθήνα, οι καθυστερήσεις και οι διαπραγματεύσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής έχουν δημιουργήσει ένα άκρως αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας. Το κλίμα αυτό δε, έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες και από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι αφενός πιέζουν την ελληνική πολιτική σκηνή για συναίνεση στην πρόοδο του προγράμματος προσαρμογής, και αφετέρου υπονοούν και την διακοπή των δόσεων από το ΔΝΤ. Ωστόσο, η προχθεσινή προειδοποιητική δήλωση του κ. Γιούνκερ για το ενδεχόμενο να μην καταβάλει το δικό του μερίδιο βοήθειας από τη πέμπτη δόση το ΔΝΤ θα πρέπει να ερμηνευθεί ως άσκηση πίεσης εκ μέρους του τόσο προς την Ελλάδα για να αποδεχθεί το πακέτο με τους νέους σκληρούς όρους λιτότητας και τις ιδιωτικοποιήσεις όσο και να θέσει προ των ευθυνών τους εκείνους τους εταίρους της Ευρωζώνης (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία κ.λπ.) που εκφράζουν επιφυλάξεις για τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Spiegel, το κλιμάκιο της τρόικας που αξιολογεί τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, στην τριμηνιαία έκθεση που θα επιδοθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ και ΕΚΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει σε όλους τους προσυμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους. Το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Ως λόγος αναφέρεται ότι η Ελλάδα συνεχίζει να δαπανά περισσότερα από όσα είχαν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα βοήθειας. Επιπρόσθετα τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται των στόχων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κλιμάκιο της τρόικας προειδοποιεί ότι οι αποκλίσεις από την εφαρμογή του προγράμματος θα έχουν «μοιραίες συνέπειες» με νέα πλήγματα στην πιστοληπτική φερεγγυότητα της χώρας.

Από τη μεριά τους οι χώρες της Ευρωζώνης θα καθορίσουν τη στάση τους για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας καταβάλλοντας την πέμπτη δόση του δανείου, αφού προηγουμένως μελετήσουν την έκθεση που θα τους υποβάλει η τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την προβλεπόμενη απόδοση των νέων δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση για να “εξευμενίσει” τα πνεύματα των Ευρωπαίων προσπαθεί να δεσμευτεί στις επιταγές της τρόικα για τα διαρθρωτικά μέτρα, που αφορούν νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ. Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα είναι κυρίαρχο αίτημά τους και βέβαια δεν πρόκειται να δεχθούν νέες προσλήψεις. Η τρόικα παράλληλα απαιτεί την πώληση δημοσίων επιχειρήσεων και ακινήτων σε άμεσο χρόνο, προκειμένου να γράψει θετική αξιολόγηση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ.

Ωστόσο τα μέτρα που έχουν “κλειδώσει” μόνο για το 2011:

- Τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή που ανέρχεται σήμερα στο 13% στο 23% από τον επόμενο μήνα

- Αύξηση των τελών κυκλοφορίας από το 2012.

- Επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο

- Επιβολή ειδικού φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς)

- Κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων χωρίς κοινωνικό ή αναπτυξιακό όφελος

- Έκτακτη εισφορά σε όσους κατέχουν σκάφη αναψυχής, πισίνες, πολυτελή αυτοκίνητα και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

- Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα

- Τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων

- Εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον προσεχή Οκτώβριο

- Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο.

- Μείωση του αφορολογήτου ορίου στα επίπεδα των 8.000 ευρώ από 12.000 που είναι σήμερα

- Αλλαγή του μέτρου των αποδείξεων. Μελετάται η αύξηση του ποσοστού με βάση το οποίο υπολογίζονται οι ετήσιες αποδείξεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επόμενη αξιολόγηση θα περιέχει μέσα “αλήθειες” που θα οδηγήσουν τη κυβέρνηση σε νέα μέτρα και περισσότερη προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2011. Το θέμα πάντως της συναίνεσης φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πορεία της οικονομίας και της εξυπηρέτησης του χρέους και των αναγκών της λειτουργίας του κράτους. Δεδομένου του ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, πηγές αναφέρουν ότι τελικά θα υπάρξει διευθέτηση των διαφορών το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ώστε να υπάρχει χρόνος να ετοιμαστεί η έκθεση προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:25 - 30 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.