ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tα νέα σενάρια για το χρέος περιλαμβάνουν ξένη επιτροπεία, ευρω/ομόλογα, bad bank και reprofiling

12:02 - 30 Μαϊ 2011 | Οικονομία
(upd 2) Nέα σενάρια επανέρχονται στο προσκήνιο ως προς τη διαχείριση του υπέρογκου ελληνικού δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, εξετάζει την δημιουργία μιας "bad bank" στα πρότυπα της Ισπανίας, η οποία θα αναλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο των κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών σε μια προσπάθεια να τις καταστήσει πιο ελκυστικές σε επίδοξους επενδυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Η "bad bank", που δημιουργείται για να απορροφήσει τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών, θα μπορούσε για παράδειγμα να συστηθεί για την περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που συμπεριλαμβάνεται στο πρώτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, ανέφερε Το Βήμα της Κυριακής.

"Στα πρότυπα των προβληματικών ισπανικών ταμιευτηρίων (cajas), το υπουργείο Οικονομικών μελετά προτάσεις για την εφαρμογή της ιδέας στα καθ'ημάς", ανέφερε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα αξίας 50 δις ευρώ περίπου. Τα ομολόγα έχουν χάσει μεγάλο μέρος της ονομαστικής τους αξίας με το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους, ενώ πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συνεπαγόταν επιπλέον ζημίες για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Την ίδια ώρα τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και στα σαλόνια των Βρυξελλών. Το Eurogroup επεξεργάζεται σενάρια αναμόρφωσης (reprofiling) του ελληνικού χρέους, δήλωσε το Σάββατο σε συνέδριο στη Λεμεσό ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jan Kees De Jager.

"To Eurogroup διερευνά την αναμόρφωση, τι μπορεί να γίνει σχετικά με αυτήν, εάν είναι δυνατή χωρίς να αποτελεί πιστωτικό επεισόδιο", είπε ο De Jager σε δημοσιογράφους. "Πρόκειται για έρευνα και πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματά της", είπε ο De Jager.

Αυτά, ενώ ο Όλι Ρεν εξακολουθεί να πιέζει για συναίνεση προκειμένου να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ.

"Τον Φεβρουάριο προειδοποιήσαμε (την Ελλάδα) για ορισμένους κινδύνους. Από τότε, η Αθήνα έχει αποκλίνει κάπως από το αρχικό σχέδιο εξυγίανσης", είπε ο Rehn στο γερμανικό περιοδικό Spiegal.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι συζητήσεις για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν αποσπάσει την προσοχή της κυβέρνησης από τον στόχο των μεταρρυθμίσεων.

"Οι Έλληνες άρχισαν να συζητούν για αναδιάρθρωση. Αυτό φρέναρε την ορμή τους να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για παράδειγμα, δεν εφαρμόστηκε με την επιτυχία που έπρεπε".

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012 είναι πια "πολύ φιλόδοξος στόχος", συμπλήρωσε ο Rehn. Για την πληρωμή της πέμπτης δόσης από τα δάνεια της τρόικας, ο Rehn παρατήρησε ότι η ΕΕ θέτει τους ίδιους όρους με το ΔΝΤ και ότι η Ευρώπη θα λάβει τις αποφάσεις της μετά την έκθεση προόδου της τρόικας.

Ο στόχος για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης άνω του 5% του ΑΕΠ για μακρά περίοδο δεν είναι αδύνατη και έχει επιτευχθεί και σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, είπε ο Rehn.

"Tο καίριο ερώτημα είναι εάν η πολιτική τάξη της Ελλάδας έχει τη θέληση να πετύχει αυτόν το στόχο και αν η κοινωνία διαθέτει αρκετή αντοχή. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή".

To Spiegel ανέφερε ακόμα ότι η τρόικα συμπεραίνει στην έκθεσή της ότι η Ελλάδα απέτυχε σε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί στο μνημόνιο. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέψευσε πάντως το δημοσίευμα. "Δημοσιεύματα σαν και αυτά στο Spiegel δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα", είπε σε παρέμβασή του στο τηλεοπτικό κανάλι Mega. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η έκθεση θα είναι θετική για τη χώρα", είπε ο Παπακωνσταντίνου.

Financial Times

Το αντάλλαγμα της χορήγησης της δανειακής στήριξης που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι για την Ελλάδα αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times...

Το αντάλλγαμα προβλέπει την εξωτερική παρέμβαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην ελληνική οικονομία όπως η συμμετοχή στην είσπραξη των φόρων και στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με πηγές οι οποίες παρακολουθούν τις εν λόγω συνομιλίες και τις οποίες επικαλούνται οι FT, η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει και κίνητρα για τους ιδιώτες κατόχους ελληνικού χρέους να προχωρήσουν εθελοντικά στην επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των ομολόγων, καθώς και ένα νέο γύρο μέτρων λιτότητας.

Αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το ήμισυ των 60 - 70 δισ. ευρώ νέας χρηματοδότησης που θα χρειασθεί η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2013 θα μπορούσε να αποδοθεί με νέα δάνεια. Σύμφωνα με το σχέδιο ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού θα μπορούσε να καλυφθεί από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων την αλλαγή στους όρους αποπληρωμής του υφιστάμενους χρέους για τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Στο εν λόγω δημοσίευμα τονίζεται ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα επιμένει κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «πιστωτικό γεγονός». Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχει στις συνομιλίες, υποστήριξε πως οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ μπορούν να ξεπεραστούν αν η αναδιάταξη του χρέους είναι δομημένη σωστά.

Ευρω/ομόλογο

"Πραγματική ευρωπαική λύση" χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέϊντερς την έκδοση του ευρω-ομολόγου στην κρίση αυτήν και περαιτέρω κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης να συναινέσουν σε παρόμοια προοπτική, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Belga». «Κατανοώ, που η ιδέα προκαλεί κάποιες επιφυλάξεις, ιδίως στη Γερμανία, όμως αποτελεί μία λύση, που μού φαίνεται λογική. Πάντως, γρήγορα ή αργά, θα υπάρξουν τα ευρω-ομόλογα», τόνισε ο κ. Ρέϊντερς, ο οποίος συγχρόνως απέκλεισε ρητά--να αναδιαρθρωθεί το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, ή η Αθήνα να φύγει απ το ευρώ. «Τον ενιαίο χαρακτήρα της ευρωζώνης, πρέπει να τον διαφυλάξουμε. Βρίσκω ότι είναι ανόητο να μη γίνεται η συζήτηση γιά το ευρω-ομόλογο. Οι υπουργοί Οικονομικών στην ευρωζώνη θα συνεδριάσουν ξανά την 20η Ιουνίου. Εχουμε, δηλαδή, τον χρόνο, γιά να εξετάσουμε διάφορες υποθέσεις και ας το εκμεταλλευτούμε αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:09 - 30 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.