ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε νέα δίκη παραπέμπονται τα πρώην μέλη της ΔΕΚΑ

19:04 - 07 Ιουλ 2006 | Οικονομία
Σε δίκη παραπέπονται εκ νέου τα πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΚΑ. Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ’ αρίθμ. 1526/2006 ομόφωνη απόφασή του, αναίρεσε την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με την οποία είχαν αθωωθεί τα πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας «Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών» (ΔΕΚΑ).
Κατόπιν αυτού, παραπέμπονται σε νέα δίκη τα πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΚΑ, προκειμένου να δικαστούν σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, τα μέλη του δ.σ. της ΔΕΚΑ παραπέμπονται να δικαστούν σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία (άρθρα 256 και 263 Ποινικού Κώδικα), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου.

Στην απόφαση του Ποινικού Τμήματος υπογραμμίζεται ότι από τη νομοθεσία προκύπτει ότι η ΔΕΚΑ αποτελεί ένα ιδιόμορφο νομικό πρόσωπο, που ανήκει εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο, με κεφάλαια του δημοσίου και διοικείται ουσιαστικά από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο ’ρειος Πάγος επισημαίνει ότι το Εφετείο το οποίο έκρινε ότι επρόκειτο για ελάττωση της περιουσίας της ΔΕΚΑ, δηλαδή ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, εσφαλμένα ερμήνευσε και εφάρμοσε το νόμο, γιατί επρόκειτο για ελάττωση δημόσιας περιουσίας, η διαχείριση της οποίας είχε ανατεθεί στη ΔΕΚΑ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.