ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πρώτες αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

19:56 - 07 Ιουλ 2006 | Οικονομία
Αλλάζουν όλα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Με τροπολογία που κατέθεσε πριν από λίγο η κυβέρνηση στην Βουλή εγκαινίασε τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Έτσι:

  • Συγκροτείται ειδική επιτροπή «σοφών» με αρμοδιότητα να υποβάλει πρόταση με τα επαγγέλματα που θα χαρακτηρίζονται ως βαρέα και ανθυγιεινά. Η επιτροπή θα πρέπει να συγκροτηθεί μέσα σε τρεις μήνες από την ψήφιση της τροπολογίας δηλαδή το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. Η επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της έναν χρόνο προκειμένου να καταλήξει στην νέα λίστα επαγγελμάτων.
  • Οι αλλαγές θα ισχύσουν για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2008. Έτσι, δεν θα θιγούν τα δικαιώματα κάποιου ο οποίος εργάζεται σε ένα επάγγελμα το οποίο χαρακτηρίζεται σήμερα ως «ανθυγιεινό» αλλά θα πάψει να χαρακτηρίζεται ως τέτοιο μετά την 1η Ιανουαρίου 2008.
  • Όποιος ασκεί σήμερα ένα επάγγελμα το οποίο δεν είναι «βαρύ και ανθυγιεινό» αλλά θα χαρακτηριστεί ως τέτοιο μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, έχει το δικαίωμα να υπαχθεί στον καινούργιο κανονισμό. Φυσικά, θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά κάποιο σημαντικό ποσό καθώς τα «βαρέα και ανθυγιεινά» ένσημα είναι πιο ακριβά από τα κανονικά. Το πλεονέκτημα από αυτή την αλλαγή, θα είναι η απόκτηση του δικαιώματος να βγει γρηγορότερα στη σύνταξη.
  • Για αυτούς οι οποίοι ασκούν σήμερα ένα «βαρύ και ανθυγιεινό» επάγγελμα το οποίο θα παραμείνει στη λίστα της επιτροπής, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα.

Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών έχει ως εξής:

    1. Σε τρεις μήνες από την ψήφιση της τροπολογίας θα συσταθεί η επιτροπή με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης
    2. Μέσα σε έναν χρόνο από τη σύστασή της, η επιτροπή θα πρέπει να έχει παραδώσει το πόρισμά της.
    3. Πριν την 31η Δεκεμβρίου 2007, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει προεδρικό διάταγμα με την καινούργια λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, οι άνδρες που εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα μπορούν να βγουν στη σύνταξη με 4500 ένσημα σε ηλικία 60 ετών ή με 10.500 ένσημα σε ηλικία 55 ετών (ή 53 ετών με την διαφορά ότι θα πάρουν μειωμένη σύνταξη). Οι γυναίκες, σε κάθε περίπτωση βγαίνουν στη σύνταξη σε ηλικία 55 ετών (ή 53 ετών με μειωμένη). Όσοι βγαίνουν στη σύνταξη με 4.500 ένσημα, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 3.600 ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά και να έχουν αποκτήσει τα 100 μέσα στα τελευταία 13 χρόνια. Γι’ αυτούς που θα βγουν στη σύνταξη με 10.500 ένσημα θα πρέπει να έχουν 7.500 ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.