ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την κατάσταση στα χέρια του προσπαθεί να πάρει ο Juncker – Αύριο κρίσιμο τετ-α-τετ με τον Γ. Παπανδρέου

01:49 - 02 Ιουν 2011 | Οικονομία
Τους όρους της ΕΕ για τη χορήγηση νέου δανείου στην Ελλάδα, αναμένεται να θέσει την έκτακτη συνάντηση της Παρασκευής με τον Γ. Παπανδρέου, ο επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker. Όπως έγινε γνωστό χτες το βράδυ, οι δύο άντρες θα συναντηθούν αύριο για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την αξιολόγηση της Τρόικας, καθώς και τις νέες δεσμεύσεις που θα λάβει η κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.
Ο Juncker έχει ήδη ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες να περνά μηνύματα τόσο προς τους Ευρωπαίους όσο και την ίδια την Ελλάδα, καθιστώντας σαφές ότι η κατάσταση έχει περιέλθει σε κρίσιμο σημείο. Μάλιστα, την Τρίτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους καθώς και ένα "νέο πρόγραμμα" αν η Ελλάδα πετύχει όλες τις μεταρρυθμίσεις και όλους τους δημοσιονομικούς στόχους.

"Οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση επαρκής. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να εξεταστούν μόνο αν η Ελλάδα δείξει ότι έχει επανέλθει στο σωστό δρόμο σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό και τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί το δρόμο της σε θέματα προϋπολογισμού για το 2011, πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις μεγαλύτερες απ' όσο αρχικά προβλεπόταν το 2011, πρέπει να προχωρήσει με μία σειρά από δομικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει διακομματική συναίνεση για όλα αυτά", τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, μία εβδομάδα πριν προειδοποιούσε την Ελλάδα ότι πρέπει να γνωρίζει ότι η αλληλεγγύη έχει τα όριά της, αν ο κόσμος στην Ευρώπη αποκτήσει την εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά δεν επιδεικνύει την αναγκαία αποφασιστικότητα.

Η επόμενη δόση ύψους 12 δις ευρώ των δανείων διάσωσης, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, είναι κρίσιμη για την κάλυψη άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών ύψους 13,7 δις ευρώ. Η μη εξασφάλισή της θα σήμαινε στάση πληρωμών.

Παράλληλα, ο Juncker έχει προσπαθήσει να πιέσει τους Ευρωπαίους να έλθουν γρήγορα σε μία συμφωνία για την πρόσβαση της Ελλάδας στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF), αφού το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη φαίνεται διχασμένη αναφορικά με το ζήτημα της αναδιάταξης χρέους και τις συνέπειες που μπορεί αυτή να έχει σε ολόκληρη τη ζώνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.