ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kλειδώνει το μεσοπρόθεσμο - Η Ε.Ε. περιμένει το ΔΝΤ για την 5η δόση - Σκληρό ευρώ από Μέρκελ - Νέα σενάρια αναδιάρθρωσης

08:42 - 02 Ιουν 2011 | Οικονομία
Με την Μέρκελ να υπεραμύνεται του σκληρού ευρώ, "κλείνει" σήμερα Πέμπτη η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – τρόικας για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2011 - 2015. Το τελικό σχέδιο που θα έχει τη μορφή νόμου – πλαισίου θα κατατεθεί – το πιο πιθανό- τη Δευτέρα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και την ίδια ημέρα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAΖ ανέφερε ότι πρέπει πλέον να θεωρείται βεβαίο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα καταβάλει το μερίδιό του στην πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου, γεγονός το οποίο διέψευσε αργότερα η Γερμανία, ενώ και ο κυβερνητικός , εκπρόσωπος, κ. Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία ενημέρωση για τα αναγραφέντα στο γερμανικό Τύπο περί αρνήσεως του ΔΝΤ να καταβάλει τη συμμετοχή του για την 5η δόση.

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι η καταβολή των επόμενων δόσεων της βοήθειας προς την Ελλάδα θα γίνει από κοινού με το ΔΝΤ. Πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα του ΔΝΤ, των εταίρων της Ευρωζώνης και της Κομισιόν και "αναμένω ότι μόνο από κοινού μπορεί να συνεχιστεί αναφορικά και με το ζήτημα της καταβολής των επόμενων δόσεων", ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Tαυτόχρονα ο κ. Κότχαους έθεσε τρεις προϋποθέσεις για ενδεχόμενη πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα.

- Να ενταθούν οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής με επιπρόσθετα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

- Να διαμορφωθεί ένα "πολύ συγκεκριμένο", όπως είπε, πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς καθυστερήσεις.

-Να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές.

Την πραγματικότητα σχετικά με τη "βοήθεια" προς την Ελλάδα, ότι δηλαδή κανείς δεν της χαρίζει χρήματα αλλά της δανείζει, και μάλιστα εισπράττοντας γι αυτό όχι και ευκαταφρόνητους τόκους, παραδέχεται η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της στην έγκυρη αυστριακή εφημερίδα "Βίνερ Τσάιτουνγκ" .

Εξάλλου, «οι πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα απομακρύνονται», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου άρθρου της βελγικής οικονομικής εφημερίδας L' ECHO, στο οποίο επισημαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι κατευθύνονται προς ένα συμβιβασμό, σχετικά με τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα μια πιο 'αυστηρή λιτότητα' και τη στράτευση ιδιωτών δανειστών, οι οποίοι ενδέχεται να δεσμευτούν να εξαγοράσουν το ελληνικό χρέος.

Συνεχίζεται η συζήτηση για αναδιάρθρωση

Η περιπλοκότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών ίσως να εμποδίσει την οποιαδήποτε μορφή re-profiling ή restructuring του ελληνικού χρέους για φέτος, σύμφωνα με τους αναλυτές, όμως δεν την βγάζει εκτός του ελληνικού μενού για το μακροπρόθεσμο διάστημα.

Οι γαλλίδα υπουργός οικονομικών Christine Lagarde δήλωσε πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι εκτός του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων, ενω στελέχη του ΔΝΤ δήλωσαν επίσης ότι δεν συμφωνούν με το restructuring. Οι πολιτικοί και οι χαράσσοντες πολιτική σταθερά αρνούνται το γεγονός, όμως οι αγορές περιμένουν στην γωνία να δούν το οποιοδήποτε πρώτο σημάδι πως η Ελλάδα οδεύει προς haircut και default.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι επενδυτές, ότι και να λένε οι αξιωματούχοι, είναι βέβαιο ότι θεωρούν την αναδιάρθρωση αναπόφευκτη. Ωστόσο σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή για την περιοχή της Ευρώπης της Eurasia Group, Μujtaba Rahman, είναι δύσκολο να δεχθούν οι πολιτικοί της ΕΕ το default ή το restructuring της Ελλάδας μέσα στο 2011.

Οπως σημειώνει, αν και η Γερμανία σπρώχνει ήσυχα-ήσυχα προς κάποιου είδους αναδιάρθρωση στο βραχυπρόθεσμο διάστημα έτσι ώστε να προστατέψει τα συμφέροντα του τραπεζικού της κλάδου που έχει μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα, η Κομισιόν και η ΕΚΤ παραμένουν αντίθετες, όπως και κάποια ισχυρά κράτη, δηλ. η Γαλλία. Αυτή η διάσταση απόψεων, όπως τονίζει ο αναλυτής, σημαίνει πως δεν θα υπάρξει σημαντικη κινητοποίηση γύρω από το ελληνικό θέμα φέτος.

Pimco

Την Τρίτη δημοσιεύματα ανέφεραν πως η γερμανική πλευρά μαλακώνει την στάση της την στιγμή που η ΕΕ προσπαθεί να οργανώσει το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα η Κομισιόν, σύμφωνα με τον Rahman, θα βάλει όλο το βάρος της στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που είναι και όρος του bailout. Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα κρατήσουν ανάλογη στάση κι έτσι μέχρι τα τέλη του έτους θα δούμε να υπάρχει έμφαση στην διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και στα φορολογικά της Ελλάδα.

Ομως, σύμφωνα με τον επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της PIMCO, Andrew Bosomworth, αν και πολιτικά ο άνεμος φαίνεται να πηγαίνει αντίθετα στο restructuring, υπάρχουν πολλές δυνάμεις που δεν μπορούν να ελέγξουν οι πολιτικοί.

Όπως σημειώνει, οι πολιτικοί δεν είναι μία ομογενής ομάδα, έχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Και αυτός είναι ένας λόγος γιατί βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα δηλώσεις, διαψεύσεις και πισωγυρίσματα. Οι πολτικοί και όσοι χαράσσουν πολιτική, ελέγχουν πολλά αλλά όχι και τα πάντα και ένα από αυτά που δεν μπορούν να ελέγξουν είναι η «συμπεριφορά του πλήθους», όπως υπογραμμίζει ο Bosomworth.

Για παράδειγμα, εάν ξαφνικά υπάρξει μαζική και τεράστια φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, ή μαζικές και συνεχόμενες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις ενάντια στην λιτότητα και την ιδιωτικοποιήσεις, τότε τα σχέδια των πολικών γύρω από το «όχι» που έχουν πει για το default της Ελλάδας, θα αλλάξουν.

Σύμφωνα με τον Bosomwοrth, οι πολιτικοί δεν πρόκειται ομως να περιμένουν να δουν εάν συμβεί κάτι τέτοιο. Η προσαρμογή στην Ελλάδα μετρά ήδη έναν ολόκληρο χρόνο και σύντομα η ομάδα του «πριν-την-αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της. Ολα τα στοιχεία δείχνουν πως το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν δούλεψε και συνεπώς, χρειάζεται να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Όπως ο ίδιος πιστεύει, πολύ σύντομα όλοι αυτοί που φώναζαν ότι είναι αντίθετοι στην αναδιάρθρωση, θα αλλάξουν γνώση και θα πουν «ας της δώσουμε μία ευκαιρία»…

Όπως καταλήγει ο αναλυτής, η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της εάν το θέλει. Ομως για να το κάνει πρέπει να προχωρήσει με ιδιωτικοποιήσεις πολύ περισσότερες των 50 δις ευρώ, και πρέπει παράλληλα να αυξήσει πάρα πολύ τα φορολογικά της έσοδα, συγκρατώντας τις δαπάνες, χωρίς να καταστραφεί εντελώς η οικονομική ανάπτυξη.

Για να πετύχει κάτι τέτοιο, θα χρειαστούν πάρα μα πάρα πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό, και εδώ ακριβώς είναι που μπαίνει στην εξίσωση η «ψυχολογία του πλήθους», η οποία μπορεί να φέρει την αναδιάρθρωση στην ελληνική πραγματικότητα.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:55 - 02 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.