ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Γιατί κολλάει η χρηματοδότηση της Ελλάδας - H Γερμανία περιμένει το ΔΝΤ - Και νέα σενάρια αναδιάρθρωσης

11:26 - 02 Ιουν 2011 | Οικονομία
(upd 3) To παρασκήνιο της χθεσινής συνάντησης των Οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Ευρωζώνης στη Βιέννη αποκαλύπτει με σημερινό πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Wall Street Journal, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στάση που κράτησε η Γερμανία ως προς το ζήτημα της επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ παράλληλα αναφέρεται και στα σημεία στα οποία "χωλαίνει" η χρηματοδότηση της χώρας.
Επισημαίνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βιέννη, ότι κλειδί για την Ελλάδα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, το δημοσίευμα αναφέρει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του νέου πακέτου στήριξης στη χώρα είναι να τα βρουν Βερολίνο και ΕΚΤ για τη συμμετοχή και των ιδιωτών σε οποιαδήποτε λύση αποφασισθεί τελικά για τη χώρα.

Στη χθεσινή σύσκεψη στη Βιέννη, στην οποία εκπρόσωπος της Ελλάδας ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζαννιάς, οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι η Ελλάδα, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει πακέτο βοήθειας 110 δισ. ευρώ, θα χρειαστεί περίπου 30 δισ. ευρώ επιπλέον για το 2012 κι άλλα τόσα για το 2013 για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δανειακές ανάγκες της. Στο πλαίσιο αυτό οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης επισπεύδουν την εκπόνηση ενός νέου προγράμματος αρωγής πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στα τέλη του μήνα.

Όπως επισημαίνει η WSJ στο εν λόγω δημοσίευμά της , επικαλούμενη πηγές από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο,  ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στη χθεσινή συνάντηση των οικονομικών εμπειρογνωμόνων ζήτησε κατά κάποιο τρόπο την «οικειοθελή επιμήκυνση» του ελληνικού χρέους, πιέζοντας για τη συμμετοχή και των ιδιωτικών τραπεζών στην επιπρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα,  αποδεχόμενοι την παράταση του χρόνου ωρίμανσης των επενδύσεών τους. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι την προοπτική της Γερμανίας απορρίπτει η ΕΚΤ.

Η WSJ σημειώνει ότι μια απόφαση για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους είναι αδύνατον να ληφθεί κάτω από τις υφιστάμενες χρονικές πιέσεις και αυτό το γνωρίζει το Βερολίνο. Ωστόσο, διστάζει να αποφασίσει, επηρεαζόμενο ίσως και από τις διαβεβαιώσεις των ειδικών ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει με κανένα τρόπο να αποπληρώσει το σύνολο των δανείων που έχει λάβει, είτε παραταθεί η διάρκειά τους είτε όχι. «Προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά ρίχνοντας βενζίνη», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο Ροντρίγκο Ολιβάρες - Καμινάλ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και επισκέπτης καθηγητής σε ελληνική οικονομική σχολή.


Αιχμές Financial Times για το διάστημα των διαπραγματεύσεων τρόικας - κυβέρνησης

Αιχμές για το διάστημα τεσσάρων εβδομάδων που χρειάστηκε η ελληνική κυβέρνηση για τη σύνταξη του σχεδίου συμφωνίας με την τρόικα για τα νέα μέτρα αφήνουν οι Financial Times σε σημερινό τους δημοσίευμα χαρακτηρίζοντας το διάστημα ως "πρωτοφανές".

Αναφερόμενη και στο "χαστούκι" του διεθνού οίκου αξιολόγησης Moodys στην Ελλάδα αργά το βράδυ της Τετάρτης, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά τρεις βαθμίδες στο Caa1 αντανακλά τις ανησυχίες του οίκου ότι τελικά η χώρα δεν θα μπορέσει να γλιτώσει την αναδιάρθρωση.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη μεταστροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία πλέον φαίνεται να υποστηρίζει την ιδέα ενθάρρυνσης των τραπεζών να μετακυλήσουν ελληνικά ομόλογα σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας της χώρας.

Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων οι «Financial Times» σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας χρειάστηκε το πρωτοφανές διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων συνομιλιών για να σχεδιαστεί ένα σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ για τα έκτακτα μέτρα στήριξης του φετινού προϋπολογισμού, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».


Kλειδώνει το μεσοπρόθεσμο - Η Ε.Ε. περιμένει το ΔΝΤ για την 5η δόση - Σκληρό ευρώ από Μέρκελ

Με την Μέρκελ να υπεραμύνεται του σκληρού ευρώ, "κλείνει" σήμερα Πέμπτη η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – τρόικας για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2011 - 2015. Το τελικό σχέδιο που θα έχει τη μορφή νόμου – πλαισίου θα κατατεθεί – το πιο πιθανό- τη Δευτέρα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και την ίδια ημέρα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAΖ ανέφερε ότι πρέπει πλέον να θεωρείται βεβαίο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα καταβάλει το μερίδιό του στην πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου, γεγονός το οποίο διέψευσε αργότερα η Γερμανία, ενώ και ο κυβερνητικός , εκπρόσωπος, κ. Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία ενημέρωση για τα αναγραφέντα στο γερμανικό Τύπο περί αρνήσεως του ΔΝΤ να καταβάλει τη συμμετοχή του για την 5η δόση.

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι η καταβολή των επόμενων δόσεων της βοήθειας προς την Ελλάδα θα γίνει από κοινού με το ΔΝΤ. Πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα του ΔΝΤ, των εταίρων της Ευρωζώνης και της Κομισιόν και "αναμένω ότι μόνο από κοινού μπορεί να συνεχιστεί αναφορικά και με το ζήτημα της καταβολής των επόμενων δόσεων", ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Tαυτόχρονα ο κ. Κότχαους έθεσε τρεις προϋποθέσεις για ενδεχόμενη πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα.

- Να ενταθούν οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής με επιπρόσθετα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

- Να διαμορφωθεί ένα "πολύ συγκεκριμένο", όπως είπε, πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς καθυστερήσεις.

-Να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές.

Την πραγματικότητα σχετικά με τη "βοήθεια" προς την Ελλάδα, ότι δηλαδή κανείς δεν της χαρίζει χρήματα αλλά της δανείζει, και μάλιστα εισπράττοντας γι αυτό όχι και ευκαταφρόνητους τόκους, παραδέχεται η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της στην έγκυρη αυστριακή εφημερίδα "Βίνερ Τσάιτουνγκ" .

Εξάλλου, «οι πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα απομακρύνονται», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου άρθρου της βελγικής οικονομικής εφημερίδας L' ECHO, στο οποίο επισημαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι κατευθύνονται προς ένα συμβιβασμό, σχετικά με τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα μια πιο 'αυστηρή λιτότητα' και τη στράτευση ιδιωτών δανειστών, οι οποίοι ενδέχεται να δεσμευτούν να εξαγοράσουν το ελληνικό χρέος.

Συνεχίζεται η συζήτηση για αναδιάρθρωση

Η περιπλοκότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών ίσως να εμποδίσει την οποιαδήποτε μορφή re-profiling ή restructuring του ελληνικού χρέους για φέτος, σύμφωνα με τους αναλυτές, όμως δεν την βγάζει εκτός του ελληνικού μενού για το μακροπρόθεσμο διάστημα.

Οι γαλλίδα υπουργός οικονομικών Christine Lagarde δήλωσε πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι εκτός του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων, ενω στελέχη του ΔΝΤ δήλωσαν επίσης ότι δεν συμφωνούν με το restructuring. Οι πολιτικοί και οι χαράσσοντες πολιτική σταθερά αρνούνται το γεγονός, όμως οι αγορές περιμένουν στην γωνία να δούν το οποιοδήποτε πρώτο σημάδι πως η Ελλάδα οδεύει προς haircut και default.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι επενδυτές, ότι και να λένε οι αξιωματούχοι, είναι βέβαιο ότι θεωρούν την αναδιάρθρωση αναπόφευκτη. Ωστόσο σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή για την περιοχή της Ευρώπης της Eurasia Group, Μujtaba Rahman, είναι δύσκολο να δεχθούν οι πολιτικοί της ΕΕ το default ή το restructuring της Ελλάδας μέσα στο 2011.

Οπως σημειώνει, αν και η Γερμανία σπρώχνει ήσυχα-ήσυχα προς κάποιου είδους αναδιάρθρωση στο βραχυπρόθεσμο διάστημα έτσι ώστε να προστατέψει τα συμφέροντα του τραπεζικού της κλάδου που έχει μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα, η Κομισιόν και η ΕΚΤ παραμένουν αντίθετες, όπως και κάποια ισχυρά κράτη, δηλ. η Γαλλία. Αυτή η διάσταση απόψεων, όπως τονίζει ο αναλυτής, σημαίνει πως δεν θα υπάρξει σημαντικη κινητοποίηση γύρω από το ελληνικό θέμα φέτος.

Pimco

Την Τρίτη δημοσιεύματα ανέφεραν πως η γερμανική πλευρά μαλακώνει την στάση της την στιγμή που η ΕΕ προσπαθεί να οργανώσει το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα η Κομισιόν, σύμφωνα με τον Rahman, θα βάλει όλο το βάρος της στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που είναι και όρος του bailout. Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα κρατήσουν ανάλογη στάση κι έτσι μέχρι τα τέλη του έτους θα δούμε να υπάρχει έμφαση στην διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και στα φορολογικά της Ελλάδα.

Ομως, σύμφωνα με τον επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της PIMCO, Andrew Bosomworth, αν και πολιτικά ο άνεμος φαίνεται να πηγαίνει αντίθετα στο restructuring, υπάρχουν πολλές δυνάμεις που δεν μπορούν να ελέγξουν οι πολιτικοί.

Όπως σημειώνει, οι πολιτικοί δεν είναι μία ομογενής ομάδα, έχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Και αυτός είναι ένας λόγος γιατί βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα δηλώσεις, διαψεύσεις και πισωγυρίσματα. Οι πολτικοί και όσοι χαράσσουν πολιτική, ελέγχουν πολλά αλλά όχι και τα πάντα και ένα από αυτά που δεν μπορούν να ελέγξουν είναι η «συμπεριφορά του πλήθους», όπως υπογραμμίζει ο Bosomworth.

Για παράδειγμα, εάν ξαφνικά υπάρξει μαζική και τεράστια φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, ή μαζικές και συνεχόμενες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις ενάντια στην λιτότητα και την ιδιωτικοποιήσεις, τότε τα σχέδια των πολικών γύρω από το «όχι» που έχουν πει για το default της Ελλάδας, θα αλλάξουν.

Σύμφωνα με τον Bosomwοrth, οι πολιτικοί δεν πρόκειται ομως να περιμένουν να δουν εάν συμβεί κάτι τέτοιο. Η προσαρμογή στην Ελλάδα μετρά ήδη έναν ολόκληρο χρόνο και σύντομα η ομάδα του «πριν-την-αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της. Ολα τα στοιχεία δείχνουν πως το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν δούλεψε και συνεπώς, χρειάζεται να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Όπως ο ίδιος πιστεύει, πολύ σύντομα όλοι αυτοί που φώναζαν ότι είναι αντίθετοι στην αναδιάρθρωση, θα αλλάξουν γνώση και θα πουν «ας της δώσουμε μία ευκαιρία»...

Όπως καταλήγει ο αναλυτής, η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της εάν το θέλει. Ομως για να το κάνει πρέπει να προχωρήσει με ιδιωτικοποιήσεις πολύ περισσότερες των 50 δις ευρώ, και πρέπει παράλληλα να αυξήσει πάρα πολύ τα φορολογικά της έσοδα, συγκρατώντας τις δαπάνες, χωρίς να καταστραφεί εντελώς η οικονομική ανάπτυξη.

Για να πετύχει κάτι τέτοιο, θα χρειαστούν πάρα μα πάρα πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό, και εδώ ακριβώς είναι που μπαίνει στην εξίσωση η «ψυχολογία του πλήθους», η οποία μπορεί να φέρει την αναδιάρθρωση στην ελληνική πραγματικότητα.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:03 - 02 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.