ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταρχήν συμφωνία για νέο πακέτο με την εμπλοκή τραπεζών - Συνάντηση Παπανδρέου - Γιούνκερ - Αναμένεται το Μεσοπρόθεσμο

09:59 - 03 Ιουν 2011 | Οικονομία
(upd) «Νερό στο κρασί τους» αλλά όχι και τελείως ρίχνουν η ΕΕ, τρόικα και ΔΝΤ ως προς την εμπλοκή των τραπεζών αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας και τη διαχείριση του υπέρογκου χρέους της. Σήμερα ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ακούσει από πρώτο χέρι, δηλαδή από τον επικεφαλής του Eurogroup , κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τους όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και το σχέδιο για τη χορήγηση νέου δανείου το ύψους του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί και το οποίο θα αφορά στην περίοδο μέχρι το 2014, περίοδος κατά την οποία υπάρχουν οι δυσβάστακτες λήξεις ελληνικών ομολόγων.    
Ειδικότερα, χθες το βράδυ νέα δεδομένα ήρθαν στην επιφάνεια. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία επικαλούνταν πηγή που πρόσκεινται κοντά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σε συμφωνία επί της αρχής για νέο τριετές σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που καλύπτει τη χρηματοδότηση της χώρας έως τα μέσα του 2014, περιλαμβάνοντας και αυξημένο εξωτερικό δανεισμό, έφτασε η ευρωζώνη. Η ομάδα εργασίας (EFC) που συνεδρίασε έως αργά τη νύχτα της Τετάρτης στη Βιέννη ενέκρινε επί της αρχής το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου.

Το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο ουσιασικά θα επικαλύπτει το αρχικό "πακέτο" των 110 δισ. που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010, θα περιλαμβάνει εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών, αλλά σε περιορισμένο βαθμό για να αποφευχθεί ένα "πιστωτικό γεγονός".
Πάντως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι λεπτομέρειες αναφορικά με την εμπλοκή των ιδιωτών αλλά και της κατανομής της πρόσθετης εξωτερικής χρηματοδότησης για τη χώρα αναμένεται να ξεκαθαριστούν μέχρι τη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου.

«Σήριαλ» η πέμπτη δόση - Θα συμμετάσχει ή όχι το ΔΝΤ; - Σήμερα ή τις επόμενες μέρες η ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου και η αξιολόγηση της τρόικας

Την ίδια στιγμή, μέσα σε όλα αυτά σήμερα ή τις επόμενες μέρες αναμένεται η ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής της περιόδου 2012 - 2015, στο οποίο, σημειωτέον, συμπεριλαμβάνονται και δέκα μέτρα - φωτιά, με αντάλλαγμα την εκταμίευση της πέμπτης δόσης. Το ζήτημα της τελευταίας έχει εξελιχθεί σε πραγματικό «σήριαλ», καθώς «μπαράζ» δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου θέλουν από τη μία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην καταβάλει το δικό του μερίδιο στην πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου, τη στιγμή που η Γερμανία διαψεύσει τα εν λόγω σενάρια, επισημαίνοντας ότι η καταβολή της 5ης δόσης θα γίνει από κοινού με το ΔΝΤ. διευκρινίζοντας δηλαδή έμμεσα ότι η χώρα περιμένει το Ταμείο για να συμμετάσχει στη δόση για την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι η τρόικα, δηλαδή η Ε.Ε., το ΔΝΤ και η ΕΚΤ αφού ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα εκδώσουν την επόμενη μέρα, δηλαδή σήμερα κοινή ανακοίνωση αναφορικά με την μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

"Η τρόικα (ΕΕ,ΔΝΤ, ΕΚΤ) σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις αργότερα σήμερα και να εκδώσει κοινή ανακοίνωση την Παρασκευή", είπε την Πέμπτη στο Reuters πηγή κοντά στην διαδικασία. Άλλη πηγή είπε ότι η ανακοίνωση θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στο εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τους στόχους της όσον αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή και τις αποκρατικοποιήσεις. "Θα αφορά στην τέταρτη αξιολόγηση (της προόδου της Ελλάδας), ενώ οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να ακολουθήσει αναφορικά με πιθανή επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα πάει για τις επόμενες ημέρες", είπε η πηγή. "Αυτά τα ερωτήματα είναι περισσότερο πολιτικά και θα αντιμετωπιστούν σε επίπεδο υπουργών οικονομικών και συμβούλων", είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι οι πιστωτές της χώρας ελπίζουν ότι οι σχετικές συζητήσεις θα ολοκληρωθούν αυτόν τον μήνα.

Τα δέκα μέτρα για τη εξασφάλιση της πέμπτης δόσης - «Μαχαίρια» σε μισθούς, αφορολόγητο και επιδόματα

Mε στόχο την εξοικονόμηση 6,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους, δέκα μέτρα "φωτιά" ετοιμάζεται να βάλει η ελληνική κυβέρνηση στις τσέπες των εργαζομένων, με αντάλλαγμα την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.


Τα μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής αφορούν σκληρό "μαχαίρι" στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, των συντάξεων και των μισθών του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα είναι τα εξής:

-Μείωση 8% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων

-Μείωση 2% στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων

-Μείωση 2-4% στις υψηλές συντάξεις

-Μείωση του αφορολόγητου ορίου από 12.000 ευρώ σήμερα στις 6.000 ευρώ - για τους ελεύθερους επαγγελματίες και περιορίζεται στις 10.000 ευρώ για τους μισθωτούς.

-Έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μειώνοντας το όριο επιβολής ΦΑΠ από τις 400.000 ευρώ στις 300.000 ή 350.000 ευρώ

-Έκτακτη εισφορά στους κατόχους σκαφών αναψυχής, πολυτελών ΙΧ άνω των 2000 κυβικών, ακόμη και επί των ιδιοκτησιών που έχουν πισίνες.

-Εισφορά 3% επί των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ των ανέργων

-Αύξηση στο 3%, από 1% σήμερα, της εισφοράς επί των αποδοχών των ιδιωτικών υπαλλήλων υπέρ των ανέργων

-Μείωση στο μισό του κίνητρου απόδοσης που κυμαίνεται από 57-100 ευρώ το μήνα και πλέον περιορίζεται στα 28 ως 50 ευρώ το μήνα

-Αύξηση κατά 40% στο ΛΑΦΚΑ για όλες τις συντάξεις πάνω από 1700 ευρώ.

Περικοπές θα υπάρξουν και στις υψηλές - πρόωρες συντάξεις της ΔΕΗ και όλων των ΔΕΚΟ ενώ οι μειώσεις στις επικουρικές συμβάσεις προβλέπονται ότι θα επιβληθούν το Σεπτέμβριο.

Δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, προανήγγειλε ο Γιούνκερ

Δεν πρόκειται να υπάρξει έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ. Ο ίδιος είπε ότι ελπίζει σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Τελευταία τροποποίηση στις 10:37 - 03 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.