ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Στο "μικροσκόπιο" νέο σχέδιο με εθελoντική συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων

12:01 - 06 Ιουν 2011 | Οικονομία
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο για πρόσθετο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag το Σάββατο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που λήγουν το διάστημα  2012-2014 θα μπορούν να τα ανταλλάξουν εθελοντικά με νέους 7ετείς τίτλους.  Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας δεν έκανε κάνενα σχόλιο επί του δημοσιεύματος.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανεπίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε  ότι είναι καταρχήν δυνατό να υπάρξει μια μετατροπή του χρέους με τέτοιο τρόπο, ώστε να  αποφευχθεί η χρεωκοπία. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, ίσως δοθεί κίνητρο στους ομολογιούχους να συμμετάσχουν σε  αυτή την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με την βοήθεια της επονομαζόμενης "ρήτρας  συλλογικής δράσης", η οποία θα περιληφθεί στα ομόλογα που έχουν ήδη εκδοθεί σε  περίπτωση που δεν θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση από τους ομολογιούχους.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο του γερμανικού υπουργείου προβλέπει ότι οι επενδυτές που  θα ανταλλάξουν τα παλαιά ομόλογα με νέα θα έχουν προνομιακή μεταχείριση σε  περίπτωση που χρειαστεί και άλλος αναπρογραμματισμός χρέους στο μέλλον.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι κίνητρα μπορούν να προσφέρουν οι κυβερνήσεις, ώστε να  πείσουν τους επενδυτές να αγοράσουν νέα ελληνικά ομολόγα, πάντως σε αντίστοιχες  περιπτώσεις στο παρελθόν, είχαν δοθεί υψηλότερες αποδόσεις και εγγυήσεις.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:05 - 06 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.