ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Αισιοδοξία για ανάπτυξη, όχι για πληθωρισμό, δημοσιονομικά

10:44 - 11 Ιουλ 2006 | Οικονομία
Ανάπτυξη υψηλότερη των μέχρι σήμερα εκτιμήσεων για ρυθμούς 2,1% αλλά και κινδύνους για ισχυροποίηση των πληθωριστικών πιέσεων βλέπουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών. Παράλληλα, διαπιστώνουν δημοσιονομική χαλάρωση σε ορισμένες χώρες μέλη.

«Πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί, να υιοθετήσουμε οικονομικές πολιτικές οι οποίες δεν αυξάνουν τον πληθωρισμό αλλά ούτε και τις πληθωριστικές προσδοκίες», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για νομισματικές υποθέσεις, Χοακίμ Αλμούνια.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αλμούνια, ή Κομισιόν κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, το Σεπτέμβριο.

Οι εκτιμήσεις αυτές, οι οποίες προκύπτουν έπειτα από το χθεσινοβραδινό συμβούλιο Eurogroup, συνηγορούν με τα σενάρια της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων του ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ φάνηκε έντονα προβληματισμένος γύρω από τις πληθωριστικές εξελίξεις και προανήγγειλε την αύξηση των επιτοκίων στο 3%, στις 3 Αυγούστου. Τα επιτόκια του ευρώ αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος του έτους στο 3,5%.

Όμως, προβληματισμό προκαλούν και οι δημοσιονομικές εξελίξεις που επικρατούν στην Ευρωζώνη. Ο κ. Αλμούνια και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισαν την ανάγκη για μόνιμη δημοσιονομική προσαρμογή, προσθέτοντας πως κάποιες χώρες –οι οποίες δεν υπόκεινται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος- δεν λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τη δημοσιονομική χαλάρωση που εμφανίζουν.

Εξάλλου, σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Ecofin, θα γίνει ο απολογισμός του πρώτου έτους εφαρμογής του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική δημοσιονομική εικόνα, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε χθες πως η πορεία των κρατικών εσόδων είναι ικανοποιητική και επέμεινε πως ο στόχος της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% θα επιτευχθεί.

Όμως, ο κ. Αλμούνια σημείωσε πως το έλλειμμα του 2006 θα διαμορφωθεί γύρω από το 3%, για να τονίσει την αναγκαιότητα των η δημοσιονομική διόρθωση να είναι σταθερή, με διαρθρωτικά μέτρα. Το φθινόπωρο αναμένεται να αποφασισθεί εάν κάτι τέτοιο έχει συμβεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.