ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σινιάλο από την ΕΚΤ περιμένει για το επόμενο βήμα η Ελλάδα – Χωρίς τέλος το “κουβάρι” Αθηνών – Βερολίνου – Βρυξελλών

01:10 - 09 Ιουν 2011 | Οικονομία
Η Τρόικα είναι πλέον ξεκάθαρη. “Πρώτα ανακοινώνετε τα μέτρα και μετά θα δώσουμε εντολή εκταμίευσης της πέμπτης δόσης”. Σ' αυτό το κλίμα η κυβέρνηση έχει βρεθεί προ των ευθυνών της, τις οποίες και μετέθετε από εβδομάδα σε εβδομάδα τον τελευταίο μήνα. Η πέμπτη δόση θα “κλειδώσει” και επισήμως προσφέροντας ως αντάλλαγμα ένα αλλαγμένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής από τις βασικές αρχές που είχαν ανακοινωθεί πριν από το Πάσχα.
Πλέον η Ελλάδα έχει βρεθεί ανάμεσα στο τρίγωνο Φρανκφούρτης, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, με το “παιχνίδι” να έχει αναχθεί στα ανώτατα κλιμάκια της παγκόσμιας σκηνής. Η παρέμβαση Ομπάμα στη γερμανική αδιαλλαξία, το βέτο και η υπό προϋποθέσεις συναίνεση της ΕΚΤ, και οι γραφειοκράτες της ευρωζώνης έχουν περιπλέξει την κατάσταση τόσο, που η κυβέρνηση, μέσα σε ένα κλίμα άκρως “εχθρικό” και “ηλεκτρισμένο” καλείται να τετραγωνίσει τα κυκλικά φαινόμενα που προκάλεσε το Μνημόνιο, με ένα νέο μνημόνιο. Οι επόμενες μέρες αναμένεται να είναι και οι κρισιμότερες της μέχρι τώρα πορείας της Ελλάδας από τότε που υπέγραψε το Μνημόνιο, αν και δεν είναι σίγουρο εάν είναι οι κρισιμότερες της πορείας εξόδου της χώρας από την κρίση.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, τα μάτια σήμερα στρέφονται στην Φρανκφούρτη, και στη συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, όπου και αναμένεται να “απαντήσει” στην επιστολή Σόιμπλε περί της ανάγκης για ανάληψη άμεσης δράσης ώστε η ευρωζώνη να μην ζήσει την πρώτη χρεοκοπία χώρας – μέλους.

Οι αναλυτές και οι αγορές βρίσκονται υπ' ατμόν, ώστε να συλλάβουν έστω και μία φράση του Τρισέ, η οποία να υποδηλώνει τη στάση της ΕΚΤ απέναντι στις προτάσεις που θα διατυπωθούν στο Συμβούλιο του Eurogroup (20/6). Ο Τρισέ έχει αποδειχθεί, εκτός από ικανός κεντρικός τραπεζίτης, δεξιοτέχνης της διπλωματικής, ιδιαίτερα εάν θέλει να περάσει συγκεκριμένα και σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το έργο του βέβαια υποστηρίζεται σημαντικά και από τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ, με τα μέχρι τώρα μηνύματα να είναι αρνητικά σε κάθε είδους αναδιάρθρωση.

Την ίδια ώρα αναμένεται η επίσημη έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία, αν και οι διαρροές που υπήρξαν από χτες, ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους της χωρίς νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, ότι η ύφεση είναι βαθύτερη και θα διαρκέσει περισσότερο από όσο αναμενόταν.

Αυτό σημαίνει ότι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα περιμένουν να εγκριθεί νέο πακέτο μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να δοθεί η πέμπτη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Στην ίδια έκθεση θα αναφέρεται ότι σύντομα θα δημιουργηθεί η ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου των ιδιωτικοποιήσεων στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κομισιόν και των χωρών της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς ο νόμος για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κατατίθεται στη Βουλή σήμερα, θα ακολουθήσει τη διαδικασία των συζητήσεων στην αρμόδια επιτροπή, ενώ στη συνέχεια θα διεξαχθεί η συζήτηση στη Βουλή και η ψήφισή του. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη ημερομηνία ψήφισής του την 28η Ιουνίου, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα έχει διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής και οι έκτακτες συνεδριάσεις των Eurogroup. Γι' αυτό το λόγο, οι πιέσεις της Ευρώπης προς τον κ. Σαμαρά έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες.

 

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Τελευταία τροποποίηση στις 11:35 - 09 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.