ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Manpower: Στο -5% ο δείκτης των προοπτικών απασχόλησης για το τρίτο τρίμηνο του 2011

17:05 - 14 Ιουν 2011 | Οικονομία
Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των εργοδοτών στην Ελλάδα για το τρίτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας για τις προοπτικές απασχόλησης που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Manpower.
Ο δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης διαμορφώνεται στο -5%, εμφανίζοντας μια μικρή βελτίωση -κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες- σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ παραμένει αμετάβλητος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις, οι προθέσεις προσλήψεων των εργοδοτών στους επτά από τους εννέα τομείς της αγοράς βελτιώνονται σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Tα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας της Μanpower για τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα προέκυψαν από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 Ελλήνων εργοδοτών του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 12% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση στον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, το 17% μείωση, ενώ το 69% δεν προβλέπει καμία μεταβολή στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων. Ο δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο.

"Ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης για το τρίτο τρίμηνο του 2011 καταγράφεται στην Ελλάδα στο -5%. Παρόλα αυτά υπάρχει μια σταθερή βελτίωση των προοπτικών προσλήψεων από το πρώτο τρίμηνο του 2011. Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την ελληνική αγορά περίπου επτά στους 10 εργοδότες σκοπεύουν να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους κατά το ερχόμενο τρίμηνο. Βέβαια, θα προτιμούσαμε να δούμε μια μεγαλύτερη βελτίωση του ρυθμού προσλήψεων αλλά το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό εργοδοτών σκοπεύει να διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό του αποτελεί ένδειξη σταθερότητας της αγοράς εργασίας" δήλωσε η Δρ Βενετία Κουσία, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup στην Ελλάδα.

Η πιο ενθαρρυντική βελτίωση, και συγκεκριμένα στο +3%, στις προοπτικές προσλήψεων καταγράφεται από τους εργοδότες στους τομείς των Χρηματοοικονομικών και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον Τουρισμό. Συγκεκριμένα οι προοπτικές απασχόλησης στον τομέα των Χρηματοοικονομικών και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις βελτιώνονται 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ μειώνονται 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Στον τομέα του Τουρισμού, οι προοπτικές απασχόλησης βελτιώνονται κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αλλά μειώνονται κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι εργοδότες του Δημόσιου και Κοινωνικού τομέα προβλέπουν μειωμένες προσλήψεις, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να καταγράφονται στο -13%. Πρόκειται μάλιστα για τις χαμηλότερες προοπτικές προσλήψεων από τότε που ξεκίνησε η έρευνα το δεύτερο τρίμηνο του 2008. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές απασχόλησης μειώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, μειώνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Βελτιωμένες εμφανίζονται οι προοπτικές προσλήψεων -αν και διατηρούν αρνητικό πρόσημο- στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες καταγράφονται στο -4%. Οι προοπτικές απασχόλησης ενισχύονται κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

Στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -5%, οι εργοδότες αναμένουν τον χαμηλότερο ρυθμό προσλήψεων για το ερχόμενο τρίμηνο. Οι προοπτικές βελτιώνονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά μειώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.