ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναζητούν τη "χρυσή τομή" της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους οι Ευρωπαίοι - Θα τραβήξουν έως και τον Ιούλιο οι συζητήσεις; - Τι λένε FT, DB

01:24 - 15 Ιουν 2011 | Οικονομία
(upd 3) Τη χρυσή τομή για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος ψάχνουν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να είναι έτοιμα τα συμπεράσματα για τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Ιουνίου, όπου και αναμένεται να δοθεί μία επίσημη απάντηση στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει η Ελλάδα.

Αν και χθες το βράδυ έλειψαν οι ανακοινώσεις που να έδιναν μία ξεκάθαρη εικόνα για τη γραμμή πλεύσης της ευρωζώνης από το χθεσινό Eurogroup, οι δηλώσεις των συμμετεχόντων έδωσαν το στίγμα. Το σχέδιο “τύπου Βιέννης” φαίνεται ότι είναι αυτό που κερδίζει τους “περισσότερους πόντους” και συγκλίνει τη συναίνεση των εμπλεκόμενων μερών στη διάσωση της Ελλάδας. Μετά την αλλαγή της στάσης της Γερμανίας αναφορικά με το ενδεχόμενο roll over των ελληνικών ομολόγων, καθώς τη στήριξη του σχεδίου από την Κομισιόν και τον σκληρό πυρήνα της Ζώνης, μένει πλέον να “μεταπειστεί” και η ΕΚΤ, η οποία προβάλει έντονες αντιρρήσεις σε οποιαδήποτε “χειρουργική επέμβαση” στη διάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο τρόπος συμμετοχής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ένα νέο σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα συνιστά πλέον έναν πραγματικό πονοκέφαλο για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η ΕΚΤ, η οποία διαθέτει αυτή τη στιγμή στο χαρτοφυλάκιό της περίπου το 15% του δημόσιου χρέους, αποδέχεται μόνο τη λύση της ανταλλαγής, απορρίπτοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε άλλη και απειλώντας ότι αν επιλεγεί πιο «σκληρή» λύση δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για να δίνει ρευστότητα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις οι ανάγκες δανεισμού της Ελλάδας αποτιμώνται σε περίπου 60 δις ευρώ έως το 2013. Ένα μέρος αυτού του πακέτου θα αναλάβει η ίδια η χώρα μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και των νέων μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ενώ ένα άλλο μέρος, θα μπορούσαν να αναλάβουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μέχρι τώρα, τα αντίστοιχα ποσοστά αναμένεται στο 30% αντίστοιχα. Το υπόλοιπο θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ, οι οποίοι ωστόσο θέτουν συγκεκριμένους όρους και ζητούν απτά αποτελέσματα εκ μέρους της κυβέρνησης, δια μέσου της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου κυρίως.

Στόχος του σχεδίου, όπως και στη Βιέννη, είναι να πεισθούν οι τράπεζες να μην αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που διατηρούν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται να οδεύουν προς συμφωνία για μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, δηλ. να αγοράσουν νέο χρέος για να αντικαταστήσουν ομόλογα που λήγουν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να οριστικοποιήσουν το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 23-24 Ιουνίου, όμως παραμένουν βαθιές διαφορές για τον τρόπο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Θα τραβήξουν έως και τον Ιούλιο οι συζητήσεις; - Τι λέει η Deutsche Bank

Στο μεταξύ, σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup η αδυναμία των Ευρωπαίων αρχηγών να καταλήξουν σε μία οριστική συμφωνία για την επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας, με την εμπλοκή ή μη των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για τη χωρα να αποτελεί την πηγή της διμαάχης Βερολίνου - Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, πιθανόν να αναγκάσει τους υπουργούς Οικονομικών της περιφέρειας να παρατείνουν περαιτέρω το χρόνο των σχετικών συζητήσεων τους. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι αρχηγοί συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι στις 19 Ιουνίου, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία υποτίθεται ότι θα ληφθούν οι σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα.

Οι αναλυτές μένοντας και πάλι "στο ίδιο έργο θεατές".. εκτιμούν ότι η βοήθεια στην Ελλάδα θα καθυστερήσει. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β, προσπαθούν να λύσουν τώρα το πρόβλημα», παρατηρεί ο Gilles Moec, της Deutsche Bank, μιλώντας για την ΕΚΤ και τη Γαλλία, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο προωθούν το δικό τους συμφέρον προσπαθώντας να φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων τη Γερμανία, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί το νέο σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. "Οι συνομιλίες ενδέχεται να τραβήξουν έως και τον Ιούλιο", επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Luc Frieden.

Financial Times

Tην ίδια στιγμή, την ανάγκη ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε περίπτωση που η κατάληξη της Ελλάδας είναι η αναδιάρθρωση του χρέους της, τονίζεται σε εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας Financial Times.

Όπως επισημαίνεται, οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με την ανάγκη επιπλέον βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ και άνω, εάν οι οίκοι αξιολόγησης θέσουν τη χώρα σε selective default.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:07 - 15 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.